reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomocy niepokojące objawy!!!

Ja tez mialam niepokojace objawy u corki jak miala niecale 4 miesiace, tez mi sie wyginala w luk. Nasza Polska pediatra powiedziala, ze to moze byc wlasnie wzmozone napiecie miesniowe i poradzila zapisac sie do rehabilitanta na masaze. Dodam ze sporo to tu kosztuje, 50e za sesje a nie wiadomo ile dziecko wytrzyma, czy 5 minut czy 15...Wyszlo tak ze wstrzymalam sie z tym rehabilitantem, ze wzgledu na to ze za kilka dni mielismy jechac do Polski na chrzciny corki. Udalo nam sie zapisac do pediatry ktory mial druga specjalizacje neurologia dziecieca, no i co sie okazalo, ze moja corka miala zgage. Duzo ulewala i tez cofalo jej sie tylko do przelyku. Takim wyginaniem sie probowala sobie ulzyc w paleniu. Lekarz swtiwrdzil, ze rozwija sie normalnie pod wzgledem neurologicznym i zapisal granulki na podleczenie przelyku.
Nie ma co straszyc dziewczyne wzmozonym napieciem miesniowym, mam nadzieje ze to nie to i ze z twoim synkiem bedzie wszystko ok. Choc jak czytalam w internecie to wydawalo mi sie ze moja corka ma wszystkie objawy wzmozonego napiecia miesniowego, wcale go nie miala.

No własnie szukałam neurologa i znalazłam w Dublinie.Umówiłam sie na czwartek a jutro jade do pediatry.A wiesz ze mój synek moze tak miec jak piszesz bo ma reflux i mi ulewa.I moze rzeczywiście ma te zgage.A u jakiej Polskiej pediatry byłaś???Czekam na odpowiedz i dziekuje za odpowiedz.

reklama
Ja mieszkam niedaleko Cork, mam tu lekarke, ktora ma swoja klinike, Eskulap.Moja corka ma refluks tez. Nasz pediatra u ktorego w polsce bylam powiedzial mi ze mala ma tzw. Zespol Sandifera
Zespół Sandifera – Wikipedia, wolna encyklopedia

Podawalam jej granulki takie 30 min przed jedzeniem rano, bodajze to sie Polprazol nazywalo przez miesiac czasu i to ustalo. Ten lekarz powiedzial ze czasem leczy sie to dluzej, zalezy jak zaawansowany jest refluks i zapalenie przelyku.

Ostatnia edycja:
Ja mieszkam niedaleko Cork, mam tu lekarke, ktora ma swoja klinike, Eskulap.Moja corka ma refluks tez. Nasz pediatra u ktorego w polsce bylam powiedzial mi ze mala ma tzw. Zespol Sandifera
Zespół Sandifera – Wikipedia, wolna encyklopedia

Podawalam jej granulki takie 30 min przed jedzeniem rano, bodajze to sie Polprazol nazywalo przez miesiac czasu i to ustalo. Ten lekarz powiedzial ze czasem leczy sie to dluzej, zalezy jak zaawansowany jest refluks i zapalenie przelyku.

Oj ciekawe co moja pediatra stwierdzi.Dam napewno znac wieczorem co i jak.A jak długo Towja córka ma juz reflux?Leczyłaś go od początku?W jaki sposóm.Mi lekarz kazął podawać zagęszczacz Carobel.I gratulacje kolejnej pociechy:)Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Stwierdzili Refluks w 9 dobie zycia. Lecze od poczatku az do teraz, jeszcze jej do konca nie przeszlo. Do mleka dodawalam Gaviscon Infant, uzywalam tez jakis czas Gastrotuss Baby jak juz byla starsza.
Teraz mniej jej sie ulewa, ale zdarza sie jeszcze. Do mleka daje jeszcze Gaviscon, ale tesciowa ma mi przywiezc ten gastrotuss znowu, wiec gaviscon pojdzie w odstawke i bede podawac gastrotuss, zobaczymy na ile jej ulzy. Sa dni ze wogole jej sie nie cofa, a sa ze nadmiernie. Odkad zaczela siadac, raczkowac, poprawilo sie z ulewaniem, a teraz juz probuje chodzic takze jest ogromna poprawa.

