reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Polskie mamy we Wloszech

Kochana ja potzrebowalam tylko nulla osta jako ze akt urodzenia i nulla osta mam z tego samego urzedu w miejscu urdzenia, nie potrzebowalam juz aktu urodzenia starczyl sam dokument. teraz musze znalezc zcas zeby poleciec do konsulatu i tam niby od reki wydadza tlumaczenie zalegalizuja nulla osta. Co do terminow to nie moge ci jeszcze nic powedziec bo najpierw musze zalegalizowac to zaswiadczenie, ale u nas podobno okolo 2 tygodni nalezy odczekac.

Studiuje pielegniarstwo.

reklama
To ja wlasnie nulla osta zalatwialam przez konsulat. Maja 6-10 tygodni na zalatwieni sprawy. Mija juz chyba 8 tydzien i w poniedzialek jeszcze nie bylo. Mam nadzieje, ze do konca przyszlego tygodnia beda juz mieli ten dokument. Pzniej nalezy do nich zadzwonic i poprosic o tlumaczenie przysiegle co wydluza czas o kolejne 3 dni.
Gdybym byla tlumaczen przysieglym to bym sobe sama przetlumaczyla, ale do tego dluga droga :tak::szok:
Od reki nie wiem czy Ci zrobia to tlumaczenie, chyba tez bedziesz musiala czekac.

No mi powiedzieli ze jak przyad erano to popoludniu bedzie juz gotowe, bo ja nie mieszkam w samym mediolanie gdzie jest konsulat najblizszy i nie mam tz czasu jezdzic jak im sie podoba. Laski nie robia. Wlasnie chce dzisiaj dzwonic zeby sie zapytac czy moge im to wyslac a najwyzej sie przejade po odbior albo czy jak im wplace na konto te 30 euro to mi zalatwia wszystko poczta bo nie mam kiedy tam jechac :(

mysle, ze da rade. Tylko, ze do tlumaczenia przysieglego potrzebny jest oryginal dokumentu przynajmniej do wgladu. Ale jak Ci tak powiedzialy, to pewnie zrobia. Moze w Mediolanie maja mniej roboty.
Ja musialam jechac z Perugii do Rzymu, bo tam wlasnie jest najblizszy kosulat. I tez nie chce teraz jechac po odbior tego dokumentu, tylko chce, zeby mi go odeslali poczta.

Hej dziewczyny, pozwolcie, ze sie przedstawie i dolacze. Nie czytalam wszystkich 18stron :)

Mieszkam na stale pod Florencja, od 6 lat, wychowuje tutaj 3letniego synka Samuela w zwiazku z Wlochem, pracuje w turystyce. To tak w telegraficznym skrocie. Pisze juz na innym forum z kilkoma mamami Polkami mieszkajacymi we Wloszech, ale nas tam malo jest. Chetnie wiec poznam i was.
Baci!

Witam ba1983 moje odczucia co do kilku specjalistow i nie tylko tych medycznych sa zle. wystarczy ze ta wredota wloska wyczai ze jestes straniera a od razu traktuja cie jak glupia i poprostu odsylaja od sasa do lasa:wściekła/y:. moj eks lekarz rodzinny (przeprowadzilam sie i musze znalesc innego) byl chyba wyjatkiem no i ginka tez narazie jest spoko. Ale najbardziej mi sie podobaja niektore stwierdzenia oto kilka moze poprawia wam humor:
- nigdy nie chodz z odslonietym brzuchem bo dostaniesz sraczki
- aspiryna dobra na wszystko bole menstruacyjne, bole brzucha i zatrucia tez
- jesli masz miesiaczke to sie nie myj bo mozesz umrzec:szok:
- masz problemy sercowe nie jedz cebuli ani miesa (wyjatkiem sa ich miesa, ktore mozesz jesc bez ograniczen):-) ehhh wlochy to bogaty kraj ale czasem mam wrazenie ze zatrzymali sie na epoce kamienia lupanego. ps moze i wy cos podobnego uslyszalyscie?

Hej. Moje odczucia co do wloskiej sluzby zdrowia sa rozne, Na pewno fajne jest to, ze jest gratis pogotowie i lekarz rodzinny. Mysle, ze to jest podstawa w kazdym szanujacym sie kraju, czego w Polsce nie ma. A reszta wiadomo roznie, sa lekarze i lekarza. Spotkalam sie naprawde z wybitnymi specjalistami i ze zwyklymi nieukami.
Dobre jest to, ze wizyta prywatna nie kosztuje az tak duzo jak w Polsce, mysle porownywalnie do wyplaty: 1000 euro a wizyta 80, wiec w sumie raczej stac na to prawie kazdego.

Ja raczej jak mam cos powaznego to lecze sie prywatnie a ze zwyklymi rzeczami do panstwowki.

reklama
co do cen za prywatne wizyty masz calkowita racje i leki wydaja sie byc o wiele tansze jednak jesli chodzi o pogotowie to ja w L'Aquili musialam placic i trafilam jak ty to okreslilas mocca na nieuka. W Polsce nigdy nie trafila mi sie sytuacja, w ktorej musialam zaplacic za pogotowie, wizyte u lek. rodzinnego lub nawet specjalisty (wyjatek wizyty prywatne) nie wiem jak jest tu w lanciano moze poprostu zalezy to od miejsca jednak pewne sytuacje i tu i w Polsce przyprawiaja o bol glowy, ale jak mowia co nas niezabije to nas wzmocni, wiec staram sie myslec pozytywnie

Do góry