reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
pytam bo poszedł dziś mąz do swoich kadr i chciał wziąc jeden dzień opieki, więc kazała mu przynieść zaświadczenie napisane przeze mnie że ja nie wykorzystałam tych dni...
A co ciekawsze pani w kadrach powiedziała mu że nie dostanie tego dnia bo takie coś to się tydzień wcześniej zgłasza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!no jak mi to powiedział to zdębiałam!!!!!!!

reklama
dziewczyny, czy to prawda, że to że kobieta w ciązy powinna do 10 t.c być pod opieką lekarza nadal jest akutalne?
chodzi mi o becikowe.
ja byłam od 7 t.c pod opieką, ale z małmi przekrętami. a normalnie od 18 t.c.
i dziś położna napisała mi to zaświadczenie, ale napisała, ze od 18 t.c ale podała daty w każdym trymestrze, kiedy byłam

no i zwróciłam jej na to uwage, ze powinna wpisać od 10 t.c a ona mi na to, że to bzdura z tym 10 t.c

i nie chcę się jutro ośmieszyć, jak będę wniosek o becikowe składała..
help!!

czyli w taki razie spełniam wymagania ;-)
mam w 1 trymestrze 1 datę wpisaną, a w pozostałych dwóch mam chyba po 4 daty :-)
poza tym mogę im kartę ciąży pokazać hehe

Dziewczyny czy orientujecie się może jak wygląda mój "przypadek"?
Umowę mam do końca czerwca a od 22 maja jestem na macierzyńskim.
Czy po wygaśnięciu umowy muszę iść do ZUSu upomnieć lub też przypomnieć że mają mi wypłacać zasiłek macierzyński? Wiem że teraz płaci mi pracodawca a potem ZUS mu zwraca
Czy rejestrować się od razu w urzędzie pracy jako bezrobotna? Mozna pobierać naraz 2 zasiłki? I macierzyński i dla bezrobotnych?

jeśli jesteś na macierzyńskim to nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna, bo masz dochód w postaci zasiłku

aga ten warunek 10tc chwilowo zawieszony, muszą być 3 wizyty, po 1 w kazdym trymestrze
no to dziwne, ale ode mnie wymagali zaświadczenia, że byłam pod opieką od 10 tc, karta ciąży absolutnie nie wystarczyła. Nie wymagali za to zaświaczenia, że w każdym trymestrze była chociaz jedna wizyta.

u mnie tez wymagali zaswiadczenia, za które swoja droga musiałam zapłacić:wściekła/y::wściekła/y:

no to dziwne, ale ode mnie wymagali zaświadczenia, że byłam pod opieką od 10 tc, karta ciąży absolutnie nie wystarczyła. Nie wymagali za to zaświaczenia, że w każdym trymestrze była chociaz jedna wizyta.

estragon ja miałam zaswiadczenie, tam wpisane 3 wizyty, a ta pierwsza była bodajze w 16tyg, skladalas na Stachowicza?

reklama
A co ciekawsze pani w kadrach powiedziała mu że nie dostanie tego dnia bo takie coś to się tydzień wcześniej zgłasza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!no jak mi to powiedział to zdębiałam!!!!!!!

penie troche za późno odpisuję i to juz nie będzie miało znaczenia, ale Pani Kadrowa kit Wam wciska. Nie ma żadnego przepisu, który nakazywałby zgłaszanie chęci wykorzystania 2 dni na opieke nad dzieckiem (z tyt. art. 188 KP) tydzień wczesniej!!!

A co do Zaświadczenia do becikowego, to nie słyszałam, że warunek odbycia pierwszej wizyty ginekologicznej przed upływem 10 tc został zniesiony. Ja składałam wniosek 31 maja i wymagali tego, jak również tego, aby w każdym trymestrze ciązy odbyła sie przynajmniej jedna wizyta.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry