reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Bry!
Dziewczyny ten miod to z kwiatow mleczu jest.Pyszny.Podjadam chociaz nie jestem chora.Madi jak przyjedziesz do mnie to podzielie sie za darmo;)
Ayni kaczka wyszla pycha,stary zjadl cala :-D Ale ziemniaki wstretne byly i wyrzucilam wsio do kosza.Odrazu Wam mowie ,nie pieczcie holenderskich ziemniakow w piekarniku,sa PASKUDNE!!! Kaczke robilam normalnie,duzo przypraw ziol czosnku,pierwsze godzina w naczyniu zamknietym bez otwierania,druga godzina co jakis czas otwieralam i podlewalam a na koniec 15 min przypieklam wierch i klaar.Miekka byla i smaczna.
Dzis robie kluchy,bo moja Zuzia na ziemniaki sie obrazila i nawet miligram wyczuje w pysku i odrazu wypluje.Toleruje tylko kluski i placki ziemniaczane.
Noo i gratuluje pierwszego samodzielnego 'usiadniecia' Jesuuuu jak te dzieci szybko rosna ,dopiero co sie rodzil a teraz juz sam siada.Jak to mowia ,my sie nie starzemy ale po dzieciach widac jak czas zapier*** :-D
Teraz idem ,bo moje wlasnie wstaly i se gadaja w lozkach a ja slucham w niani i brechtam z nich.
Doeiiiiii:-)

reklama
BRyy

długi weekend sie skonczył , dzisiaj juz w pracy :(

proszę mi nic nie mówić o starzeniu bo ja w ogole nie odczuwam wieku zupełnie, a jak sie patrzy na cyfry to heheheh szok!!!

Ayni gratulacje siedzenia.... teraz to dzieci szybko idą z postepem , dzis siedzi za niedlugo bedzie śmigał....

moja juz od 3 dni sama wstaje i robi kroczki ale tylko jak ma cos do pchania , tak sama jeszcze nie:)

my nocke mielismy zarwana bo pozwoliłam wczoraj Martynie za długo spać i szalała do 24 grrrrr juz wiecej tak nie zrobie, wstałam do roboty jak zombi :)

na obiad spaghetti z wczoraj :)

Iskierka w 100% to racja, jak ja starałam sie odciazyc moja mame w sprzataniu to potem sluchalam jak zle i nie dokladnie myje itd wiec po ktoryms razie stwierdzilam ze nie bede sie wysilac skoro tylko mnie krytykuje to potem sluchalam ze nic nie robie i nie da sie dogodzic... szczesliwi na swoim :)

ja infacol tez uzywalam bo sie pieła nieraz po karmieniu ale czy pomagał to trudno mi powiedziec...

ewelinaa mojej sasiadki synek ma połtora roczku i dopiero sam zaczał chodzic gdzie drugiej sasiadki corka w roczek zaczeła, wiec nie ma reguły i nie ma co sie martwić kazde dziecko ma swoje tempo..

Ostatnia edycja:
widze, ze musze bardzo czesto tu zagladac zeby za wami nadazyc ;)
dzięki bardzo za wskazówki dot. ubrań ciążowych etc.
zamówiłam dziś na etos.nl paczkę dla ciężarówek :-) jestem ciekawa co przyjdzie.

Kilka słów o mnie: lat 27 (już za 2,5 tyg :)), pierwsza ciąża, obecnie w okolicach 9 tygodnia. Ciężko określić dokładną datę poczęcia bo mam nieregularne owulacje z powodu cysty jajnika, no i poza tym - cały czas się zabezpieczaliśmy :p więc wpadka :-)
Niestety zdążyłam już poleżeć w szpitalu bo mam dużo krwiaków na macicy.
Od ponad tyg mam tylko plamienia, żadnej świeżej krwi więc trochę się uspakajam, choć na USG ostatnio pojawił się nowy 7 cm krwiak :/

Jestem w związku z Holendrem, niestety jeszcze bez ślubu czy rejestracji w gemeente. Czy któraś z was ma dziecko z Holendrem czy generalnie większość to pary polskie? Miałabym parę pytań dot. obywatelstwa dziecka i wszystkich formalności z tym związanych. Chętnie wiadomości na priv :)

Jestem matka miękka dupa bo zrobilam sobie domowy budyn czekoladowy i dziecko wyludzilo ode mnie kilka łyżeczek. Ale lekker mowie wam. Lepszy niż kupny.

Ewela ja to czekam nadal na raczki i sie chyba nie doczekam. Moje dziecko niechronologiczne jest.

Heidi mój mąż jest tunezyjczykiem więc raczej nie mam informacji z pierwszej reki, ale może Agss Ci coś pomoże w tej kwestii.
Ciekawie z tą wpadka. Napisz chociaż jaka metodą sie zabezpieczalas to będziemy wiedzieć hehe. A z tymi cystami to już dawno masz? Czy to boli czy objawia sie tylko tymi krwawieniami? Mam nadzieje że wszystko będzie w porządku.

