reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podwyższone tętno płodu

Witam :) Mój okruszek w 8tc miał tętno 152, ale już w 10tc tętno wynosiło 174 :)
Wszystko to jest normą :)

A jeśli chodzi o płeć dziecka to w szpitalu spotkałam się z taką opinią u lekarzy :biggrin2:

Jeżeli tętno maluszka utrzymuje się powyżej 150/min to będzie najprawdopodobniej dziewczynka (podobno dziewczynki sa silniejsze ;-))
Jeżeli natomiast tętno jest poniżej 150/min to będzie chłopczyk.

To jest opinia lekarzy, choć jak wiadomo 100% nigdy nie ma (w tym temacie to zawsze do pewnego czasu pozostaje tajemnicą :-D ) ale zawsze to jakaś sugestia :biggrin2: najważniejsze żeby zdrowe było, a reszta tak naprawde nie ma większego znaczenia :)

Pozdrowionka

reklama
normalne tętno u płodu to od 140 do 170 ,z tym że przy njamniejszym ruchu wzrasta nawet do 200!!i to jest normlane, przy tokolizie może być wyższe.Dziewczyny napewno na ktg zauwazyły że tętno jest dużo wyższe ponad norme na ktg i to jest normalne,chyba że ktg nie wykazuje żadnego ruchu dziecka a tętno jest wwysokie bardzo.U mnie dochodziło do 200 i spadało nawet do 60! a potem wzrost szybki do 180.Chociaż ja z lekarzami sie kłociłam bo się bałam jak mwidziałam że spada mu do 60 (tak pare razy) a oni twierdzili że to bardzo dobra reakcja że jakoś tam się to nazywa. Wiem tez że takie określenie przez usg nie jest dobre bo bierze się srednią z tych 20 minut czy tam ile.A co do opini lekarzy to nie jest prawdą ,mój miał powyżej 170 160 i nigdy się to nie sprawdziło.Z tego co pamietam to koleżance jednej i drugiej też

Do góry