reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze Ruchy Naszych Maluszków Mamy Lipec 2014

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
emily super pamiątka, moja też tak szaleje. Czuję ze najczęściej jest położona poprzecznie. Ruchów nie liczę ale spełnia normę na pewno ;)

10 ruchów w 10 minut? Absolutnie nie! Minimum 10 ruchów w godzinę. Kładziemy się na lewym boku i leżymy przez godzinę lub do czasu pojawieniu się 10 ruchów, jak jest ok, tzn., że dziecko ma prawidłową aktywność ruchową - jeżeli trafimy na godzinę spoczynkową dziecka, to nic, wybieramy inną i zaczynam liczenie od nowa. Takie zasady liczenia ruchów panują na oddziałach patologii

Cytat:
"Począwszy od 28 tygodnia ciąży, warto dwa razy w ciągu każdego dnia sprawdzić aktywność płodu: rano, gdy jest ona mniejsza, i wieczorem gdy, gdy wzrasta. Jeśli lekarz nie zaleci ci określonej metody postępowania, spróbuj to zrobić tak: spójrz na zegar i zacznij liczyć. Liczy się każdy ruch - kopnięcie, drgnięciem obrót. Skończ liczyć na dziesiątym ruchu i odnotuj upływ czasu. Zwykle wyszujesz dziesięć ruchów w ciągu mniej więcej dziesięciu minut, chociaż czasem upłynie więcej czasu.
Jeśli minie godzina, a ty nie doliczysz się dziesięciu ruchów, wypij sok, przegryź coś, zrób sobie spacer, po czym połóż się i kontynuuj liczenie. Jeżeli w ciągu dwóch godzin nie naliczysz dziesięciu ruchów, zadzwoń do lekarza. Choć zwykle taki brak ruchu ze strony dziecka nie stanowi jeszcze powodu do obaw, może jednak być ostrzeżeniem, które trzeba szybko sprawdzić.
Im bliżej do terminu, tym ważniejsze jest takie kontrolowanie ruchów dziecka."

"Jeśli minie godzina, a ty nie doliczysz się dziesięciu ruchów.." Czyli tak, jak napisałam: 10 ruchów w godzinę.

Ej dziewczyny wy bedziecie liczyc te ruchy?mi maly juz od rana sie kreci ostatnio a tak to ruchy chyba sa w miare regularne.czasek kreci sie rzadko ale za to wieczorami nadrabia.

Na polowkowym dr mi powiedziala, ze maly jest ulozony glowkowo, ale chyba wtedy mogl sie krecic jak mu sie podobalo... Myslalam, ze ok 28 uklada sie glowkowo

Ostatnia edycja:
Roznie bywa... Mi sie kreci ciagle ze wszystkich stron... Mam nadzieje ze przed porodem zajmie prawidlowa pozycje ;)

reklama
ja czuje po bokach, czesto po obu w tym samym czasie
niby moj juz glowka w dol ale czesto czuje pchniecia ponizej pepka
chociaz ostatnio czulam pol dnia taki dyskomfort w zebrach moze to jego nozka tam utknela? :DD

a ruch najwiekszy zawsze 1:30 w nocy i brzch tak samo skacze jak na nagraniu emily a czesto caly w okol pepka faluje bez kopow

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry