reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

O widzisz Madziula, ja w blije doos mialam juz kartke zgloszenie, taka malusia, ktora po urodzeniu dziecka trzeba wyslac aby otrzymac babydoos. Nic o czapeczce nie pisali, ale kto wie, moze sie zalapie :D hihi
uwielbiam gadzety :D
swoja droga wspolczuje Ci, bo siedzisz tak jak czekajac na wyjscie , kazdy zewszad pyta czy to juz , musi to byc z leksza denerwujace ..

Milka, no co ty, ja sie nie stresuje, gdyby moj brat nie przebywal u mnie na wakacjach zajmujac pokoj malego, to juz bym wszystko poprala i moglabym chetnie rodzic , chyba juz sie oswoilam z mysla o hardcorowym porodzie i jak sie zacznie chyba sobie wstawie opis na FB "Lets get this party started" :D teraz to mam takiego powera i motywacje, nie podejrzewalam siebie samej o to. A czego sie najbardziej boisz?

Kallie ciekawe ktora z nas bedzie szybsza :D ty cz ja, roznica jednego dnia :D hihi , moze razem pojedziemy!

reklama
Witam serdecznie
Karola, Iskierka a co u waszych kruszynek????
Moja marudzi, nie wiem czemu. Najedzona, sucha, czysta... i marudna. Czasem już nie mam sił bo nie wiem co jej dolega. Nie ma gorączki, ale często słychać i czuc jak jej się w brzuszku przewraca. Kupki robi normalne, jak na noworodka przystało
nawet mi dala skierowanie na usg bioderek, a tu przewaznie nie robia, jesli nie ma zadnych wskazan :dry: (nie wiem czy oni na oko te wskazania znajduja, czy tak sobie wyrywkowo:confused:)
Wskazaniami do USG bioderek przede wszystkim jest to, czy mama dziecka (lub starsze rodzeństwo) miało problemy. Ja mialam problemy, moja Ewelina też miala więc i Olivia pójdzie na USG.
Poza tym dobry pediatra (czy lekarz z CB) może stwierdzić po wyglądzie ciała dziecka (plecki, pupa, nóżki) czy może ono mieć problemy z bioderkami.
Alez mam nerwa. Wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam ze ten kwartal z kinderbijslag nam przepadl bo Kausar urodzila sie 16-stego..a "powinna" 1-szego wrrrrrrrr
Witaj w klubie - Olivia urodziła się 2 lipca i też jesteśmy cały kwartał do tyłu
Teraz nie wiem czy dobrze rozumiem , jesli powiedzmy nasz maluch urodzi sie planowo 20 wrzesnia (ostatni mies 3-go kwartalu) czyli zalapie sie na kinderbijslag 1 pazdziernika ? Takby z tego wynikalo. Myslicie ze zdaza z tymi formalnosciami ? Dobrze by bylo... 200 eur piechota nie chodzi, a bedzie trzeba pampki kupowac :confused:
Ayni, jeśli mały urodzi się 20 września to bedą ci się należały pieniążki za cały 4 kwartał (październik, listopad, grudzień), które dostaniesz po 1 stycznia. W październiku płacą za 3 kwartał czyli za lipiec, sierpień i wrzesień.
odświeżam info o paczkach z prenatala... jak wiecie zeby otrzymac paczke trzeba zarejestrować sie przez WIJ :) własnie dzisiaj dostałam list z karta która musze wypełnic i odesłać do 6 tyg po narodzinach dziecka i wtedy dostane babydoos i UWAGA czapeczke z imieniem GRATIS :) ale superancko :)
Madziula jaq nie mialam zadnej kartki do wysłania w blijedoos z prenatala. Ale jakoś przez stronę | WIJ.nl | Jouw zwangerschap, baby’s geboorte en moeder zijn zamówiłam sobie tę czapeczkę.

Ja dziś trochę przesadziłam. Wybralam sie z małą na mega dlugi spacer z mojej wsi do sklepu w mieście - ponad 4km w jedna stronę. Niby nic wielkiego. Ale teraz siedzed na sofie i spojenie mnie boli:baffled::baffled::baffled::baffled: Ałaaaaa

Madziula mnie już też denerwują bo kogo nie spotkam czy z kim nie gadam to pyta czy juz się boje porodu, a jak mówię że jakoś nie bardzo bo przecież każda ciężarna musi tego doświadczyć to dopiero dla nich szok i 101 pytań do... yhh, a co będzie potem:szok:

Ayni jeszcze trochę i się dowiemy, może akurat nam się uda w jednym terminie z całej naszej forumowej paczki hihi

A gdzie Berni???!! hmm i Yokasta ??

Iskierka no przez internet tez mozna, mi przysłali do domu wraz z tym darmowym pismem co wysyłaja do 1 roku zycia dziecka:)
Kurcze, ja dostalam wczoraj te gazetę, na stronce juz zmienilam ze dziecko się urodzilo, i teraz co - mam dalej czekać???
A i bylam w C1000 spytac o tę paczkę z okazji urodzenia dziecka. Wzielam ze soba te karteczkę co Olivia miala przypiętą w tym szpitalnym "łóżeczku" i akt urodzenia z Gemente, a okazało się że musze mieć GEBOORTEKAARTJE - taką kartkę którą zamawia się przez internet i wysyła znajomym:baffled:

Iskierka wiesz co, u mnie w rodzinie nikt nie mial problemow z bioderkami, ani moja babcia, ani mama, ani zadna ciocia, a moja siostra miala. gdyby tak mieli zawsze patrzec po tym co w rodzinie bylo, to moja siostra moglaby dzis nie chodzic, w najlepszym wypadku chodzic ale koslawie :baffled::dry: dlatego ja ide za swoim rozumem, nie patrzac na to co mi lekarz powie, bo niektore ich madrosci i wszelakie wskazania do wszystkiego to czesto o kant tylka mozna rozbic.

Witam :-) dziękuję wszystkim za gratulacje. Oboje powoli dochodzimy do siebie po porodzie (jak będę mieć dłuższą wolną chwilę to opiszę go na poród w Holandii). W skrócie: mimo, że cała akcja poszła w miarę szybko, muszę przyznać że było bardzo ciężko i zakończyło się użyciem próżnociągu... Tak czy inaczej z Alexem wszystko dobrze, teraz tylko staramy się uniknąć żółtaczki i powrotu do szpitala.
Mam problem z pokarmem, tzn nie mam go :-( przez 1.5 doby mały strasznie płakał mimo ciągłego przystawiania do piersi. W końcu mały wogóle nie chciał już próbować pić z cycka. Położna zadecydowała o karmieniu butlą, bo dziecko wysuszone strasznie.
Staram się odciągać mleko laktatorem, ale nic nie leci. Na razie się nie poddaję, będę próbować jeszcze kilka dni, może coś się w końcu ruszy. Najważniejsze, że Alex teraz najedzony i szczęśliwy.
Pozdrawiam was wszystkie gorąco ;-)

Załączniki

• Zdjęcie0149.jpg
    Zdjęcie0149.jpg
    19,1 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry