reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
słyszałam, że w roku 2011 tatusiowe wynosić będzie 14 dni i jeśli nasi mężowie/partnerzy nie wykorzystają tych 7 dniu w roku 2010 to w 2011 będą mogli odebrać już 14 - ale to wersja mojego znajomego.. nie mam żadnego podparcia prawnego dla tej kwestii

reklama
jednak nie. korzystniej dla nas jest rozliczać się razem. Tylko musimy pamiętać o dopłacie na koniec roku pod.

Krewetka pogratulować, w końcu się doczekałaś.
Ja dziadów pochwaliłam że ostatnio ładnie wypłacili i teraz doopa czekam czekam i nic:wściekła/y:

chyba się mojemu zusowi coś pomyliło:confused:
bo dostałam dziś kolejny przelew- to już 3 w tym miesiącu :-D tzn jakby 3 wypłata

chyba, że teraz tak dają, a potem do porodu nic już nie dostane :szok::szok:

aga może to jakieś zaległe zwolnienia? moim zdaniem powinni pisac za jaki okres jest przelew

dodatkowo ojciec może dostać tzw urlop tacierzyński w wymiarze 7 dni
ojciec i matka nie mogą jednocześnie przebywać na urlopie macierzyńskim i tacierzyńskim. intencją ustawy jest bowiem to, aby ojcowie osobiście zajmowali sie w tym czasie dzieckiem. kobiety nie powinny traktować tego urlopu jak 'tydzień wolnego' dla męża, tylko rzeczywiście powierzyć mu całodniową opiekę nad dzieckiem.
pisemny wniosek o udzieleniu urlopu należy złożyć nie póżniej niż 7 dni przed planowanym urlopem. pracodawca nie może odmówić.
:-):-)

reklama
dokłądnie. powinni pisać za jaki to okres, bo pogubić się idzie..
ja już zgłupiałam. na ciągłym zwolnieniu jestem od końca października 26. chyba, z tego trzeba te 33 dni odliczyć, co pracodawca wypłaca.
a ja dostałam już 4 całe wypłaty + 1 z brakującym 800zł
aga a czy wcześniej miałaś jakieś L4( przed 26.10)?tak, 33 dni płaci pracodawca, poźniej ZUS

aby obliczyć kwotę jaka powinna zostać zapłacona za zwoln.lek.:
od kwoty brutto z wynagrodzenia za pracę z ostatniego m-ca przed zwoln.lek. (czyli jeśli np. zwoln. zaczyna się w XI'09r., to podstawę zaczynasz obliczać od X'09r.) odjąć składki potrącone na ubezp.społ. (i tak kolejno z 12 m-cy poprzedzających moment zwoln.lek.-> np. X'09r. - XI'08r.)
potem sumujesz,
dzielisz przez 12,
następnie dzielisz przez 30
i otrzymaną kwotę mnożysz przez ilość dni zwolnienia.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry