reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
słyszałam, że w roku 2011 tatusiowe wynosić będzie 14 dni i jeśli nasi mężowie/partnerzy nie wykorzystają tych 7 dniu w roku 2010 to w 2011 będą mogli odebrać już 14 - ale to wersja mojego znajomego.. nie mam żadnego podparcia prawnego dla tej kwestii

reklama
jednak nie. korzystniej dla nas jest rozliczać się razem. Tylko musimy pamiętać o dopłacie na koniec roku pod.

Krewetka pogratulować, w końcu się doczekałaś.
Ja dziadów pochwaliłam że ostatnio ładnie wypłacili i teraz doopa czekam czekam i nic:wściekła/y:

chyba się mojemu zusowi coś pomyliło:confused:
bo dostałam dziś kolejny przelew- to już 3 w tym miesiącu :-D tzn jakby 3 wypłata

chyba, że teraz tak dają, a potem do porodu nic już nie dostane :szok::szok:

aga może to jakieś zaległe zwolnienia? moim zdaniem powinni pisac za jaki okres jest przelew

dodatkowo ojciec może dostać tzw urlop tacierzyński w wymiarze 7 dni
ojciec i matka nie mogą jednocześnie przebywać na urlopie macierzyńskim i tacierzyńskim. intencją ustawy jest bowiem to, aby ojcowie osobiście zajmowali sie w tym czasie dzieckiem. kobiety nie powinny traktować tego urlopu jak 'tydzień wolnego' dla męża, tylko rzeczywiście powierzyć mu całodniową opiekę nad dzieckiem.
pisemny wniosek o udzieleniu urlopu należy złożyć nie póżniej niż 7 dni przed planowanym urlopem. pracodawca nie może odmówić.
:-):-)

reklama
dokłądnie. powinni pisać za jaki to okres, bo pogubić się idzie..
ja już zgłupiałam. na ciągłym zwolnieniu jestem od końca października 26. chyba, z tego trzeba te 33 dni odliczyć, co pracodawca wypłaca.
a ja dostałam już 4 całe wypłaty + 1 z brakującym 800zł
aga a czy wcześniej miałaś jakieś L4( przed 26.10)?tak, 33 dni płaci pracodawca, poźniej ZUS

aby obliczyć kwotę jaka powinna zostać zapłacona za zwoln.lek.:
od kwoty brutto z wynagrodzenia za pracę z ostatniego m-ca przed zwoln.lek. (czyli jeśli np. zwoln. zaczyna się w XI'09r., to podstawę zaczynasz obliczać od X'09r.) odjąć składki potrącone na ubezp.społ. (i tak kolejno z 12 m-cy poprzedzających moment zwoln.lek.-> np. X'09r. - XI'08r.)
potem sumujesz,
dzielisz przez 12,
następnie dzielisz przez 30
i otrzymaną kwotę mnożysz przez ilość dni zwolnienia.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry