reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pobaw się ze mną, mamo!

Ostatnia ulubiona zabawa,to rzucanie piłeczki lub kulek z żółwika Fischera.Poza tym zgaszanie i zapalanie światła.Podsadzony do włącznika,Kuba umie włączyć światło.Ta zabawa dobra na wszelkie marudzenie i smutki.:-D

reklama
Nie wiem czy słyszałyście o metodzie Domana nauki czytania dzieci od 0-5 latek, ja trafiłam na to przez przypadek na forum, książkę o tej metodzie wysłały mi dziewczyny na maila, pochłonęłam ją w dwa wieczory, metoda bardzo mnie przekonuje- wreszcie nie uczymy literowania dzieci, tylko czytania wyrazami, no i jest to naprawdę świetna zabawa- bo tylko tak można do tego podchodzić. Fakt, przygptowanie materiałów jest baaaaaardzo pracochłonne, można je również zamówić, ale to dość drogie, ja od trzech dni robię materiały!! Już nie mogę się doczekać jak zaczniemy. A dokładniej o tym jest tu: https://www.babyboom.pl/forum/w-co-sie-bawic-f29/nauka-czytania-dla-dzieci-od-0-5-lat-9749/

Moje starszaki podobną metodą uczyli się w przedszkolu, wszyscy w wieku 5 lat już czytali i liczyli w zakresie do 10. To była metoda z klockami, a nauczyciele byli przeszkoleni w tym kierunku. Moja Paulina w ogóle nie chodziła do zerówki, bo w wieku 5 lat miała opanowany cały jej zakres, a do tego badaniem psychologicznym stwierdzono, że jak najbardziej nadaje się do 1 klasy. Także Damian i Paulina razem chodzili do jednej klasy.

Nie wiem czy słyszałyście o metodzie Domana nauki czytania dzieci od 0-5 latek, ja trafiłam na to przez przypadek na forum, książkę o tej metodzie wysłały mi dziewczyny na maila, pochłonęłam ją w dwa wieczory, metoda bardzo mnie przekonuje- wreszcie nie uczymy literowania dzieci, tylko czytania wyrazami, no i jest to naprawdę świetna zabawa- bo tylko tak można do tego podchodzić. Fakt, przygptowanie materiałów jest baaaaaardzo pracochłonne, można je również zamówić, ale to dość drogie, ja od trzech dni robię materiały!! Już nie mogę się doczekać jak zaczniemy. A dokładniej o tym jest tu: https://www.babyboom.pl/forum/w-co-sie-bawic-f29/nauka-czytania-dla-dzieci-od-0-5-lat-9749/
Patch a jakie to materiały, co dokładnie robisz sama? Musze cos o tym wiecej poczytac bo mnie to baaardzo zaciekawiło :tak:

Oliweczka, materiały to szablony z wyrazami, tylko, że wyrazy muszą być na 8 cm długości i 1 cm szerokości i czerwone. Żeby rozpocząć zabawę, trzeba mieć przygotowanych 100 a najlepiej 200 szablonów, ale jak będziesz mieć czas, poczytaj wątek, który wkleiłam, tam dziewczyny piszą o swoich sukcesach- jest to bardzo zachęcające i motywujące, przede wszystkim metoda ta daje to, że dzieci nie traktują czytania jak obowiązku, tylko lubią to robić!! Dziecko, które mówi, może potrafić już głośno czytać:tak: No i dla mnie jest to też świetna alternatywa na spędzanie czasu z dzieckiem.
Metoda ta była najpierw stosowana jako terapia dla dzieci opóźnionych umysłowo i stwierdzono, że skoro opóźnione umysłowo trzyletnie dziecko potrafi czytać i lubi czytać, to dlaczego by tego nie stosować do nauki dzieci rozwijających się normalnie??

Patch -to bardzo ciekawe:tak:
Musze sie przy tym pochwalić ,ze ja sama umiałam dobrze czytać w wieku niespełna 3 lat i nauczyłam sie tego tez w podobny sposób. Mianowicie kazdego dnia wieczorem, gdy było juz ciemno wracałam z rodzicami od dziadków(rodzice pracowali i zawozili mnie na caly dzien do dziadków). Jechaliśmy przez całe miasto oświetlone neonami i tata lub mama poczatkowo czytali mi te wszystkie świecące napisy a później nauczyłam sie sama.Rodzice mysleli ze ja po prostu nauczyłam się ich na pamięć ale gdy czytałam tytuły w gazetach zrozumieli ,ze tak nie jest.
Niestety -był to jednorazowy wybryk geniuszu w moim wykonaniu:-:)sorry:

reklama
hmm, nie chcę siać dywersji, ale ja nie jestem przekonana do metody Domana (nawet mi się zrymowało;-) ). Myślę, że to lepiej się sprawdza w językach, które nie mają takiej fleksji jak nasza. Ale cóż, jeśli komuś się to podoba i są efekty to czemu nie:-) Na pewno sporo zalet ta metoda ma, ale ja się za nią brać nie będę. Ja popieram czytanie sylabami (bo za głoskowaniem też za bardzo nie jestem). A poza tym za naukę czytania to się wezmę w zerówce, na razie jeszcze nie zaczynamy;-) :-)

Do góry