reklama
vampiria
Fanka BB :)
Wydaje mi się, że gdyby były powody do niepokoju, lekarz powiedziałby Ci o tym... przecież nie puściłby cię do domu... Może po prostu ty też miałaś odrobinę wyższe tętno, albo maluch właśnie trenował :-)... poza tym, z tymi normami różnie bywa, czytałam gdzieś, że do 190 jest norma
magdalenka12
Początkująca w BB
Witaj. ja też w ciązy miałam podobny problem raz nawet zostałam z tegoz powodu na oddziale Ja należe do osób ,które w szpitalu nigdy nie leżały i porod i w ogóle pobyt pózniej należał do moich pierwszych.Ja każde ktg nie wiem czemu jakos przezywalam co małemu się udzielało i zawsze jego tętno było wysokie bo zwsze szalał co zostało mu do dziś Miałam przeważnie ok 160-180 czasem miedzy 150-170 leżałam zawsze dłużej,ale taki był urok mojego babla.Myslę ,ze nie ma powodu do nie pokoju, spokojnie może to jednorazowa sprawa. Pozdrawiam
agatakat
Fanka BB :)
hej! moja Malutka ma tetno powyzej 160, ostatnio zostawili mnie w szpitalu z tego powodu, jednak lekarz mi mowil ze jesli serduszko sie wacha miedzy 160-180 to tylko kontroluja, pozatym jestem pewna ze jak dzidzius jest mniej aktywny to ma kolo 150.
i jeszcze mi mowil ze po 37 tygodniu jesli tetno przekroczy 180 (i sie utrzymuje raczej kolo 180) to zakanczaja ciaze cesarka, a jesli nadal sie wacha miedzy 160 a 180 to tylko kontroluja.
widocznie mamy bardzo zywe pobudzone maluszki
i jeszcze mi mowil ze po 37 tygodniu jesli tetno przekroczy 180 (i sie utrzymuje raczej kolo 180) to zakanczaja ciaze cesarka, a jesli nadal sie wacha miedzy 160 a 180 to tylko kontroluja.
widocznie mamy bardzo zywe pobudzone maluszki
Hej, 180 to górna granica normy, więc chyba nic złego się nie dzieje. Ja jestem w 36tc. i KTG z powodu nietolerancji glukozy muszę robić dwa razy w tygodniu, różnie to wychodzi, czasem synek ma 140, a czasem 180, raz tak mocno kopal w paski na brzuchu od KTG że miał 200, ale nawet wtedy nie zostawili mnie w szpitalu tylko uznali ze to przez te ruchy i mieli rację, po 3 dniach na KTG wychodziło 140. Nasze nawet najmniejsze zdenerwowanie także ma na to wpływ, więc głowa do góry i bez nerwów
z tego co widzę, to tętno ok. to zupełna norma, na pewno nie za dużo. Też w okolicach 12 tygodnia miałam 175 i było wszystko ok. potem spadło do 145 i teraz znowu jest na poziomie 165. Lekarz twierdzi, że to najnormalniejsza norma
To ja już się zaczęłam bać, po przeczytaniu tego tematu. Jestem w 15 tc i jeszcze nie miałam badanego tętna płodu. Ale regularnie mierzę swoje ciśnienie i tętno mam zawsze ok. 100 w stanie spoczynku. Zawsze miałam wysoki puls, ale teraz zaczęłam się obawiać, że w jakiś sposób może to zaszkodzić maleństwu. Jak myślicie?
laurka ja też mam wysokie tętno, a czytałam, że w ciąży puls może jeszcze wzrastać, więc myśle, że nie powinnaś się martwić, ewentualnie spytaj lekarza przy kolejnej wizycie. A co do badania tętna płodu to najlepiej poproś, żeby lekarz Ci zbadał. A nie robiłaś w 12-13tc usg genetycznego, na którym to m.in byłoby badane?
reklama
mitaginka, też mi się tak wydaje, że troszkę w ciąży mi wzrosło. Normalnie bije jak szalone. Miałam robione usg w 12 tyg. Lekarz badał mi przezierność karkową i inne takie, więc pewnie tętno też sprawdził. Muszę zerknąć jeszcze raz na wydruk z usg.