Nasz synek wyginał się w C co zauważyła pielęgniarka środowiskowa, pediatra zlekceważyła powiedziała ze to nic takiego kazała jak najwięcej kłaść na brzuchu i to wszystko. Mały rósł a główka cały czas leciała na jedną stronę w dodatku zaczął się wyginać w mostek w końcu poszliśmy do neurologa prywatnie który stwierdził że synek ma asymetrię powinien ćwiczyć. Dała na początek ćwiczenia do domu. Oczywiście był problem nie poćwiczyliśmy prawie wcale bo mały się wyrywał i brak było ogólnie współpracy :-) zaraz potem zaczął raczkować jakoś sam się wyprostował . Teraz niedługo będzie miał roczek raczkuje chodzi troszkę. Oglądała go neurolog i powiedziała że wszystko ok.

Nati i co pediatra powiedzial? Idziesz do neurologa z maluchem?

Hej.Tak byłam i mi ulzyło:)na szczęście.Nasza pediatra powiedziała,że nie widzi zadnych niepokojących objawow napięcia mięśniowego.Sprawdziła go dokładnie i mówiła ,że nie ma sensu iść do neurologa.Mówiła,że gdyby mały miał spięte mięśnie nie podnosiłby główki nie siedziałby z podparciem,rączek nie ma zaciśniętych też . .Powiedziała,że właśnie to może być zwiążane z refluxem poprostu z przełykiem.Dała syropek na to .na czczo podawać jeden raz dziennie i do tego jeszcze zagęszczać zageszczaczem.Biedaczek ma może zgage i to go poprostu męczy.Mam nadzieje,że to jest to.Zobaczymy.W poniedziałek mam odebrac z Bootsa z apteki syropek ma mi na miesiąc starczyc ,będziemy czekać na efekty.Zastanawiamy się czy iść do tego neurologa hm.Mimo wszystko będe z małym ćwiczyła każdego dnia to nie zaszkodzi:)Adrianek ma zapalenie obydwu spojówek niestety.Przepisała kropelki CHLOROMYCETIN czy Basia_onewiesz coś o tych kropelkach? Mały ogólnie bardzo dobrze sie rozwija waży już nam 9 kg:):)a ma 6 miesięcy.Ale jakoś tego nie widać po nim.Ma też katarek kazała stosować na pieluszkę KARVOL ciekawe czy pomoże.A może Ty mi coś polecisz na katarek?Sprawdziła mu plucka uszka i jest wszystko ok na szczescie:):)A Ty jak się czujesz?Rodzisz tutaj w Irlandii???Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie.:-):-)

Ostatnia edycja:
O tych kropelkach niestety nie slyszalam, bo moja mala nie miala problemow z oczkami. Mam nadzieje, ze sie poprawi twojemu synkowi. A jak ten syrop sie nazywa co wam przepisala? Mam nadzieje, ze nie Zantac, bo jest chyba na spirytusie. Nasza pediatra byla tak madra i przepisala nam go, ale corka po nich jeszcze gorzej zwracala, jak sprobowalam to myslalam, ze mi jezyk wypali.
Ja na katar u mojej malej stosowalam te krople chyba z Calpol i rozkruszalam czosnek na talerzyk, kladlam jej pod lozeczkiem, zeby sie inhalowala. Smierdzialo w domu niemilosiernie, ale pomoglo. Katar w sumie skrocil sie o tydzien, nie trwal 3 tyg jak za pierwszym razem. Podloz tez malemu cos pod materac zeby mial glowke wyzej, bedzie mu sie lepiej spalo. Robilismy jej tez inhalacje z soli fizjologicznej. W polsce zaopatrzylam sie w inhalator, bardzo przydatny zwlaszcza przy kaszlu, nam rowniez pomogl przy przeziebieniach, a zwlaszcza mezowi, jego zadko cos lapie, ale jak juz to trzyma ze 3 tyg ;(

Tak bede rodzic w Irlandii, corke tu rodzilam i jestem zadowolona z porodu i opieki po, bo opieka w ciazy daje wiele do zyczenia...Czuje sie juz zmeczona, spojenie mnie boli,najbardziej mi smutno bo zabawa z corka sprawia mi bol czasem i bardzo meczy, ale juz niedlugo, licze ze urodze przed terminem.

Ostatnia edycja:
O tych kropelkach niestety nie slyszalam, bo moja mala nie miala problemow z oczkami. Mam nadzieje, ze sie poprawi twojemu synkowi. A jak ten syrop sie nazywa co wam przepisala? Mam nadzieje, ze nie Zantac, bo jest chyba na spirytusie. Nasza pediatra byla tak madra i przepisala nam go, ale corka po nich jeszcze gorzej zwracala, jak sprobowalam to myslalam, ze mi jezyk wypali.
Ja na katar u mojej malej stosowalam te krople chyba z Calpol i rozkruszalam czosnek na talerzyk, kladlam jej pod lozeczkiem, zeby sie inhalowala. Smierdzialo w domu niemilosiernie, ale pomoglo. Katar w sumie skrocil sie o tydzien, nie trwal 3 tyg jak za pierwszym razem. Podloz tez malemu cos pod materac zeby mial glowke wyzej, bedzie mu sie lepiej spalo. Robilismy jej tez inhalacje z soli fizjologicznej. W polsce zaopatrzylam sie w inhalator, bardzo przydatny zwlaszcza przy kaszlu, nam rowniez pomogl przy przeziebieniach, a zwlaszcza mezowi, jego zadko cos lapie, ale jak juz to trzyma ze 3 tyg ;(

Tak bede rodzic w Irlandii, corke tu rodzilam i jestem zadowolona z porodu i opieki po, bo opieka w ciazy daje wiele do zyczenia...Czuje sie juz zmeczona, spojenie mnie boli,najbardziej mi smutno bo zabawa z corka sprawia mi bol czasem i bardzo meczy, ale juz niedlugo, licze ze urodze przed terminem.

No właśnie syropek mi przepisała ten co Tobie.Zantac!!!Ciekawa jestem jak mój mały zareaguje na niego.Mam nadzieje,że nie będzie gorzej zwracał:///Kurcze szkoda,że wcześniej nie spisałyśmy sie o nim://Mały ma ogólnie taka poduszkę antyrefluxową kupiłam ją w smytsie ona jest właśnie tak pod ukosem ,że maly nie leży mi na płasko więc napewno lepiej mu się też oddycha przez to:)

Ja też byłam zadowolona z opieki szpitalnej.Tym bardziej ,że ja od 36 tygodnia ciąży juz do końca prawie cały czas leżałam w szpitalu bo miałam bardzo wysokie ciśnienie.Także wiem coś o opiece szpitalnej:)

Oj jaka dzisiaj paskudna pogoda uff:///Lekko depresyjna aż.Mąż w pracy a ja z małym w domku.Moze na jakieś prezenty pod choinkę się dzisiaj wybiorę .Adrianek z babcią i dziadkiem zostanie:).My 30 grudnia mamy tutaj chrzciny.Zastanawiam się jakiego torta upiec:-)

Ty mieszkasz w Corku?My oststnio byliśmy w Waszych rejonach na małej wycieczce.Mamy znajomych w Rathmore a przy okazji zwiedziliśmy Dingle,Killarney i co tam jeszcze po drodze:)Mały wypadzik.U nas z tym refluxem to tak dziwnie jest.Są dni kiedy wogole nie zwraca a są dni że az bardzo za bardzo zwraca :///

Ostatnia edycja:
reklama
No to u nas tez tak bylo z Refluksem. Nasza mala miala dostawac tego zantacu 0,5ml w strzykawce podalam raz albo dwa, w sumie to od razu wypluwala, bo to takie piekace...takie bynajmniej mialam wrazenie jak sprobowalam. Z tego co mi mowila ta pediatra to ma dzialanie cos jak nasz ranigast. Moze twoj synek bedzie to tolerowal i mu pomoze.

Ja tez obudzilam sie a za oknem ciemno, myslalam ze jest z 6 godzina a tu juz bylo po 8. My dzis idziemy na swiateczna impreze dla dzieci ode mnie z pracy :-D to dzien jakos zleci. Ja mieszkam niedaleko Cork, w samym centrum to brzydkie domy i drogo wiadomo :szok:
A ty w ktorej czesci irlandii mieszkasz?

Ostatnia edycja:
Do góry