reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płeć drugiego i kolejnego dziecka

To jest statystyka. Czyli- możliwe, że obserwuje się taką prawidłowość w grupie badanej, ale nie będzie to mieć żadnego przełożenia na jednostki poza „szansą starystyczną”.

reklama
Żadne męskie plemniki i inne zabobony, jedynie dzień cyklu w którym zostało poczęte dziecko. Dziewczynki poczyna się przed owu, chłopców w dzień lub po owu. Plemniki dające dziewczynkę są bardziej wytrzymałe ale dużo wolniejsza, stąd np zapłodnienie 3 dni przed owu powinno skutkować poczęciem dziewczynki, a w dzień owu chłopca, bo w wyścigu wygrają męskie plemniki bo są szybkie.
To tak kolokwialnie.
Ja mam 3 dzieci i się wszystko zgadza.
To jak wyjaśnisz fakt, że inseminacje dają ciąże z zarodkami żeńskimi albo tradycyjne IVF dawało zarodki żeńskie?

Teoria Shettles’a ma kilkadziesiąt lat i traktuje się ja raczej w kategoriach ciekawostek. Ma jakieś ślady naukowości, ale serio przez 60 lat byłaby już potwierdzona gdyby była prawdziwa.

To, że u Ciebie „wszystko się zgadza” to taki sam dowód jak 1 osoba w remisji na skuteczność leczenia raka przez Kaszpirowskiego czy innego znachora.

Mamy i przyszłe Mamy,
Zastanawiałam się, ile jest prawdy w badaniach dotyczących płci kolejnych dzieci..
Urodzenie pierworodnego chłopca zwiększa szansę na urodzenie drugiego potomka płci męskiej. Dwóch chłopców jeszcze bardziej zwiększa szansę na 3 chłopca..
Pierwsza córka zaś nie determinuje płci kolejnych dzieci..
Jak jest u Was? Po pierwszym chłopcu macie kolejnego chłopaka..?
A jeśli dziewczynka pierwsza, co potem?
Wierzyć badaniom- jest taka zależność?:)
Ja miałam 2dziewczynki i teraz chłopca pół roku temu urodziłam 😆

Mamy i przyszłe Mamy,
Zastanawiałam się, ile jest prawdy w badaniach dotyczących płci kolejnych dzieci..
Urodzenie pierworodnego chłopca zwiększa szansę na urodzenie drugiego potomka płci męskiej. Dwóch chłopców jeszcze bardziej zwiększa szansę na 3 chłopca..
Pierwsza córka zaś nie determinuje płci kolejnych dzieci..
Jak jest u Was? Po pierwszym chłopcu macie kolejnego chłopaka..?
A jeśli dziewczynka pierwsza, co potem?
Wierzyć badaniom- jest taka zależność?:)
Biorąc na serio te teorię, nie powinnam się urodzić - byłam czwartym dzieckiem rodziców, a przede mną 3 chłopaków. Za mną dwóch 👍
U przyjaciółki, pierwszy chłopak, a dalej 3 dziewczyny. U znajomych 5 dziewcząt, a na końcu chłopak. Moim zdaniem nie ma reguły, a jeśli już miałabym się skłonić ku jakiejś teorii to tej, gdzie mówi się o szybszych/silniejszych plemnikach i dniu owulacji. Chyba najbardziej prawdopodobne.

Biorąc na serio te teorię, nie powinnam się urodzić - byłam czwartym dzieckiem rodziców, a przede mną 3 chłopaków. Za mną dwóch 👍
U przyjaciółki, pierwszy chłopak, a dalej 3 dziewczyny. U znajomych 5 dziewcząt, a na końcu chłopak. Moim zdaniem nie ma reguły, a jeśli już miałabym się skłonić ku jakiejś teorii to tej, gdzie mówi się o szybszych/silniejszych plemnikach i dniu owulacji. Chyba najbardziej prawdopodobne.
To jest właśnie Shettles. Jakieś tam podstawy naukowe w tej teorii są - jednak, gdyby była słuszna to przez 60 lat ktoś by to udowodnił i każdemu udałoby się „planować płeć”.

Żadne męskie plemniki i inne zabobony, jedynie dzień cyklu w którym zostało poczęte dziecko. Dziewczynki poczyna się przed owu, chłopców w dzień lub po owu. Plemniki dające dziewczynkę są bardziej wytrzymałe ale dużo wolniejsza, stąd np zapłodnienie 3 dni przed owu powinno skutkować poczęciem dziewczynki, a w dzień owu chłopca, bo w wyścigu wygrają męskie plemniki bo są szybkie.
To tak kolokwialnie.
Ja mam 3 dzieci i się wszystko zgadza.
Hmm mam dwoch synow i 3 w drodze. Ob ostatnie starania były przed owu niby na dziewczynkę a i tak mam synow....

reklama
Zreszta mamaginekolog sue wypowiadała na ten temat, ze te wszystkie teorie nie sa prawdziwe. Zawsze mamy 50/50. Jeśli u kogoś sie potwierdziło to po prostu misl szczęście i znalazl sie w odp 50%. I tak samo wypowiadała się na temat mężczyzn co mają większość plemnikow jednego rodzaju- to jest bardzo mały %takich mezczyzn. Wręcz niespotykany na codzień.

Do góry