reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Płodność po porodzie

Karola zgadzam sie z Toba w 100 % :tak:

Ja podziekuje za metody naturalne i co miesieczny stres i wyczekiwanie na okres :-D

Wole miec PEWNOSC,dlatego w poniedzialek zakladam spirale.

reklama
ciekawe czy kiedyś doczekamy dnia ,że będą pigułki dla mężczyzn i to oni będą łykać tabletki antykoncepcyjne.

ciekawe czy kiedyś doczekamy dnia ,że będą pigułki dla mężczyzn i to oni będą łykać tabletki antykoncepcyjne.

W ogole skoro tak poszedl swiat do przodu i ze w ogole istnieje antykoncepcja to czemu od razu nie zaczeli myslec o facetach ;-) by to im ta pigulke wyprodukowac ?:-D
Bo to przeciez kobieta zachodzi w ciaze a nie facet ,co nie :sorry: to niech ona sie martwi.

ta ich produkcja jądrowa to chyba dalej poza możliwościami medycyny jest .A my się martwimy to prawda.

ja 2 miesiace po porodzie zalozylam implant,po jakis 2 tyg dostalam plamienia,byly one bardzo znikome,po jakims tygodniu plamienie zaczelo bardziej przypominac okres.Od tego momentu cisza,polozna mowila mi,ze po porodzie i od implantu cykl na pewno sie rozrugeluje,ale najwazniejsze,ze jestesmy zabezpieczeni:)

Ja mimo wszystko po porodzie zdecyduję się na npr. Mam tą afrodytę, to powinna pomóc. Oprócz tego myślałam jeszcze o kupnie komputera cyklu, bo wskaźnik pearla 0,64, więc myślę, ze metoda skuteczna a zdrowa....na tabletkach już się przejechałam. Miałam źle dobrane, wiem że mogłam zmienić, ale wolę już nie ryzykować.

Na mierzenie temperatury wystarczą 2 minuty przed wstaniem z łóżka rano, a badanie śluzu trwa kilka sekund przy okazji wizyty w toalecie w ciągu dnia. To naprawdę nie wymaga wielu zabiegów. Tutaj więcej: http://emama.com.pl/obserwacja-sluzu-szyjkowego/. Szczególnie polecam tym Paniom, które unikają chemii/tabletek/szczepionek jak tylko się da.

Z całym szacunkiem dla metod naturalnych (bo antykoncepcja to indywidualny wybór każdego człowieka), ale nie wyobrazam sobie jak można stosowac ją po porodzie i w okresie karmienia?? Wiadomo że po porodzie ciało dłuuugo dochodzi do siebie. Nie wiem jak u was ale ja dopóki nie dostałam okresu (7 miesiecy po porodzie) nie byłabym w stanie zaobserowac płodnych i niepłodnych dni na podstawie śluzu, bo praktycznie codziennie był inny. to raz. Druga sprawa - mierzenie temperatury - aby pomiar był dokładny i wiarygodny trzeba zmierzyc temerature codziennie zaraz po przebudzeniu, nie wstajac z lozka. Ja przez 18 miesiecy wstawalam do małej w nocy. Czasem 10 razy. Czasem musialam wstac na dobre o 4.30 bo wlasnie wtedy moje dziecko postanowiło zakonczyc noc..... co wtedy z temeratura? Bo nikt mi nie wmówi że mierzenie tepm przy takim trybie snu jest wiarygodne.
Także z całym szacunkiem dla metod naturalnych, ale bądźmy rozsadni. Sama tabletek nie biore bo nie mogę (skacząca PRL), ale prezerwatywy jak dla mnie to podstawa.

Ja pierwszą miesiączkę dostałam dwa miesiące po porodzie ale tablletki zaczęłam stosować jak mały miał pół roku wcześniej metoda naturalna ale raz się zdarzyło że @ spózniał mi się dwa tygodnie :confused2: więc postanowiłam że tabletki zacznę brać.wiadomo nie każdy może tabletki są także plastry,zastrzyki zależy od wyboru.ja brałam Nowynette tabletki ale od dwóch miesięcy Celeste ze względów finansowych są tańsze po prostu i co najważniejsze jest wszystko ok.

Niestety, naturalne metody wiązą się ze zbyt dużym ryzykiem przypadku. Moje osobiste doświadczenie pokazało, że płodność wraca, pomimo karmienia piersią, już po 1,5 miesiąca albo i po pół roku. Nie stosowałam żadnych metod antykoncepcyjnych: naturalnych czy chemicznych, karmiłam za każdym razem praktycznie na żądanie:), a i tak organizm po każdej ciąży zareagował inaczej.

reklama
czy ktoras z kolezanek wie kiedy najwczesniej moge znowu probowac zajsc w ciaze?bylam w 5-tym m-cu kiedy odeszly mi wody plodowe i zaczelam rodzic.niestety skonczylo sie to tragicznie.moj synek umarl.Lekarze nie potrafia wytlumaczyc mi jaka byla przyczyna odejscia wod.wszystkie badania do tej pory mialam bardzo dobre.teraz o niczym innym nie marze jak o tym zeby jak najszybciej zajsc znowu w ciaze.

Do góry