reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

To nie chodzi o smoczek tylko o zaspokojenie odruchu ssania a mozna ten odruch zaspoic poprzez matczna piers czy butle nie tylko smokiem .pozatym dzieci maja rozne wielkosci te potrzeby ,moze u ciebie Hague ta potrzeba zostala zaspokojona.E nie wpadajmy w paranoje to tylko teoria Pana Freuda

ISKIERKO o ile widzialas te sama herbatke to jet napisane na niej ze po 4 m na tej jablkowo koperkowej ,byla tam jeszce sama koperkowa to nie wiem od kiedy

http://www.hipp.nl/index.php?id=3255

To te herbatki no i apropo samej koperkowej to mosi nam ktos pomoc ze znajomosci holenderskiego ale mi sie wydaje ze tam jest napisane ze nie ma ograniczen od kiedy.

Ostatnia edycja:
reklama
Uspokoiłyście mnie trochę. Ja już zdążyłam zapomnieć jak to jest i kiedy to odpada. A ta ich "broszka" to mnie wkur***** bo nie dośc że wielka na pół brzuszka to jeszcze musialam podwijac brzeg pampersa....
Dziś malej nie wykąpię - tak na wszelki wypadek, zeby tego gołęgo pępuszka nie zmoczyć. Nie że jestem panikara, ale w PL pielęgnowalo się pępuszek spirytusem czy czyms tam a tu... nic:sorry:
ISKIERKO o ile widzialas te sama herbatke to jet napisane na niej ze po 4 m na tej jablkowo koperkowej ,byla tam jeszce sama koperkowa to nie wiem od kiedy

HiPP babyvoeding -Thee

To te herbatki no i apropo samek koperkowej to mosi nam ktos pomoc ze znajomosci holenderskiego ale mi sie wydaje ze tam jest napisane ze nie ma ograniczen od kiedy.
Tak Nana, ta górna herbatka - nie ma na niej napisane od kiedy.

Nana - google translate:
bez dodatku cukrułagodny i zdrowy
tylko z jednego składnika
Koper zawsze był stosowany w żywności dla dzieci
bez dodatku aromatów
bardzo ścisła kontrola zanieczyszczeń na
toothfriendly; Ten wysokiej jakości można znaleźć na żywności i napojów, które są ewidentnie brak uszkodzeń zębów, nie powodującej próchnicy zębów (próchnica powodując) lub erozyjne (szkodliwe dla szkliwa zębów) są. To jest regularnie monitorowana w badaniach naukowych.
w wygodnych torebkach
nie metalowy klips na worku
Każda torba dla zachowania aromatu uszczelnione
niskie w alergenów
składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
Brak informacji od kiedy można ją podawać.
Znalazlam fajny artykuł: Co podawać do picia
ja narazie nie kupowalam herbatki, kupilam te kropelki i zobaczę co z tego wyniknie.
A tu coś ciekawego o naszej pielegnacji po porodzie: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79333,1400001.html?as=1&startsz=x

Ostatnia edycja:
Dziewczynki, ja jakis tam czas temu Wyczytalam ze te koperkowe herbatki wcale nie sa dobre :

"Venkelthee is giftig voor jonge kinderen en wordt in Nederland al sinds jaar en dag afgeraden. En waarom het nog verkocht wordt? Geen flauw idee, maar goed is het niet. Buikkrampjes kunnen er trouwens ook erger van worden.

Bij krampjes kun je beter eerst werken aan hoe je kind drinkt, dus je borstenmanagement aanpassen en eventuele allergieën uitsluiten (dus bijvoorbeeld zelf een paar dagen alle zichtbare koemelk laten staan)."

http://www.zwangerschapspagina.nl/voeding/368815-venkel-thee.html

Napisane jest ze herbatka dla dzieci jest szkodliwa, i na pewno nie pomaga w kolkach-wrecz odwrotnie.
W NL od roku powinno juz jej nie byc w sprzedarzy ale nadal widnieje w sklepach. Nawet polozne i kraamzorg ja polecaja...

Zaraz zglebie temat...bo mnie to zainteresowalo.

Na tej stronie : http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/allylalkoxybenzenen.aspx

Przestrzega sie przed uzywaniem herbatki z kopru ze wzgledu na zawartosc allylalkoxybenzenen....

Ostatnia edycja:
A ja juz po pomidorowce, M padl po jedzeniu jak dziecko:eek: ja sama chetnie bym ta reszte dojadla bo niestety niewiele w tym garze zostalo. Nie wiem co mnie tak napadlo na te zupy.

A wlasnie zauwazylam ze ta herbatka sie nazywa venkelthee a nie dillethe :D lol :D dobre , az sie sama z siebie usmialam. No , na logike to u mnie ostatnio nic nie dziala. Ja myslalam o zwyklym koperku a to przeciez z kopra wloskiego :D ale ze mnie czubek.

No no czytaj MGD takie info nam sie przyda niebawem jak to jest z ta herbatka koperkowa. wiem , ze w Polsce to dosc popularne i chyba kazdy podaje dzieciom w PL ale tutaj to nie widzialam mamy, ktora by podawala .

AYNI edytowalam posta :) kuknij na strone...
Zglupialam...

I tu cos znalazlam http://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/3/1634

Ostatnia edycja:
iskierka mozna moczyc pepek (nawet z kikutkiem), tylko pozniej trzeba osuszyc :tak::-) wiem, ze w pl inaczej robia, ale nie slyszalam zeby jakims dzieciom cos bylo po tych tutejszych sposobach ;-)

jednak koperkowa mozna po 1 tygodniu podawac :tak::tak:

reklama
MGD ja tez zrobilam przeszukanie, doczytalam tez cala dyskusje na zwangerschappagina, ale tam zadna babka nie pisze dlaczego herbatka jest zla i dlaczego sie teraz odradza. Za to na forum mamazone.pl niektore panie rowniez napisaly , ze podawanie herbatki koperkowej przynioslo wrecz odwrotny efekt od zakladanego, a w niektorych przypadkach pomaga. Na zadne dolegliwosci natomiast nie skarza sie panie, ktore same pija ta herbatke, zamiast podawac bezposrednio dziecku i to w dawkowaniu max 1 herbatka z zaszetki dla mamy do spozycia.
wlasnie przeczytalam artykul z ecowawa ktory podalas i az sie jezy wlos na glowie, ile cukru i weglowodanow siedzi w niektorych herbatkach.

Co wiecej szukalam informacji w polskim wydaniu google na temat estragolu, ktory siedzi w tym koprze i NIC NIE ZNALAZLAM. natomiast anglojezyczne wydanie wikipedii informuje juz o szkodliwosci tej substacji :

Estragole is suspected to be carcinogenic and genotoxic, as is indicated by a report of the European Union, Committee on Herbal Medicinal Products.[SUP][3][/SUP] Several studies have clearly established that the profiles of metabolism, metabolic activation, and covalent binding are dose dependent and that the relative importance diminishes markedly at low levels of exposure (i.e. these events are not linear with respect to dose). In particular, rodent studies show that these events are minimal probably in the dose range of 1–10 mg/kg body weight, which is approximately 100-1000 times the anticipated human exposure to this substance. For these reasons it is concluded that the present exposure to estragole resulting from consumption of herbal medicinal products (short time use in adults at recommended posology) does not pose a significant cancer risk. In the meantime exposure of estragole to sensitive groups such as young children, pregnant and breastfeeding women should be minimized.

No coz... W Polsce najwyrazniej sprzedaje sie wszystko
:baffled:

Ja sie bardzo ciesze, ze mamy tu takie grono, gdzie mozemy wspolnie sie informowac czy tez dociekac , szukac itd.

Ostatnia edycja:
Do góry