reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

żeby nie było, że sobie coś wyssałam z palca

Objawy kliniczne

Do najczęstszych objawów kamicy dróg moczowych zalicza się ból w okolicy lędźwiowej, hematurię i zapalenie układu moczowego. Należy pamiętać, że ból w okolicy lędźwiowej u kobiety ciężarnej może wynikać z ogólnointernistycznych patologii, bądź z patologii położniczych.Krwinkomocz stwierdza się u 75% ciężarnych z kamicą a krwiomocz u 15% ciężarnych. Pacjentki mogą zgłaszać się również z objawami zapalenia dróg moczowych, dolegliwościami z dolnych dróg moczowych (LUTS – low urinary tract symptoms) związanymi z podrażnieniem a nawet z objawami stanu przedrzucawkowego.

Diagnozowanie bólu okolicy lędźwiowej u kobiet ciężarnych skupia się w pierwszym rzędzie na różnicowaniu pomiędzy patologią pochodzenia urologicznego i ginekologicznego. Ciąża stawia przed diagnostą pewne ograniczenia, jeśli chodzi o badania obrazowe.

Wprowadzenie ultrasonografii zrewolucjonizowało diagnostykę kamicy u kobiet ciężarnych. Ze względu na brak szkodliwego wpływu na rozwijający się płód jest to badanie pierwszego rzutu. Jednakże zróżnicowanie pomiędzy fizjologicznie występującym w ciąży poszerzeniem dróg moczowych a poszerzeniem o etiologii obstrukcyjnej jest często niemożliwe przy użyciu USG. Dlatego też ma ono ograniczoną wartość w przypadku stanów ostrych.

W przypadku wątpliwości diagnostycznych u kobiet z wodonerczem i objawami kamicy można zastosować scyntygrafię nerek z użyciem radioizotopu 99mTC, która dostarcza do organizmu zaledwie 10% dawki promieniowania stosowanej w przypadku urografii.

Jeszcze lepszą opcją diagnostyczną jest urografia rezonansu magnetycznego. MRI jest bowiem metodą o potwierdzonym bezpieczeństwie stosowania w ciąży.

Ginekologia i Położnictwo - lek. Jerzy Skotnicki

a badanie moczu to se można wsiąść i wkręcić, bo nie określa na jakim stopniu jest kamica tylko rodzaj osadu co może sugerować rodzaj kamicy

reklama
larkaa co to znaczy "wsiąść i wkręcić" ???

dzieki za linka
akurat znalazłam cos waznego
Postępowanie w kamicy dróg moczowych u ciężarnej
Wspólczesne badania wskazują, że 70-80% ciężarnych z objawową kamicą wydali kamienie przy zastosowaniu leczenia zachowawczego polegającego na nawadnianiu, stosowaniu leków przeciwbólowych i w razie infekcji, antybiotykoterapii.

I własnie taka terapie mam zastosowana

Obecność rozwijającego się płodu ogranicza zastosowanie metod diagnostycznych wykorzystujących promienie rentgenowskie. Szczęśliwie 70-80% pacjentek ciężarnych wydali kamienie z dróg moczowych po zastosowaniu leczenia zachowawczego. Problemem terapeutycznym pozostaje 20-30% pacjentek, u których trzeba zastosować leczenie inwazyjne. Takie agresywne postępowanie jest usprawiedliwione, ponieważ nieleczona kamica i związana z nią kolka nerkowa przyczyniają się do około 40% porodów przedwczesnych.

wlasnie sie doczytalam, ze lekarz ktory prowadził mnie w szpitalu napisał artukul na temat infekcji drog moczowych. Wiec wiem, ze jestem w dobrych rekach.

Dariusz Gołąbek, CENTRUM INNOWACJI, TRANSFERU TECHNOLOGII I ROZWOJU UNIWERSYTETU
Najczęstszą przyczyną hospitalizacji ciężarnych z chorobami dróg moczowych były objawy infekcji, którym u 50 pacjentek - co stanowi 47% - towarzyszyła kolka nerkowa. Najczęstszym patogenem była Escherichia coli (stwierdzona w 82% przypadków). Ciąża trwała średnio 278 dni, w zakresie od 259 do 296 dni. Z tego drogami natury urodziły 34 pacjentki, co stanowi 92%, a cięciem cesarskim zakończyło się 8% ciąż. Zatem z prezentowanej pracy można wyciągnąć następujące wnioski: najczęstszym patogenem wywołującym infekcje dróg moczowych jest Escherichia coli; prawidłowe i szybko wdrożone leczenie zgodnie z antybiogramem pozwala osiągnąć niski odsetek cięć cesarskich, wynoszący w naszym materiale tylko 8%.

Ogranicza ale nie wyklucza, ale poniżej są podane inne metody :)

A wziąć i wkręcić to taki mój ulubiony wątek z takiej starej polskiej komedii Co mi zrobisz jak mnie złapiesz
"Panie, jak Pan chcesz, to weź te 125 i wkręć - W D**E" :)

że wyniki badań moczu to za mało i że w tej sytuacji można sobie je wsadzić w dupę, no widzisz chciałam ładnie to napisać, ale skoro nie rozumiesz to masz :D

Hehehehe .:-D:-D
Laski i tak wiadomo, że habcia ma swoje przekonania i nic tego nie zmieni.
Ostatnio mnie nie posłuchała i źle na tym wyszła, więc larkaa czemu ciebie by miała posłuchać?;-)

Z drugiej strony to z tak poważnym stanem jakim opisuje habcia nie leży się w szpitalu chyba 2 czy 3 dni.:dry:habcia no to ja już nie wiem. Ty miałaś skurcze czy trafiłaś tam do szpitala w celu wykrycia czegokolwiek? Bo badania to chyba na miejscu ci tam robili.

Pewnie Wy jestescie lekarzami i wiece lepiej. Ja jednak zostanę przy diagnozie i leczeniu Lekarza, ktory sie specjalizuje w tego typu przypadakach i jest juz zastepca ordynatora szpitala.

Naczytalyscie sie z internetu i teraz wydaje sie Wam, ze jestescie madrzejsze od lekarzy. :)

reklama
-j- lezalam 8 dni. PRzyszlam z podejrzeniem cukrzycy i wysokim cisnieniem. W trakcie leczenia dostalam kolki nerkowej i zbadali mi mocz.

Do góry