reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

ewwellinna jeśli chodzi o kosmetyki to wybór oczywiście należy do Ciebie. W Holandii nie ma aż tak duzego wybory, 2-3 firmy plus kosmetyki produkowane dla danej drogerii. Ja na razie wiem że na odparzenia będe kupowała sudocrem, rzadko uczula i można go kupić i w nl i jeśli jest możliwość to w pl a wiadomo, że tam zawsze troszkę taniej. A oprócz tego jeszcze jakiś płyn do kąpieli i krem do skóry, ja uważam że to mojemu maluszkowi wystarczy. Kiedyś np była cała ceremonia związana z myciem czy przewijaniem bobasa, od kremów po oliwki i inne balsamy, ale teraz chyba się od tego odchodzi, wg mnie im mniej chemii tym lepiej:-)

reklama
Ja się zdziwiłam jak w geboortehotelu do kąpieli wystarczyła tylko woda, myjka i tummy tub. W ogóle fajny bajer :D. Mai nawet się spodobało. My mamy w domu klasyczną wanienkę z Hemy.

Właśnie Kallie. Ja sprawdzając kilka holenderskich list co potrzeba dla niemowlaczka widzialam szampon, olejek do kąpieli, olejek po kąpieli, krem do ciała - w zależności na jakiej stronie listę znalazłam.
na początek wybrałam z tego jedynie olejek po kąpieli. Osobiście uważam, że bardzo ważne jest nawijżenie skóry dziecka po kapieli i że dobrze jest w pierwszych dniach wykąpac niemowlę czystą wodą.
Gdy moje starsze były niemowlaczkami to kąpałam je w krochmalu przez pierwszy miesiąc czy dwa. Nie używalam żadnych płynow i oliwek do kąpieli, a tym bardziej szamponu.
Teraz też tak własnie zamierzam pielęgnować malutką.

super, dzieki za odpowiedzi mykam zaraz na centrum aby cos tam kupic z tych kosmetykow dla dzidzi i mini kosmetyki dla siebie. Mam nadzieje za zroszyfruje nl nazwy:-).
Zycze milego popoludnia.

ASTRID gratuluje coreczki:-)

i przede wszystkich olejek moze sie latwiej rozprowadzac bo balsam ma bardziej kremista konsystencje a tu 3 kropelki na ręce i bobas bedzie błyszczał :)

Ja wyczytalam ze odchodzi sie powoli od stosowania olejkow i oliwek. One natluszczaja skore a nie na oliwiaja...ponoc balsamy dzialaja na glebsze partie i sa "lepsiejsze"...ale jak to jest w praktyce??
Olieka na pewno sie przyda na ciemieniuszke :)

reklama
Tak tak mnie tez pediatra w pl powiedziala ze oliwki wrecz wysuszaja skore.No a ja Tymka oliwka wlasnie smarowalam.

MGD bedzie dobrze po suwaczku widze ze to juz 33 tydz ,na innym forum dzidzia urodzila sie w 34 i jest ok ,Mnie lekarka w pl mowila zebym donosila do 34 ze wzgledu na plucka.No ale wiadomo im dluzej mala posiedzi w twoim brzuszku tym lepiej no ale bezpieczna jest:-)

Do góry