reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

olinkaa czy wystarczy książeczka nie wiem bo ja miałam karte szczepień , a szczepienia sa tu takie same tylko pod innymi nazwami i rozszerzony pakiet, teraz pewnie przed wami słynna MMRII (polska) a tu BMR (holenderska nazwa) a druga to meningokoki c
no i dziewczyny dziś zakupiłam fure dla mojego syna, ale jestem podjarana , jak facet cieszy się z auta tak ja dzis z tego wózka
wychodzi na to że z wyprawki juz wszystko mam, w sobote jeszcze tylko małe zakupy higieniczne w DE i jest git
a co do obiadku to u nas dziś był stołówkowy tzw. ziemniak+schabowy z piersi+kapusta biała zasmażana mniam
miłego...

reklama
Olinkaa, jak sie zameldujesz w gminie to po jakims czasie otrzymasz pismo z GGD ze masz im przyslac karte szczepien dziecka. Mozesz zrobic ksero z ksiazeczki i sprobowac im to podeslac, ale wg mnie lepiej poprosic kogos w PL )mame, kolezanke' zeby poprosila w przychodzi o ksero karty szczepien.
na podstawie tego co odeslesz do GGD oni beda cie w konkretnych terminach ustalonych przez nich wzywali na odpowiednie szczepienia. Moze byc tak, ze masz w tej chwili wszystkie ktore dziecko powinnmo tu miec, ale moga cie wzywac na szczepienia uzubelniajace i wtedy musisz sie na nie stawic okreslinego dnia pod wskazany adres...
Mam nadzieje ze jasno to opisalam.

Ja chodze jak zombie, bo mi sie dziecie budzi wyspane o 4.00, 4.30 i nic ja nie obchodzi ze mama i tata ida do pracy.... dzis udalo mi sie ja uspac, ale wczoraj byla masakra. na szczescie babcia stanela na wysokosci zadania i wziela ja do siebie...
Po za ty zrobil mi sie z niej maly lobuz, a jak rozrabia to z usmiechem na ustach i patrzac prosto w oczy:-D:-D:-D

Morgen ;)

Necia i co kupilas? Pochwal sie, zdecydowalas sie jednak na tego stokke? zakupy dzieciowe w de super sprawa, maja o wiele wiele lepszy wybor dla dzieci, tylko my w Holandii jak na jakims zadupiu 3 marki na krzyz i nie ma w czym wybierac...

Iskierka, my tez sie nie wyspalismy, az sie boje co bedzie dzis w nocy, bo Adam dostal wczoraj prawdziwy katar.. w nocy odciagalam mu 1,5 godziny non stop prawie, co chwile nos byl pelny, katar wodnisty, wiec sie leje jak z wiadra dziurawego. Masakra, chyba przez to ochlodzenie z dnia na dzien, w domu mamy 18 stopni, wiec zaczyna sie robic chlodnawo. Okna wszystkie i drzwi uszczelnione na ten sezon, ale nie ma zartow chyba trzeba bedzie zaczac grzac.

a wy juz grzejecie laski ? nawet maz mi wczoraj kupil... welniane leginsy... chyba sie starzeje..

love you all!! milego weekendu!

Dzięki dziewczyny za odpowiedź, co do zameldowania to wczoraj dostaliśmy list, że wszystkie dokumenty się zgadzają i mamy stawić się w tyg. by je odebrać. więc zapewne wykupimy ubezpieczenie na dniach i udam się do lekarza z małym.

My wczoraj grzaliśmy półtorej godziny z rana i po południu jak mały wstał po drzemce bo przez ten padający deszcz zimno się zrobiło w domu. W ogóle to dach nam przecieka w salonie i nikt się nie kwapi by to zrobić a ludzie którzy byli już to obejrzeć obiecali przyjechać i jakoś nikogo nie słychać i nie widać :/

Morgen ;)

Necia i co kupilas? Pochwal sie, zdecydowalas sie jednak na tego stokke? zakupy dzieciowe w de super sprawa, maja o wiele wiele lepszy wybor dla dzieci, tylko my w Holandii jak na jakims zadupiu 3 marki na krzyz i nie ma w czym wybierac...

Iskierka, my tez sie nie wyspalismy, az sie boje co bedzie dzis w nocy, bo Adam dostal wczoraj prawdziwy katar.. w nocy odciagalam mu 1,5 godziny non stop prawie, co chwile nos byl pelny, katar wodnisty, wiec sie leje jak z wiadra dziurawego. Masakra, chyba przez to ochlodzenie z dnia na dzien, w domu mamy 18 stopni, wiec zaczyna sie robic chlodnawo. Okna wszystkie i drzwi uszczelnione na ten sezon, ale nie ma zartow chyba trzeba bedzie zaczac grzac.

a wy juz grzejecie laski ? nawet maz mi wczoraj kupil... welniane leginsy... chyba sie starzeje..

love you all!! milego weekendu!

niom kupiłam stokke, tyle o nim marzyłam i mam ;) hihih
no w De to naprawde maja wybor dla dzieciaczków, kupilam corci soczki marchwiowe hippa ona je uwielbia, malemu jakies smoczki,termometry i takie tam duperelki .
Co do grzania to u nas piec nastawiony na 19st jak temp spada ponizej to dogrzewa. W dzien w zasadzie na gorze caly czas okna otwarte mamy jeszcze.
Dobrej nocy laski.

Dziewczyny dwa pytanka mam :)
Czy tutaj w szpitalach po porodzie kapią dzieci?
i co polecicie na suchy kaszel dla dziecka, moja L kaszle juz dwa tyg i nic nie pomaga, jutro nawet spróbuję się dostać do huisartsa bo już z lekka nie wiem co robić :( jaki syrop na taki kaszel?

necia syrop tymiankowy dosc dobry, i nawet smaczny i niesyntetyczny, poza tym dziala bakteriobojczo, sprobujcie, drogi nie jest. nie wiem czy Ci HA cos pomoze, ale lepiej niech sprawdzi skoro to juz 2 tyg trwa. To Necia wstaw fotke tego pojazdu swojego, zobaczym jaki kolor :)
u "naszym szpitalu" kapali na drugi dzien, bo zostalismy 1 dobe na obserwacji. jak sie wychodzi tego samego dnia to nie kapia raczej.

Adam na gile, ale juz mu lepiej, wczoraj az z niego lecialo i nie nadazalam nosa czyscic, luufkiem smaruje na noc i juz nieco lepiej, coraz mniej katarku, za to mnie caly dzien glowa bolala, mam nadzieje, ze nas nic nie zlapie :/

necia syrop tymiankowy dosc dobry, i nawet smaczny i niesyntetyczny, poza tym dziala bakteriobojczo, sprobujcie, drogi nie jest. nie wiem czy Ci HA cos pomoze, ale lepiej niech sprawdzi skoro to juz 2 tyg trwa. To Necia wstaw fotke tego pojazdu swojego, zobaczym jaki kolor :)
u "naszym szpitalu" kapali na drugi dzien, bo zostalismy 1 dobe na obserwacji. jak sie wychodzi tego samego dnia to nie kapia raczej.

Wiem, że ha mi nie pomoże za wiele ale chciałam ja osłuchać, nic jutro rano mamy wizytę. :)
Pamietasz jak ten syrop się nazywa ? Zaraz jedziemy na miasto to zakupię .
WP_000430.jpg

Lena w nowej furze, póki co testuje :)

Załączniki

• WP_000430.jpg
    WP_000430.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 99
luuft to coś jak pulmex baby polski nie? jesli tak to smaruj to jest fajne na przeziębienie, ech katarki u małych dzieci są przerabane.Zdrówka dla Adasia

reklama
Witam witam..... Dziś mam mase roboty....uuufffff....małą przerwe musiałam sobie zrobić, bo wkońcu kawe trzeba wypić....poprzednia została wylana do zlewu, bo zapomniałam o niej i wystygła. Poza tym u nas szaro i buro. Dzieci szaleją i rozrabiają, a mnie ręce opadają chwilami.... Necia......ale fuurrrraaaaaa!!!!!!!!!!!! Może niedługo wprosze się na kawke to ocenie na żywo :) A odnośnie kąpania dzieci to jak rodzi się naturalnie to nie kąpią, ale skoro Ty będziesz mieć cc to napewno zostaniesz dłużej w szpitalu i dzieciaczka też napewno Ci umyją. Zdrówka dla wszystkich dzieciaczków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Miłego dnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do góry