Kupilam już preparat after sun, na komary wcisneli mi preparat przeznaczony od 3 roku życia no ręce opadaja... czy tu w ogóle coś jest dla niemowląt?
Pytam o cos na biegunkę w razie czego to nie ma oczywiście sa te sole Ors ale junior.
Dupa blada.

ayni na biegunke dla dzieci to smecta lub jesli uda ci sie zakupic bo to tylko na recepte w pl nufaroksazyd, rewelacja, nie raz ekspresowo wyleczylam weronike z biegunki. a jesli nie masz gdzie zakupic to ja u siebie w pl sklepie sie moge zapytac to sprowadza, ale nie wiem jak bedzie wygladac kwestia ceny

Mam pyt myjecie zabaki dzieciaczka, bo ja dzis dopiero zakupilam szczoteczke i dzis pierwsza proba.:-)

heidi z tego co wiem od kol, ona ma meza holendra, to miala wybor co do obywatelstwa, ona wybrala dla dzieciakow hol.

madziula wiem ze z dziecmi roznie bywa, ale ja sie juz nie moge doczekac, ach

no i poszlo na leki 50e, super, ale skleroze dzis mam musze po chlebek mykac, ach nie chce mi sie

Ayni hehehe ja juz sie nauczylam ze tu cokolwiek dla niemowląt graniczy z cudem :) a powaznie to zwykle probiotyki tez sa dobre na biegunke przy zmienie klimatu czy podrozy... u nas sa w pl sklepie :)

ewelinaaa aaaa Ty sie juz doczekać nei mozesz, myslalam ze sie martwisz :) oj spokojnie , potem bedziesz tesknila za chwila spokoju :)

ja dzisiaj jadłam spaghetti i moja mała juz była przy mnie to jej troszke makaroniku w kawaleczkach dałam, aaaa i dzisiaj dałam jej pierwszy raz zupke warzywna ze sloiczka ta od 10 miesiaca , pieknie pachnie kopertkiem, cały sloik poszedł :)

heidi Twoje dziecko moze mieć dwa obywatelstwa, polskie po mamie i holenderskie po tacie:)

Ayni ja mam sama obywatelstwo holenderskie więc Jasminka ma automatycznie po mnie (;
A Twój mąż nie ma holenderskiego obywatelstwa jak mogę z ciekawości zapytać? (;
No i gratuluje siadania (;

Ewelina oby leki pomogły!

A ja zaraz po mamę na schipol jechać muszę. Koniec grzania się sese :D

No właśnie to jest ten problem że u nas ten polski sklep zamkneli zresztą oni tam mieli same kielbasy i piwska nic dla dzieci. Podobno w Bergen jest jakis ale nawet nie wiem gdzie. To jak mam już za tym lazic to wole na miejscu sie przejść do apteki tam będą mieli na 100% ale myslalam że tu coś znajdę. Ale cóż. .. holenderskie dzieci nie mają biegunek i komary im nie przeszkadzają. A facio do mnie mówi żeby moskitiere wziac no tak ale jak będę chciała dziecko z wózka wieczorkiem wyciągnąć to mam w moskiterze go trzymać ??? Czy w ogóle nie wyciągać albo wieczorem nie wychodzić? ?

Agss nie ma (jeszcze) ale się szykuje do inburgeringsexam bo mu stuknie 5 jaar niedługo. Także czekają nas wydatki... gdyby mój mąż miał niderlandzkie to Adam też i nie wiem czy bym po polskiej ambasadzie biegala (i się denerwowala).

Ewela ja też niecierpliwa ale czy będą raczki czy nie chodzić nasze dzieci będą na 100%

Ostatnia edycja:
czesc kobietki mam takie pytanie kiedy zaczęłyście ubiegać się o te upominki z prenata. itd.moja położna dała mi jakieś kupony na te boxy z etosa,prenatala czy jakoś tak,ale nie wiem czy to nie za wcześnie.

reklama
Hej, ja na szybcika - pędzikiem:-D:-D:-D
Mam pyt myjecie zabaki dzieciaczka, bo ja dzis dopiero zakupilam szczoteczke i dzis pierwsza proba.:-)
Ewelinko, nie wiem czy ja już pisalam, że udalo mi się "nauczyć" Olivię "mycia" ząbków. Pisze w cudzysłowie, bo nie jest to prawdziwe mycie, więc nie można powiedzieć ze się nauczyła. Ale się przyzwyczaja. Kupiłam mała szczoteczkę dla dzieci i pastę Elmex (chyba dobrze napisalam) od 0 do 5 lat (chyba). Pierwszy raz chcialam jej umyć sama, ale mi nie pozwoliła więc dalam jej szczoteczkę do rączki, wziełam swoją i pokazałam jej jak sie myje. O dziwo zaczęła mnie naśladować i po kilku dniach spróbowałam dać jej odrobiny poasty na szczoteczkę.
Owszem, nie jest to profesjonalne mycie, ale zawsze te dwa ząbki na krzyż mają styczność i z pastą i ze szczoteczką...

Madziula, jak tam nowy HA?

Dobranoc

Do góry