reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dziecko ubezpieczone chyba jest przy Tobie? zresztą nie wiem, jak byłam z małym u lekarza to nic nie chcieli ode mnie, a jak to jest z darmową opieką medyczną dla dzieci?
ja czaję się na becikowe, ale coś zebarać się nie mogę, a kaska by się przydała...

reklama
-becikowe MOPS ( akt urodzenia, zaświadczenie lekarskie, ksero dowodu)
-ubezpieczenie w pracy( jesli ktos ma ja dostarczałam akt urodzenia, ksero dowodu)
- w przychodni wypełnić druk wyboru lekarza
-ubezpieczenie dziecka - zglaszamy w kadrach jednego z rodziców i wciągają pod ubezpieczenie

-becikowe MOPS ( akt urodzenia, zaświadczenie lekarskie, ksero dowodu)
-ubezpieczenie w pracy( jesli ktos ma ja dostarczałam akt urodzenia, ksero dowodu)
- w przychodni wypełnić druk wyboru lekarza
-ubezpieczenie dziecka - zglaszamy w kadrach jednego z rodziców i wciągają pod ubezpieczenie

Krewetka
co ma byc na tym zaświadczeniu lekarskim ws becikowego???
Aha i jeszcze jedno czy oni sobie kserują te akty urodzenia czy potrzebują oryginały???

musisz miec ksero aktu ( oryginał do wglądu), na zaswiadczeniu jest napisane, ze przez okres ciąży bylaś pod opieka lekarska i wpisane 3 wizyty ( każda z innego trymestru), lekarz na pewno będzie miał druk

musisz miec ksero aktu ( oryginał do wglądu), na zaswiadczeniu jest napisane, ze przez okres ciąży bylaś pod opieka lekarska i wpisane 3 wizyty ( każda z innego trymestru), lekarz na pewno będzie miał druk

a czy nie wystarczy im np karta ciazy?

to ja dopiero 6 tygodni po porodzie wybieram się do swojego lekarza

Wielkie dzięki, mam coś takiego, nawet o tym zapomniałam, brałam to na początku 3-go trymestru... oj, kiedy to było:sorry2:

czy któraś wie jak to jest z tym wychowawczym?
Ile traw i czy jest płatny? Bardzo chciałabym zostać z Majką dłużej ale z jednej wypłaty nie dam rady...wykończyć mieszkania:(a chciałabym już na swoim mieszkać a nie przeprowadzać się co chwila:(

reklama
julita wychowawczy jest bezplatny, chyba ze masz niskie dochody ( 504zl na osobę) to wtedy mozesz sie starac o rodzinne i zasilek wychowawczy ( 400zl) w MOPSie, wychowawczy trwa 3 lata ( max do 4 roku zycia dziecka), mozna go podzielic na max 4 częsci

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry