reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Iskierka jak juz złozyłas formularz przez internet to musisz czekac......napewno przyslą swistek do domu... razem z czapeczka na odbiór paczki... albo ewentualnie na meila kupon....

Asia śliczny synuś :D:D zazdroszczę że już po.....

reklama
no i ja jestem... dzieci juz spia:tak:

Madzia mi tez dzis przyszlo pismo odnosnie paczki:-D:tak:
Asia sliczny synus:tak:
Mgd lepiej juz z alergia?
nie wiem kto co pisal bo czytalam na raty:baffled::sorry2:

mi sie opryszczka wczoraj zrobila i musze uwazac zeby malej nie zarazic:no:

ale jestem glodna ide cos zjesc

Iskierka wiesz co, u mnie w rodzinie nikt nie mial problemow z bioderkami, ani moja babcia, ani mama, ani zadna ciocia, a moja siostra miala. gdyby tak mieli zawsze patrzec po tym co w rodzinie bylo, to moja siostra moglaby dzis nie chodzic, w najlepszym wypadku chodzic ale koslawie :baffled::dry: dlatego ja ide za swoim rozumem, nie patrzac na to co mi lekarz powie, bo niektore ich madrosci i wszelakie wskazania do wszystkiego to czesto o kant tylka mozna rozbic.
TheHague - nie zrozumieliśmy się
Staw biodrowy składa się z kości udowej i wgłębienia w miednicy - tzw. panewki, które otoczone są torebką stawową. Ważne jest, aby głowa kości udowej znajdowała się w prawidłowo wykształconej, odpowiednio głębokiej panewce. Dzięki takiej konstrukcji stawu dziecko może swobodnie poruszać nogami, a w przyszłości dobrze chodzić. Problem zaczyna się, gdy głowa kości udowej nie znajduje się idealnie w panewce - wówczas staw nie może rozwijać się prawidłowo. Najczęściej okazuje się, że panewka jest zbyt płytka. Mówimy wtedy o rozwojowej dysplazji stawów biodrowych (rozwojowej, bo jest to schorzenie, które ma swój początek w życiu płodowym i może postępować wraz z wiekiem dziecka). Wada może dotyczyć jednego lub obu stawów. Dziewczynki zapadają na nią sześć razy częściej niż chłopcy.
Przyczyny dysplazji rozwojowej stawów biodrowych nie są do końca poznane, wiadomo natomiast, że główną rolę odgrywają:
Geny. Jeśli dysplazja występowała w najbliższej rodzinie jest to dodatkowe wskazanie do dokładnego sprawdzenia stawów biodrowych.
Czynniki mechaniczne. Dysplazja częściej występuje u dzieci, które w łonie mamy miały mniej komfortowe warunki niż inne maluchy. Przyczyną mogą być tu: nieprawidłowe ułożenia płodu (miednicowe, poprzeczne) większa niż przeciętna waga urodzeniowa, małowodzie.
i tak dalej, i tak dalej.

Iskierka jak juz złozyłas formularz przez internet to musisz czekac......napewno przyslą swistek do domu... razem z czapeczka na odbiór paczki... albo ewentualnie na meila kupon....
madzia, ja zlożylam przez internet zamowienie na czapeczkę, która już nawet mam w domu. Ale zadnego formularza na babydoos nie dostalam

Jestesmy i my:) nie Mam chwilowo dostepu do internetu:(
dzisiaj bylismy na pierwszej kontroli:) moja kruszynka wazy 4,900 i mierzy 54,5 cm:) jest zdrowy jak ryba:)
Ayni, Milka sliczne brzuszki:)
Mgd wspolczuje alergi:( mam nadzieje ze juz wszystko w porzadku:)

Madziula a ty jeszcze w dwupaku?:) mam nadzieje ze juz nie dlugo bedzisz tulic Martynke:)

ASIA GRATULACJE:)!

Iskierka u mnie w liscie pisze ze jesli zarejestruje dane dziecka tam i tam to dostane czapeczke z imieniem , roczna prenumerate gazety i babydoos... ale oporcz tego mam nirmalny formularz do wysłania poczta......

Berni a no widzisz.. ciągle w dwupaku:)

Mam pytanko do mam ktore rodzily z uzyciem proznociagu ,czy waszym dzieciom robili potem usg glowki.W pl po takim porodzie robia standardowo usg bo zdazra sie ze dochozi do uszkodzeni np.poszerzenia komor mozgowych itd.

ISKIERKO no to ja sie zastanawiam czemu Tymkowi nie zrobili usg bioderek skoro ja mam dysplazje stawow biodrowych no i fizjoterapeutka stale mi mowi ze Tymek siedzi nieprawidlowo i ze krzywi mu sie kregoslup no ale pocieszyla mnie ze bedzie miec go na oku.Pytalam o usg to uznali ze nie potrzeba.Musze chyba sama w pl zrobic.

Ostatnia edycja:
Iskierka, ale mi chodzi o to, ze u mnie w rodzinie nikt nie mial problemow z bioderkami, a moja siostra miala, i gdyby nie rutynowe sprawdzanie lekarzy w pl, a tylko 'ze wskazaniem' to nie wydaje mi sie, zeby wykryli to.. co jesli nie?? w polsce wszystkie dzieci ida do ortopedy, a tutaj trzeba sie o to prosic.
dlatego takie ich gadanie ze musi byc wskazanie, np. wsrod najblizszej rodziny, mnie nie przekonuje. tak samo Tomek u mnie w brzuchu przez polowe ciazy lezal tylko w jednej pozycji, tzn nie obracal sie na boki, tylko przybral jedna pozycje na swoim prawym boku i tak sobie siedzial caly czas, i lekarz w pl mi powiedzial ze to tez jest wskazanie do przyjrzenia sie temu blizej, bo jakis powod takiego ulozenia musial byc, ale tutaj jak zwykle nie widza problemu, jedyne co to jak cos w rodzinie jest. na szczescie trafilam na fajna lekarke w cb i nie robila mi problemow, bo huisarts juz tak :dry:

nana tutaj NIE robia po vacuum usg glowki :baffled: w pl to standardowe badanie po proznociagu....:nerd: nie wiem, jakies durnowate przyzwyczajenia tu maja.:dry:

No wlasnie wiem ze nie robia ale myslalm ze moze komus zrobili .Wiem tez ze nawet wczesnakom standardowo robia usg takim jak moj Tymek z 36 tyg ,bo czasem dzieci maj wylewy krwi do mozgu.Ja to chyba na glowe upadlam zeby tu znow rodzic.W pl to pzrynajmniej mi zrobaia te badania i bez lachy

HAGUE to nie przyzwyczajenia tylko oszczednosc,pzreciez oni tu nagminnie proznociagi stosuja to ile by tych usg mosieli robic a w pl juz sie od tego odchodzi bo za duzo kzrywdy sie tym dzieciom i matkom robi.

Ostatnia edycja:
reklama
Wat een drama ... :D

dziewczyny pisalyscie geboorteplan ? Co chwile mi ta kwestia wpada w rece (nawet mnie kolezanka pytala w PL LOL) ale jakos nie jestem przekonana , ze niby co ja mam tam pisac
:confused:

Do góry