A
azik
Gość
tez z netu...
Dieta wysokobiałkowa znajduje zastosowanie w wielu stanach chorobowych, m.in. w przypadkach wyniszczenia organizmu, rozległych oparzeniach lub zranieniach oraz w chorobach przebiegających z wysoką, długotrwałą gorączką. Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości białka o wysokiej wartości biologicznej do budowy i odbudowy komórek, tworzenia ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.
Dieta ta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego, a więc mleko, sery, mięso i jego przetwory, ryby, jaja itp. Udział energii z białka ogółem kształtuje sięw diecie wysokobiałkowej na poziomie ok. 16-20%, co w wartościach bezwzględnych wynosi ok. 100-120 g/dobę dla osób dorosłych. W celu uzyskania wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, potrawy przyrządzane w tej diecie wzbogaca się mlekiem odtłuszczonym w proszku (nie wnosi ono dodatkowych ilości tłuszczu) lub białkiem jaj.
Zwiększenie udziału energii z białka w diecie odbywa się przez nieznaczne obniżenie zawartości tłuszczu lub węglowodanów. W wielu stanach chorobowych bardziej korzystne jest ograniczenie spożycia tłuszczów.
Chorzy wymagający diety wysokobiałkowej często wykazują zmniejszony apetyt, dlatego bardzo ważne jest, aby przygotowywane dla nich posiłki były atrakcyjne pod względem smakowym i estetycznie podane.
Dieta wysokobiałkowa znajduje zastosowanie w wielu stanach chorobowych, m.in. w przypadkach wyniszczenia organizmu, rozległych oparzeniach lub zranieniach oraz w chorobach przebiegających z wysoką, długotrwałą gorączką. Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości białka o wysokiej wartości biologicznej do budowy i odbudowy komórek, tworzenia ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.
Dieta ta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego, a więc mleko, sery, mięso i jego przetwory, ryby, jaja itp. Udział energii z białka ogółem kształtuje sięw diecie wysokobiałkowej na poziomie ok. 16-20%, co w wartościach bezwzględnych wynosi ok. 100-120 g/dobę dla osób dorosłych. W celu uzyskania wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, potrawy przyrządzane w tej diecie wzbogaca się mlekiem odtłuszczonym w proszku (nie wnosi ono dodatkowych ilości tłuszczu) lub białkiem jaj.
Zwiększenie udziału energii z białka w diecie odbywa się przez nieznaczne obniżenie zawartości tłuszczu lub węglowodanów. W wielu stanach chorobowych bardziej korzystne jest ograniczenie spożycia tłuszczów.
Chorzy wymagający diety wysokobiałkowej często wykazują zmniejszony apetyt, dlatego bardzo ważne jest, aby przygotowywane dla nich posiłki były atrakcyjne pod względem smakowym i estetycznie podane.