reklama
Pozwolę się wypowiedzieć na temat bucików. Tulka do chodzenia ma kupione profilaktycznie buciki ortopedyczne i będzie w takich chodzić do 4 roku Zycia. Nasz pediatra uważa, że to najlepszy sposób aby mieć ładne i zdrowe stópki
AneczkaK
mama bambulinkow
Ja chyba jednak postawie na te nowe metody bo i ja i moj brat chodzilismy w tzw. ortopedach i obydwoje mamy koslawe stopy. Poza tym dosc logiczne wydaje mi sie wytlumaczenie ,ze dziecko powinno jak najwiecej chodzic boso i w elastycznym i miekkim obuwiu dlatego ,ze wtedy miesnie musza same cwiczyc i byc wzmacniane a w sztywnym bucie miesien poprostu sie prawidlowo nie wyksztalca
Agar nie obraz sie bo nie mowie tego zlosliwie wiadomo ,ze wszystkie chcemy jak najlepiej dla swoich dzieci ja poprostu wierze akurat w ta metode a ty w inna;-)
Agar nie obraz sie bo nie mowie tego zlosliwie wiadomo ,ze wszystkie chcemy jak najlepiej dla swoich dzieci ja poprostu wierze akurat w ta metode a ty w inna;-)
ja z kolei słyszałam w programie "Mamo już jestem" wypowiedź fizjoterapeuty, który mówił, że dziecku, które ma zdrowe stopy absolutnie nie powinno się kupować profilaktycznie bucików ortopedycznych, bo można mu bardziej zaszkodzić niż pomóc. i tak jak pisze AneczkaK, najlepiej aby dziecko w miarę możliwości jak najdłużej chodziło na bosaka. a później wystarczą odpowiednio dobrane normalne buciki.
Agusia29
Mama lipcowa 06
Ja sie podpisuje pod słowami Aneczki i moja Natalka chodzi po domu na bosaka tylko w skarpetkach antypoślizgowych, a na pole kupiłam jej buciki Bartka i elastyczną podeszfą.Moim zdaniem buciki ortopedyczne mogą zdrowemu dziecku bardziej zaszkodzic niż pomuc. Angelika chodziła tak samo i ma zdrowe stopy.Pozatym coraz bardziej zaczyna samodzielnie chodzić i puszcza się robiąc po 3-5 kroczków sama bez trzymania:-) .
Corsini
Mamy lipcowe'06 Fan(ka)
podpisuję się i ja w tym tygodniu byłam u ortopedy-no i na bosaka chociaż mówiła żeby na twarde podłoże zakładać dobrze dopasowane buciki za to córeczce kazała wyrzucić wkładki ortopedyczne bo w przyszłości nawet obcasika nie załozy i pytała co za ortopeda jej to kazal nosić noo i bądź tu mądrym
wioletta.z
Lipcówka'06 mama Oskara
I ja jestem za chodzeniem na bosaka i to jak najdłużej ,nawet jak zacznie chodzić a ktoś ma podwórko to puszczajcie dzieciątka na trawę na bosaka.Mój syn ma płaskostopie i pani doktor kazała mu chodzić dużo na bosaka.A Oskar jak na razie dużo czasu spędza na bosaka w samych skarpetkach
Popieram chodzenie na bosaka, moj Allanek po domku tylko boso zasuwa!
Podalam ten artykul do wiadomosci bo niedlugo zacznie sie na dobre kupowanie butkow! Allanek ma tylko butki na wyjscie na dwor a ze nie mamy trawnika to chodzi w tych buciach! Kiedys nawet chcialam do domu kupic takie kapciusie ale moj maz mi kategorycznie zabronil!!! To w sumie od niego wyszedl ten temat o zdrowych stopach!!! Oglada chyba za duzo telewizji ale to i dobrze bo stamtad wie, ze dziecko powinno jak najdluzej bez butkow chodzic a jesli juz ma te butki zeby byly dobrze dopasowane do stopki!!
Musze powiedziec, ze popieram lekarzy ktorzy dosc szybko potrafia sie zainteresowac tym czy dziecko ma ryzyko platfuska i przepisuja butki albo wkladki ortopedyczne!!! Jesli jest to konieczne to na pewno nie zaszkodzi!!!!
Podalam ten artykul do wiadomosci bo niedlugo zacznie sie na dobre kupowanie butkow! Allanek ma tylko butki na wyjscie na dwor a ze nie mamy trawnika to chodzi w tych buciach! Kiedys nawet chcialam do domu kupic takie kapciusie ale moj maz mi kategorycznie zabronil!!! To w sumie od niego wyszedl ten temat o zdrowych stopach!!! Oglada chyba za duzo telewizji ale to i dobrze bo stamtad wie, ze dziecko powinno jak najdluzej bez butkow chodzic a jesli juz ma te butki zeby byly dobrze dopasowane do stopki!!
Musze powiedziec, ze popieram lekarzy ktorzy dosc szybko potrafia sie zainteresowac tym czy dziecko ma ryzyko platfuska i przepisuja butki albo wkladki ortopedyczne!!! Jesli jest to konieczne to na pewno nie zaszkodzi!!!!
reklama
reamonn
Mama Kaji (lipiec '06)
I ja Kaji nie bede buzikow zakladala, a po domku czy na podworku gdzie nie bedzie boso chodzila to bede zakladala jej takie skarpeto buciczki:
CZY TO BUCIK CZY SKARPETKA? rozm.od18do25 CUDOWNE (187442231) - Aukcje internetowe Allegro
CZY TO BUCIK CZY SKARPETKA? rozm.od18do25 CUDOWNE (187442231) - Aukcje internetowe Allegro
Podziel się: