reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
afi w jakimś wywiadzie Minister Zdrowia się na ten temat wypowiadała, ze czasowo znieśli ten wymóg ( nie wiem tylko na jaki czas) - oglądałam to więc pamiętam, natomiast co do 2 dni opieki to nie ma żadnych terminów, można wziąć dzień wczesniej

reklama
no i się wkurzyłam, byliśmy złożyć wniosek o becikowe, dokumenty niby ok, o zaświadczenie od lekarza nic nie powiedziała, więc chyba nie musi być od 10 t.c.
jednak wniosku nam nie przyjęła bo:
my z mojm M mieszkamy tu razem, w dowadach mamy ten sam adres zameldowania, oprócz tego mój M ma tu swoją ziemę itd.
jednak jakiś czas temu zameldował się w poznaniu u matki, aby wykupić jej mieszkanie, dowodu jednak tam nie odebrał.
więc nie mogli tu przyjąć wniosku, bo mój M nie ma z poznania oświadczenia, że nie pobieraliśmy w poznaniu swiadczeń.
no i teraz musiamy do poznania jechać, pobrać tam takie oświadczenie i z powrotem tu.
tylko problem, bo mój M nie ma dowodu , że mieszka w poznaniu...
aj...
tylko na damo dziś małego ciągałam po urzędzie

no i się wkurzyłam, byliśmy złożyć wniosek o becikowe, dokumenty niby ok, o zaświadczenie od lekarza nic nie powiedziała, więc chyba nie musi być od 10 t.c.
jednak wniosku nam nie przyjęła bo:
my z mojm M mieszkamy tu razem, w dowadach mamy ten sam adres zameldowania, oprócz tego mój M ma tu swoją ziemę itd.
jednak jakiś czas temu zameldował się w poznaniu u matki, aby wykupić jej mieszkanie, dowodu jednak tam nie odebrał.
więc nie mogli tu przyjąć wniosku, bo mój M nie ma z poznania oświadczenia, że nie pobieraliśmy w poznaniu swiadczeń.
no i teraz musiamy do poznania jechać, pobrać tam takie oświadczenie i z powrotem tu.
tylko problem, bo mój M nie ma dowodu , że mieszka w poznaniu...
aj...
tylko na damo dziś małego ciągałam po urzędzie

"co kraj, to obyczaj" widzisz ja jestem zameldowana w Krak, mój u swoich rodziców na wiosce i nie musiał żadnego zaświaczenia załatwiac, podpisał tylko taki świstek, że nie pobierał tego becikowego u siebie i tyle wystarczyło.

Ja też pisałam oświadczenie, ze nie pobierałam becikowego w innej gminie. Nawet gdzieś w necie ściągnęłam wzór takiego pisma i to wystarczyło.

Ja też pisałam oświadczenie, ze nie pobierałam becikowego w innej gminie. Nawet gdzieś w necie ściągnęłam wzór takiego pisma i to wystarczyło.
ja tezmiałam takie oświadczenie z netu, a baba do mnie, że musi być z pieczątką z tej innej gminy, w której małż jest zameldowany.
nie interesowało jej, że ma tu swoją działką własnościową.
więc teraz będzie trzeba jechać do poznania po takie pismo i z powrotem, ciekawe co następnym razem wymyślę, jak pójdę

aga u mnie tez nie wystarczylo oswiadczenie tylko musialam zalatwiac zaswiadczenie a wlasciwie to dalej zalatwiam bo jedno juz mi rodzice odebrali i przywiezli ale okazalo sie ze urzad zrobil na nim blad w nazwisku dziecka.
uwazajcie tez na kwestie dowodu. moj malz zmienil zameldowanie i nie zdazyl wyrobic nowego dowodu jak chcielismy leniuszka rejestrowac w usc. wymagali potwierdzenia ze zlozyl podanie o nowy dowod oraz potwierdzenia zameldowania pod nowym adresem.

reklama
to ja specjalnie się przemeldowałam tu na stałę, zeby właśnie problemów nie było, a zupełnie zapomnieliśmy, że mój się wymeldował. no nic, trudno, będzie trzeba załatwiać, potem pewnie z miesiąc będę i tak za kasą czekała

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry