reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pobaw się ze mną, mamo!

kiedys wynalazlam na allegro farmy co moga dzieci zjesc i nic im nie bedzie :tak: a my dzis idziemy malowac kreda na ulicy tzn. na parkingu zobaczymy co z tego bedzie

szymek tez lubi kolko graniaste i sam na koniec krzyczy bach ale lubi tez mam chusteczke .......i kolysze jak w reku krecac sie w koleczko ale nikomu nie oddaje:-D:-D

reklama
Fajnie miec starsza siostre:-D.Moja Dominika codziennie maluje z kondziem kredkami i kreda na jej tablicy:tak:.Moze bedzie taki zdolny jak ona;-).

fajna zabawa z tym malowaniem :)
zdjkecia Oliwki super:tak:

a Zosia ostatio nic tylko ciagnie na sznurku samochod, oraz kosi trawke z dziadkiem:tak:
no i gra tez wpiłke ze mną

ale w malowanie musimy sie pobawi

Kuba po kilkanaście razy dziennie przynosi znikopis i mówi "jeeeej"i wtedy trzeba mu namalować misia,a on go koloruje i zmazuje...i tak w kółko.No ewentualnie może być samochód:-DJak coś innego chce,to mówi nieeee,nieeeee...
Bawimy sie też ostatnio w zabawę "Mam chusteczkę haftowaną",chodzimy w kółeczko i śpiewamy(tzn.ja,bo Kuba tylko je,je,je:-D)

No właśnie, Rozalka, też myślałam o zakupie znikopisu :tak:

Oli ostatnio wymyśliła sobie nową zabawę: siedzi na podłodze, trzyma w dłoni klocek lub jakiś inny mały przedmiot, chowa go pod swoje udo i mówi: "nie ma", a potem wyciąga i mówi "jes" co pewnie oznacza "jest".

u nas od weekendu na topie są bańki mydlane, Hubek przynosi płyn mówi "bam bam" (tak mówi na piłeczkę, baloniki i teraz na bańki) i biegnie do drzwi, bo najbardziej lubi jak puszczamy je na dworze:tak::-) i może patrzec na nie i biegać za nimi bez przerwy:-D
no i w piaskownicy uwielbia siedzieć:-) i zbierać ślimaki:eek:

Poznawanie swojego ciała jest przyjemne i fascynujące. Zaczynamy od tego, że stajemy z dzieckiem przed dużym lustrem, dotykamy np. rączki dziecka i swojej; powtarzamy wielokrotnie: to jest ręka, to jest ręka Wojtusia, to jest ręka mamy. Oczywiście nie wprowadzamy wszystkich części ciała jednocześnie, bo nasz maluch by się pogubił, zaczynamy od dwóch, trzech i stopniowo dołączamy kolejne (np. szyja, kolano, łokieć) Możemy też urozmaicić naszą zabawę śpiewając poniższe piosenki i pokazując:

Ręce do machania
Nogi do skakania
Palce do liczenia
A zęby do mycia.
Głowa do kiwania
Uszy do słuchania
Oczy do mrugania
Usta do śpiewania.

Pokaż Wojtek, gdzie masz oka,
Gdzie masz ucho, a gdzie nos.
Pokaż rękę, pokaż nogę,
Gdzie na głowie rośnie włos.
Daj mi rękę, tupnij nogą,
Kiwnij głową - tak i nie.
Klaśnij w ręce, hop do góry,
Razem pobawimy się.

reklama
Gdy nie masz w domu modeliny lub plasteliny, a maleństwo spragnione jest lepienia czytaj dalej!

Potrzebne będą Ci:

- 4 filiżanki mąki,
- 1 filiżanka soli,
- 1 i 3/4 filiżanki ciepłej wody.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj na jednolitą masę. To wszystko. Lepcie do woli rozmaite formy i kształty a jeśli chcecie je zachować na lata, upieczcie wasze wytwory w piekarniku rozgrzanym do 220 °C, aż stwardnieją.

radymamyciastodozabawyta3.jpg

Do góry