reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

reklama
Zdania na temat hartowania piersi sa podzielone..
"Mit na temat hartowania piersi
Wśród kobiet usłyszeć można o hartowaniu piersi. Zabieg ten ma na celu przygotowanie mamy do karmienia. Nie jest on jednak konieczny, co więcej, wielu ginekologów i położnych twierdzi, że nie należy tego robić. Jeśli jednak chcemy przygotować delikatne brodawki do kontaktu z maleństwem, można je bardzo delikatnie masować opuszkami palców. Czynności tej nie powinny jednak wykonywać kobiety, którym grozi przedwczesny poród, bowiem podczas masowania zwiększa się ilość wydzielanej oksytocyny, co z kolei wywołać może skurcze macicy"
Zrodlo: http://www.uroda-wdziek.pl/dziecko/ciaza-i-porod/piersi-w-ciazy.html

PIEKNE BRZUSZKI Kobietki!!

AYNI Kausar cos mi sie zdaje ma chytry plan zrobienia wszystkich w balona ;)
Dostalam wlasnie kolejny zastrzyk. Keszcze pare prochow i od jutra jestem na obserwacji, jesli czwartkowe USG bedzie ok to puszcza nas do domu(oby!).
W srode za tydz mamy jeszcze kontrole flaczkow w AMC amsterdamskim...i moj ukochany lekarz stwierdzil,ze nie powinnam tluc sie pociagiem,a potem metrem wiec zalatwi mi szpitalny transport :D
Poza tym zaliczylam pierwsze 2 skurcze przepowiadajace ;)
Ale zaciskam nogi i tlumacze uparciuchowi ze ma tam jeszcze siedziec!
Mezul ukochany jest. Skrecil lozeczko,przemeblowal sypialnie,kupil ciuszki dla wczesniakow i mi koszule do karmienia(dla tych ktore nie lubia koszul-w V&D mozna kupic super bluzki do spania rozpinane do pepka)
No i siedzi ze mna ile tylko moze :)

Apropos znieczulenia,mi powiedziano tak jak Ayni-jesli rodzi sie w szpitalu i placi za porod to jest ono wliczone w cene "tej przyjemnosci".

zastanawia mnie jedna rzecz... pisze ze niby nie mozna za mocno pocierać sutków bo wydziela sie ta oksytocyna która powoduje skurcze macicy, a przeciez w czasie orgazmu takze wydziela sie oksytocyna a seks w ciazy prawidłowej nie jest zabroniony i pisze ze w prawidłowej ciazy nie wywoła to porodu..... to sie nie zazebia :(

Tez sie kiedys zastanawialam nad tym...
I wiem ze kiedys lekarze w samej koncowce ciazy przestrzegali przed amorami,a sex mial na celu szybsze wywolanie porodu...??

Ehhh,ja tam wyznaje zasade "hakuna matata" :D
Robie co mi intuicja podpowiada :)

EDIT:paczaj Madzia , http://www.papilot.pl/ciaza/17902/OKSYTOCYNA-a-ciaza-i-POROD-Na-trudne-pytania-odpowiada-ginekologpoloznik.html

Z tego artykulu wynika ze jesli kobieta nie osiagnela wystarczajacego progu wrazliwoaci na oksytocyne to ani masaz sutkow,ani sex ani podanie hormonu dozylnie nie pomoze ;)

Ostatnia edycja:
Iskierka u nas w kruidvat tez sa kosmetyki z j&j:tak:Ja sobie przywiozlam z pl bambino:tak:Mi babka z kraamzorg na poczatku kapala Michalka w wodzie z oliwka:tak: czytalam ,ze w polsce j&j duzo dzieci uczulal:sorry2:
W Kriudvacie nie widzialam. A co do kraamzorg to nie chciałabym by kąpała mi małą. Chcę ją od początku przystosowywac do stałego rytmu dnia i kąpiel zostawiam sobie na wieczór.
Witam wszystkie ciężarówki:) Dawno tu nie zaglądałam bo nawet nie miałam czasu. Byłam w Polsce, ślub, wesele i wiele spraw do załatwienia:)
Iskierko super że zamorzyłaś nowe forum bo przyznam się, że na starych forach jest ciężko wszystko doczytać:)
Witamy cie Maryśś.
Skromnie powiem że nie założyłam forum, a jedynie dwa wątki - ten pogaduszkowy i https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-holandii-f143/galeria-wozkow-59178/

Ide patrzeć na meczyk:-D
POLSKA GOLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MGD dobrze, ze tak o was dbaja i tez nie probuja na sile trzymac do samego konca w szpitalu, bo wiadomo , ze to tez nie jest komfortowe. W Polsce pewnie przelezalabys na oddziale z innymi zadomowionymi paniami , oczywiscie nie w samotnosci, z samego wkurzenia na to mozna urodzic wczesniej. No i zobacz jaki Twoj ogarniety, wszystko pozalatwial, przygotowal sie na rozne ewentualnosci , chociaz mam nadzieje, ze donosisz Kausar do konca ;)

Maryss - ja rowniez witam, fajnie ze do nas zagladnelas i pisz , chetnie Cie poznamy!

Ja tez ogladam meczyk i normalnie emocje mna targaja . Juz prawie mielismy bramke, ale buitenspel :/ A ruskim sie udalo ze az sami niedowierzali... Ciekawe co dalej... Sama juz nie wiem co mam o tym myslec, moze sie zmobilizuja i chociaz wyrownaja? aaaa !!
:rofl2:

Haha wariatki :D
Ja to nawet nie wiedzialam z kim gramy ;) taka ignorantka ze mnie :)

Jedyne co mnie teraz ciekawi, to to, co sie bedzie dzialo po meczu :D

Tez tego jestem ciekawa.
u mojego mezusia sa koledzy i jak male dzieci skacza gdy jest okazja bo bramki, a gdy nasi wygraja to ciezko mi sobie wyobrazic coz to bedzie:szok:

Bylam na miescie i kupilam kosmetyki dla dzidzi Zwistal: badoil i kremik do pupci, na razie styknie.

Jak wczesniej pisalam o dzidzi ktora siedzi mi w brzuszku to do tej pory nic sie nie zmienilo, dzis polozna potwierdzila to samo co 3 tyg temu-SIEDZI.
ZA 2 tyg wizyta w szpitalu i kolejne echo, wiec zobaczymy: Wink:

reklama
Do góry