reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podwyższona prolaktyna

Robiłam badania ale nie widziałam wyniku bo trafiły od razu do lekarza🤨 pytałam się kilka razy jak ta prolaktyna, na co dostałam odpowiedź że bardzo dobrze i że nic nie musimy z nią robić.

reklama
Ja miałam prolaktyne ponad 60, brałam bromergon 2 tabletki dziennie, nawet jak prolaktyna wróciła do normy lekarz powiedział że mam brać bromergon przez cały czas po pół tabletki dziennie, że jak chce zajść w ciążę nie mogę odstawić tego leku bo prolaktyna bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu, po roku brania leku zaszłam w ciążę :) teraz jestem w 23tygodniu lek brałam do 10tc żeby prolaktyna za szybko się nie podniosła bo niestety grozi to poronieniem a w dalszej ciąży i tak wzrasta bo musi dlatego tylko wtedy się ten lek dopiero odstawia

Ja miałam prolaktyne ponad 60, brałam bromergon 2 tabletki dziennie, nawet jak prolaktyna wróciła do normy lekarz powiedział że mam brać bromergon przez cały czas po pół tabletki dziennie, że jak chce zajść w ciążę nie mogę odstawić tego leku bo prolaktyna bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu, po roku brania leku zaszłam w ciążę :) teraz jestem w 23tygodniu lek brałam do 10tc żeby prolaktyna za szybko się nie podniosła bo niestety grozi to poronieniem a w dalszej ciąży i tak wzrasta bo musi dlatego tylko wtedy się ten lek dopiero odstawia
Gratuluje🥰 wychodzi na to że przez inteligentna Panią doktor znowu stoję w miejscu. We wtorek mam wizytę u innego endokrynologa zobaczymy co powie😔

Na pocieszenie powiem, że prolaktyna to nie jest jakiś wielki problem ;) łatwo ją zbić i kontrolować. Tylko nie można za szybko odstawiać leków :)

reklama
Zacznę od początku 2 lata temu poronilam. Od tego czasu staramy się bezskutecznie. Głównym problemem jest nasienie męża, kiepska ruchliwosc, u mnie była podwyższona prolaktyna. Zaczęliśmy leczenie, moja prolaktyna podobno wróciła do normy. Przystapilismy do inseminacji która niestety się nie udała, i coś mnie natchnelo żeby powtórzyć prolaktyne. Norma wynosi 29.3, a u mnie 42.7. Dodam tylko że mam cykle regularne 28 dniowe, owulacja wychodzi w 12 dc, potwierdzona monitoringiem. Zastanawiam się czy prolaktyna może mieć wpływ na zapłodnienie i implantacje.
Zacznę od początku 2 lata temu poronilam. Od tego czasu staramy się bezskutecznie. Głównym problemem jest nasienie męża, kiepska ruchliwosc, u mnie była podwyższona prolaktyna. Zaczęliśmy leczenie, moja prolaktyna podobno wróciła do normy. Przystapilismy do inseminacji która niestety się nie udała, i coś mnie natchnelo żeby powtórzyć prolaktyne. Norma wynosi 29.3, a u mnie 42.7. Dodam tylko że mam cykle regularne 28 dniowe, owulacja wychodzi w 12 dc, potwierdzona monitoringiem. Zastanawiam się czy prolaktyna może mieć wpływ na zapłodnienie i implantacje.
Mialam problem z prolaktyna od 17 roku życia. Wszyscy lekarze leczyli mnie bromergonem co ja bardzo zle wspominam okropnie się po nim

Mialam problem z prolaktyna od 17 roku życia. Wszyscy lekarze leczyli mnie bromergonem co ja wspominam bardzo zle. Okropnie się po nim czułam... Ale fakt faktem prolaktyna za każdym razem spadała i jak przestałam brać bromergon to zaraz szła w górę i to miałam jej dwa razy więcej niż wcześniej. Później trafiłam na Panią doktor która przepisała mi Dostinex - jedna tabletka raz w tygodniu. Dla mnie rewelacja żadnych skutków ubocznych w ogóle nie czułam ze co kolwiek biorę
Brałam go od września 2018 i na początki sierpnia przestałam.
tydzien temu robiłam badanie i mam na poziomie 16 także ja w życiu nie miałam takiej prolaktyny, zawsze była około 50.
Moj mąż jeśli chodzi o nasienie miał wszystko złe, morfologia straszna, prawidłowa budowa było tylko 2%
Ruchu szybkiego wgl nie było
A ten postępowy był jakiś bardzo niski. Mąż poszedł do androloga i mówił żeby spróbował tabletek FertillMan albo Profertil. Wykupiłam profertill i wyniki nasienia naradzi się poprawiły morfologia z 1% wzrosła na 6
Plemników o prawidłowej budowie jest 68% i pokazał się ruch szybki plemników.
oczywiście to nie było tak odrazu bo co prawie 2 miesiące robiliśmy badanie nasienia żeby sprawdzić czy leki coś pomagają i za każdym razem było lepiej. Mąż bierze tabletki od października i lekarz powiedział żeby ich nie odstawiać także cały czas je zażywa.

Do góry