reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

laski podczytuje was, ale nie mam jakos ochoty na pisanie, brat meza zaginal, co chwile jakies nowe informacje, niektore sprzeczne, caly dzien na telefonach z tunezja, kupa kasy juz na telefony poszla...

a poza tym to dobrze. wroce do was niebawem

buzka!

reklama
Witam się!

Tydzień minął nam bardzo intensywnie. Ciągle na wysokich obrotach, bo to załatw, tamto dopilnuj....ból głowy pozostał:baffled:
W sobote urządziliśmy Karolowi impreze urodzinową. Oj jak dobrze, że mam to już za sobą.....to był istny armagedon!!!!!!!!:szok::szok: Kobiety co sie działo....Nie wiem czy Wam pisałam, ale dzień przed imprezą Karol na samym końcu zajęć w szkole zaprosił jeszcze kilka dzieci i mnie o tym nie poinformował. Gdyby matki tych dzieci nie zagadały do mnie pod szkołą to bym o niczym nie wiedziała! One się mnie pytają czy ich dzieci tez mają przyjść, a ja zielona, bo nie byłam świadoma co moje dziecko wymysliło. Ja załamana taką ilością dzieci wlokłam się do domu i zastawiałam się co ja zrobie, bo przecież ich nie pomieszcze. Potem na spokojnie wyciągnęłam od Karola, że ma być w sumie 14 dzieci. W sobote poszłam wczesniej do pracy, żeby się wyrobić ze wszystkim. I na szczęście się wyrobiłam. O 15-stej przyszły dzieci, ale nie wszystkie, w sumie było 10. Odetchnęłam z ulgą....ale nie na długo. Chodzilismy po mieszkaniu z moim Ł jak źli policjanci i pilnowaliśmy tej szarańczy....Część dzieci zajęła się zabawą i byli grzeczni, ale byli też tacy co biegali z predkością światła i mieli takie pomysly, że :szok::no:.....Odliczałam czas do ich pójścia. Karolowi się podobało i z tego się bardzo cieszę:-) Jak już wszyscy wyszli to zobaczyłam krajobraz po bitwie.....wszystko leżało na podłodze....i niektóre zabawki Karola ucierpiały....nie sposób było ogarnąć wszystkie na raz w takim hałasie i w takim ruchu.

Mała się rozgadała. Kilka razy udało jej się powtórzyć imie naszego psa. Aaaa i nauczyła się pięknie pic z rurki:-) A czwórki wychodza wszystkie na raz.

ayni mam nadzieje, że problemy szybko minął.Wszystko będzie dobrze!!!!

marzenka oj ale musieliście się strachu najeść. Dobrze, że nic się nie stało....trzeba miec oczy na około głowy, bo kretynów na drodze nie brakuje....

berni te nasze dzieci to tak szybko rosnął....dopiero się urodziły, a już biegają.....za szybko ten czas leci.....

Miłego dnia.

hi,
hehe to fakt był armagedon u madinld, byłam i widziałam :) ale dzieci zadowolone a to najważniejsze
ayni oby wszystko skończyło się dobrze z tym bratem, współczuję sytuacji i stresu...
dziewczyny jest mi coraz ciężej a ja mam jeszcze pranie i prasowanie dla synka, jak to ogarnąć hmm
dzis u nas caly dzien dynia :) na obiad kopytka dyniowe, podwieczorek ciasto dyniowe mniammmm
dzieck mi niedawno usneło, o której pójdzie spac na noc? seriali nie obejrze buuuu
miłego wieczoru babeczki

Juz jestem :) wszystko ok, brat sie odezwal, nasze zycie rodzinne wrocilo do normy.

Madi przerazilas mnie wizja tych urodzin, cholercia :szok: chyba nie bede wyprawiac :-D moj tez sie taki gadula zrobil, przed roczkiem znow jakis skok rozwojowy, bo nie dosc, ze sie ladnie nauczyl chodzic to jeszcze wycwanil i tez rozgadal, czasem mu sie udaje powtorzyc po mnie czy po mezu, dzis M do niego mowi, ze pojda na skype pogadac, a ten juz leci do laptopa , potem rozmawia z wujkiem po swojemu i nawet zarzucil "Ammie" (wujek). nasladuje owce beeeee beee i kurki kokokoko, rozne kwiatki mu czasem wychodza, codziennie sie dziwimy, wszystko wlacza, zmienia kanaly, timer w piekarniku, laptopa wlacza, nawet umie odblokowac touchscreem w moim telefonie :szok: na skarpetki mowi : dytaaaaaa i przyklada do stop :-D
jaja jak berety, u was czworki a u nas dwojki dopiero wychodza :tak: pchaja sie na raz, 2 juz wyszly i jeszcze jeden zabek w drodze.

Necia, chetnie bym Ci te ciuszki poprasowala, oj tesknie za tym. Po cichu zazdraszczam , czasem mysle o drugim dzidziusiu, ale chyba najpierw czeka mnie szkola, o ile znajde instytucje ktora by mnie przyjela na staz. Boje sie ze w ciazy i przy Adasiu nie dam sobie rady z nauka, bo z A mialam demencje ciazowa i moja sprawnosc intelektualna byla kiepska. A ty jak znosisz ciaze? Na kiedy masz termin? Rodzisz naturalnie czy cesarka?

dziewczyny jak to jest z peuterspeelzaal? czy wszystkie dzieci obcokrajowcow dostaja peuter plus indicatie (dodatkowe godziny)? u nas kaza skladac zapisy kiedy dziecko bedzie mialo 1,5 roczku i od drugich urodzin moze uczeszczac, i sie tak nad tym zastanawialam, co prawda masa czasu jeszcze, ale ciekawa jestem.

ayni a dziękuję ciążę znoszę dobrze, no wiadomo teraz juz ciężko dzwigać te kg ale ogólnie jest wszystko ok, cesarkę mam wyznaczona na 4 listopad :) więc tuz tuż
co do psz to ja sama zapisywałam małą i dostałam normalny przysdział 2x w tyg , a dowiedziałam się nie dawno że trzeba zapisywać przez CB to wtedy dzieci obcokrajowców dostaja odrazu najwięcej godzin, tak jest u nas, my jesteśmy własnie na etapie załatwiania 4x w tyg po 2,5 h

U mnie nerwy, nerwy, nerwy i jeszcze raz nerwy.......wcale nie chce się denerwować, ale zawsze jest cos co wyprowadzi mnie z równowagi. Wczoraj to myslałam, że na zawał zejde z tych nerwów. Rozbolała mnie głowa i było mi aż niedobrze....da samego wieczora dopóki nie połozyłam się spać. Ostatnio Karol daje nam popalić i nie umiem sobie dac z nim rady. Ja do niego mówie, a on ma to gdzies. A kompletna katastrofą jest wyprawianie go rano do szkoły. Potem jak wracam do domu to mała szaleje. Mój Ł mówi, że stawiam sobie za wysokie wymagania, a ja mam wrażenie, że nie umiem sobie poradzic z prostymi rzeczami...

ayni banda 6 latków...na samą myśl ogarniało mnie przerażenie, a po imprezie byłam tak wykończona jakbym maraton przebiegła. Jakby te dzieci były wszystkie grzeczne to co innego...ale tak pięknie być nie mogło. Ciesze sie że problemy się rozwiązały.

necia podrzuć mi też to prasowanie. Chętnie się na czymś wyżyje.

Madin podziwiam ze ogarnelas te dziaciki wszystkie hehe,ja w piatki mam 3 bo ta dziewczynke pilnuje,a to taka szatanica biega wszedzie ze nienadzam jej + moja 2 upilnowac a co dopiero 10 czy wiecej dzieciakow...ale gratulacje za wtrwalosc i najwazniejsze ze Karol zadowolony z urodzinowej imprezy :)
Necia ja tez z checia bym poprasowala takie male ciuszki :) takze widzisz ile masz chetnych dziewczyn do pomocy :)
Ayni dobrze ze brat meza sie odnalazl :) a co do peuter to nie wiem jak w innych placowkach ale w naszym kazdy kto zapisuje dziecko-od razu na 4 dni jest zapisane-i rodzice przychodza do peuter zapisywac.

Dziewczyny mam pytanie w sprawie szczepień w Holandii, mój synek kończy w tym miesiącu roczek i w książeczce polskiej mam szczepienie po 12 miesiącu życia, a tutaj przeczytałam, że jest szczepienie w 11mż i później w 14mż. I szczepienia są inne niż nasze ;/ i nie wiem czy mi zrobią tak jak mam tutaj wpisane czy nie.

dobry :)))))))))))))))

ja juz gotuje obiadek, domek mam wzglednie ogarniety, zaraz idziemy na poczte wyslac list. Maly oglada Micky Mouse clubhouse a poza tym to biega juz nie chodzi, z salonu do kuchni i spowrotem, przyspiesza tak, ze az sie boje ze zeby wybije :szok:

u was tez taka smieszna mrzawka? co dzis gotujecie?

Olinka w ksiazeczce jest napisane pewnie jaka szczepionka, idz z tym do cb i napewno Ci doradza. Tu nie chodzi o miesiace tylko o rodzaj szczepionki zeby nie dublowac. tu masz rozpiske holenderska http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Rijksvaccinatieprogramma/De_inenting/Vaccinatieschema
jak bedziesz miala pytania to pisz :)

Ostatnia edycja:
reklama
I czy wystarczy tylko książeczka z wpisanymi szczepieniami i pieczątką że zostały wykonane czy koniecznie będę musiała mieć ksero karty szczepień z PL, a nawet o tym zapomniałam w czasie przeprowadzki.

Do góry