reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

planning porodu:P

Im dalej tym więcej pytań sie rodzi:) co dziewczyny myślą o pobraniu komórek macierzystych/ krwi pepowinowej po porodzie? Warto?

reklama
Hm. Dzis przeczytałam kilka artykułów na necie. Najważniejszym argumentem przeciw jest oczywiście koszt. I nigdy nie wiadomo czy sie kiedyś przyda. Ale z drugiej strony...

Basi89 dobre pytanie. Ja się tym tematem zajmowałam dawno i nie wiem co w tym czasie się zmieniło a było kilka rzeczy które mnie od tego odwiodły
po 1 ta ilość wystarcza tylko do jakiegoś wieku czy masy ciała dziecka (przynajmniej tak było kiedyś)
po 2 nie na wszystko można było je wykorzystać bo badania nad tym są w powijakach
po 3 właściwie każdych komórek macierzystych można użyć -cudzych też
po 4 nowym pomysłem jest przechowywanie DNA jest to dużo tańsze i jeśli ktoś zaczyna chorować porównuje się zdrowe DNA z tym pobranym podczas choroby i niby można określić gdzie jest problem
po 5 osobie chorej na białaczkę chętniej przeszczepia się cudze komórki niż jego własne bo nie wiadomo czy już nie mają zakodowanej choroby i nie są bardziej na nią podatne

Więc w w grę wchodzi też opcja, ze w razie potrzeby weźmie się ją od innego dziecka, co nawet zalecają lekarze jako bezpieczniejsza opcja i tyle z moich rozważań...

O tym tez czytałam, że niby lepsza opcja jest oddanie takiej krwi do banku społecznego/ państwowego (?) tylko ze taki bank w Polsce nie funkcjonuje. Hm.

My zdecydowanie będziemy chcieli, aby taką krew pobrano. Znamy przypadek, gdy taka krew uratowała życie, a to jest bezcenne.
Mój mąż mówi, że koszt taki sam jak przy ubezpieczeniu siebie, samochodu czy mieszkania - a lista chorób, w których tę krew można wykorzystać stale się powiększa.

mam nadzieję, że nigdy nie będziemy musieli jej użyć.

mam pytanie czy chodzicie już do szkoły rodzenia? Bo chciałam chodzić juz teraz a gdzie nie dzwonie to mówią żebym przyszła w marcu. Jak jest u Was?

Ja chodzę, w mojej szkole można na zajęcia chodzić od 21 tygodnia ciąży. Miałam już dwa razy zajęcia.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry