reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Polecam/Odradzam

Ja nie mam mikrofali (bo nie mam na nią miejsca w kuchni :-() więc wieczorną butlę przygotowuję metodą tradycyjną i przyznaję, że jest to dość upierdliwe. Zanim ostygnie woda to sporo czasu mija jednak...

reklama
Ja jak daję małej koperek to zaparzam tradycyjnie gorąca woda zakręcam butel i wkładam do szklanki z zimna wodą i po ok 5 minutkach jest ok.
A cos dla mam to mogę polecić wkładki Wkładki discrete super cienkie, idealnie przylegają do majteczek i idealnie chłoną i nie ma przy nich przykrego zapachu :zawstydzona/y: Po ostatnim badziewiu jakiego używałam jestem teraz zachwycona, tamte ciagle mi się gdzieś odklejały przesuwały i majtki ciagle zabrudzone a jeszcze ze mnie sie saczy jakiś żółtawo - brązowy płyn. Czekam kiedy to się wreszcie skończy.

My z mężem opracowaliśmy dwie techniki szybkiego przygotowywania mleka w nocy:
1. w termos wlewamy wrzątek, w dzbanek zimną, przegotowaną wodę, jak trzeba przygotować mleczko do butelki wlewa się mała częśc wrzątku, większą częśc zimnej wody imleczko jest gotowe do spozycia
2. przygotowujemy nocne porcje mleka o podwyższonej temperaturze i wlewamy do termosu, jak Oliwier właczy syrenę wystarczy przelac do butelki, w przypadku, gdy mleko jest ciutkę za ciepłe, to chłodzimy pod kranem w zimnej wodzie

Podgrzewacz tez mamy, ale sobie chwalę, czasami odpalam, choć rzdziej niż na początku, ale przecież przyjdzie pora deserków i obiadków ze słoiczków i wtedy ja - zapracowana mama, będę je podgrzewała właśnie w podgrzewaczu

dziewczyny, czy macie sprawdzone sposoby na ciemieniuchę? Oliwierowi pojawiły się zaczątki na czubku głowy i muszę "zdusić" to w zarodku

Jak Kindze zdarzało sie parę łuseczek na główce to wystarczało posmarowanie oliwką i wyczesanie tego dość dobrze i wszystko ładnie schodziło.

Niemialysmy ciemieniuchy, wiec nie wiem... Ja wczoraj kupilam Huggiesy super flex 3 - zobaczymy, jak mi sie sprawdza. Jak na razie nie narzekam, trzeciego ma na tylku i nie przeciekl z boku, a pampers mi przepuszczal czasami siusiu z boczku - fakt, ze chyba zle byl wtedy zapiety, ale coz... W kazdym razie czekam na kupe, jak z kupa tez bedzie ok to sie przestawie na huggiesy, bo taniej troche wychodza.

Pszczoła ma małą ciemieniuchę (zrobiła jej się pomimo smarowania po każdej kąpieli główki parafiną i czesania) i pediatra polecił nam Olejek na ciemieniuszkę Skarb Matki. Zamówiliśmy dziś w aptece i jutro ma być. Jak wypróbujemy, to dam znać, czy dobrze działa.

No, kupiłam wczoraj krem na ciemieniuchę z Musteli, zobaczymy jak się sprawdzi, to dam znać. Nie był nawet aż taki drogi, bo kosztował 27 zł, a w innej aptece proponowali mi cos innego, nieznaną mi firmę za 29 zł, więc ceny sa podobne, a że Mustelę znam, to ją wzięłam.

Polecam dla maluszków, które mają problemy z ulewaniem substancję zagęszczającą do mleka Nutriton firmy Nutricia. Dostępne w aptekach bez recepty, niestety cena ok. 20 zł. Po jednym dniu stosowania jestem nią zachwycona. Oliwier do tej pory ulewał prawie po każdym posiłku, czasami dośc sporo, bo jadł szybko i łapczywie, łykając przy tym dużo powietrza. teraz je powoli, bo mleko jest gęstsze, nie łyka aż tyle powietrza, no i ulewanie prawie kompletnie zniknęło.

reklama
Dominique.p, kusi mnie ta chusta od polowy ciazy... Ale jakos boje sie o kregoslup Malego. Nie wiesz, co lekarze mwia na ten temat?
Pozdrowionka!

Do góry