Salamki
Paaulisia, nie chce cie martwic ale to juz sie chyba zaczyna... I mozliwe ze bedzie coraz gorzej
Chyba szczegolnie trudno jest kiedy taki prawie 2-latek nie mowi i do tych buntowniczych frustracji dochodzi ograniczona mozliwosc komunikacji. Moja Yasminka ma juz skonczone 2 lata i dalej nie mowi i zauwazylam ze ja to tez denerwuje ze nie potrafi nam do konca wszystkiego przekazac. Odpowiadajac na twoje pytanie
Fasoleczko my mowimy do malej i po polsku i po arabsku wiec moze ona potrzebuje troche wiecej czasu zeby dac nam jakis werbalny feedback...
Powiem wam co u nas skutkuje. Przede wszystkim
odwracanie uwagi i zapobieganie histerii. Jesli widze ze cos sie szykuje zaraz zaczynam opowiadac o czyms, cos pokazac, wymyslic jakas szybka zabawe na poczekaniu cokolwiek zeby odwrocic uwage od problemu. Najczesciej mowie to z wielkim przejeciem - to skutkuje. Niestety im mala jest starsza tym bardziej sie przy czyms upiera i tym trudniej odwrocic uwage.
Przede wszystkim potrzeba duuuuuuzo cierpliwosci i obserwacji dziecka. Niestety trzeba probowac czytac w glowie dziecka czy akurat chce pic z kubeczka w zyrafki czy w sloniki
Oczywiscie nie zawsze to skutkuje i jedna histeria dziennie musi byc. Kiedy jest za pozno na odwracanie uwagi i dziecko sie nakreci, wyje, wije i tupie, to juz nic nie pomoze. Wtedy zanosze ja do drugiego pokoju zeby sie wyciszyla. Skutkuje.
Na pocieszenie Paaulisiu powiem ci ze nie wszystkie dzieci ten bunt przechodza. Moze nie bedziesz miala z Julcia klopotow czego ci serdecznie zycze..
Umm Yasin, masz podobnie jak ja z ta roznica wieku. Moze urodzi wam sie Yasminka
Na pewno przyda ci sie duza pomoc na poczatku. Moja Yasmin nie jest specjalnie zazdrosna. Jeszcze jak bylam w ciazy duzo jej tlumaczylam, ze w brzuszku jest dzidzius, mala calowala brzuszek, pokazywalam na zdjeciach ze pani ma dzidziusia w brzuszku itd. Wydaje mi sie ze dziecko musi tez byc zaangazowane w cala sprawe, wtedy czuje sie wazne i docenione. Mala zaczyna dzien od wycalowania i wysciskania braciszka, przynosi pampersy i inne rzeczy. Chocby przechodzila najgorsze tantrum jak zobaczy Yasina od razu sie rozpromienia.
2 lata to fajna roznica wieku bo 3latek np juz jest bardziej swiadomy i zaborczy o mame.
Acha, a tak w ogole to mieszkam w Szczawnie Zdroju. Ale baaardzo tesknie za UK...
Maryam