reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Mam pytanie do tych dziewczyn, które dobrze orientują się w sprawach związanych z ZUSem i płacami - jeżeli mam umowę przedłużoną do dnia porodu, a następnie chciałabym dostawać pieniądze będąc na urlopie macierzyńskim, kiedy powinnam złożyć do ZUSu wniosek?? Wiem, że składa się 2 wnioski - jeden na 20 tyg. a drugi na te 2 dodatkowe tygodnie, ale zupełnie nie wiem kiedy i jak to się załatwia :no:

reklama
Mam pytanie do tych dziewczyn, które dobrze orientują się w sprawach związanych z ZUSem i płacami - jeżeli mam umowę przedłużoną do dnia porodu, a następnie chciałabym dostawać pieniądze będąc na urlopie macierzyńskim, kiedy powinnam złożyć do ZUSu wniosek?? Wiem, że składa się 2 wnioski - jeden na 20 tyg. a drugi na te 2 dodatkowe tygodnie, ale zupełnie nie wiem kiedy i jak to się załatwia :no:
a należy Ci się macierzyński, mimo, że nie będziesz już zatrudniona??

z tego co wiem to macierzyński się należy, zamiast składać papiery u pracodawcy, robisz to w ZUSie

Dziewczyny współczuję Wam problemów z ZUS-em :no: Ja wypłatę na L4 dostałam normalnie, jakbym pracowała :tak:, tylko średnią z ostatnich 6-ciu miesięcy i liczoną za 28 dni w lutym, więc mam nadzieję, że w marcu będzie troszkę więcej ;-)

Trudno tu mówić o odsetkach....za 3 miesiące zwłoki 1,70 zł:wściekła/y: Ale ważne że pieniadze są:-):-):-)
No zaszaleli:szok:Jakbyśmy to my zalegały to by ta kwota była odpowiednio większa:wściekła/y:
Ja od 1listopada naleze pod ZUS i pierwszą kase dostałam w styczniu dopiero:wściekła/y:, ale później się poprawili( tfu tfu zeby nie zapeszyć) i teraz jestem na bieżąco- wiszą mi tylko za to obecne zwolnienie. A w ogole po tych ZUS-owskich obliczeniach to w plecy jestem z kasą:wściekła/y:

Dziewczyny mam umowe do 7 marca i czekam na odpowiedź do kiedy mi przedłuży szef.. Miałam dzisiaj dzwonić bo tak się umówiliśmy ale nie odbiera:no:Jeśli tylko do porodu to jakie zaświadczenia musze dostarczyć? tylko od lekarza jakiś świstek z terminem porodu? Wie któraś?

Hejka. Dziewczyny orientujecie się może o co chodzi. Dowiedziałam się że książeczka ubezpieczeniowa jest nie ważna. Niby póki mamy miejsce na pieczątki to tak i co miesiąc trzeba teraz podbijać. Trzeba mieć jakiś RMUA z zusu. Ale to pracodawca powinien mi to dać? Wiecie może coś o tym:eek:?

reklama
Hejka. Dziewczyny orientujecie się może o co chodzi. Dowiedziałam się że książeczka ubezpieczeniowa jest nie ważna. Niby póki mamy miejsce na pieczątki to tak i co miesiąc trzeba teraz podbijać. Trzeba mieć jakiś RMUA z zusu. Ale to pracodawca powinien mi to dać? Wiecie może coś o tym:eek:?
o tum RMUA nic nie wiem, a co do podbijania, to mnie to też drażni niby w legitymacji jest napisane, że poświadczenie jest ważne przez 6 miesięcy a wszędzie się czepiają, że co miesiąc, ja podbijam rzadziej niż co miesiąc. podbijam dzień przed zanim wybieram się do lekarza..
a jeśli miejsce się skończy na pieczątki to nie wiem, wydawało mi się, że idzie się do pracodawcy albo do zusu i wystawiają nową:confused:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry