reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze ruchy naszych Maleństw :)

Ines pisze:
hmmm akurat nie czytałam tej metody w podanym linku ale... czytałam troszke gdzieindziej o metodach obserwacji ruchów dzidzi i już piszę jak ja to robię. Z tymi 10 ruchami to chodzi raczej o serię ruchów tzn. zaczynamy obserwacje np. o 9:00 i pierwszy ruch obserwujemy np. o 9:20 dzidzia wierci się ale to nie jeden kopniak tylko seria np. do 9:50 więc zapisujemy to jako JEDEN ruch. Potem np. nie czujemy dzidzi jakiś czas (powyżej 10 minut) i np. o 11:08 znowu zaczyna fikać np do 11:15 no to znów zapisujemy jako JEDEN ruch... i tak dalej. Obserwacje kończymy kiedy takich serii mamy zanotowanych 10 :) Ja tak to robię :)
Ines kochana, ja uznam, że tego co Ty tutaj na temat tych ruchów napisałas, to nigdy nie czytałam ;)
Poważnie, jeśli by tak było, to powinnam się już bardzo mocno zacząć zamartwiac, bo ja w sumie to ani razu nie czułam 100 ruchów w ciągu dnia. Z tego co napisałas to tak wsłanie powinno byc: 10 serii po 10 kopniaczków.
Moze to ja jestem jakas niewrazliwa na te ruchy i nie wszystkie wyłapuje, nie wiem, ale na pewno az tylu nigdy w nie poczułam.
Lekarz na kazdej wizycie robi mi USG i zawsze jest wszystko oki z dzidzią, wiec na razie nie bede panikowac.
Za tydzien mam kolejną wizyte wiec sie spytam dokladnie jak obserwowac i liczyc ruchy maluszka.

reklama
Mała_Mi czemu 10x10??? To może równie dobrze być 10 razy po jednym, dwa trzy czy 20 ruchów... Jeżeli w "serii" jest jeden ruch to też jest ok!  ;D A kolejna "serię" liczysz jesli miedzy ruchami była większa przerwa niż 10 minut...  Może ja to niejasno napisałam  ::) :(

Poza tym ja to gdzieś przeczytałam o takiej metodzie. Nie wiem czy tak musi być... U mnie się sprawdza i przewaznie do ok 15, 16 mamy już takich 10 serii...

Ja od trzech dni licze ruchy metoda od 9-21 :D ;)

Musze przyznac ze Dawidek sie bardzo ostatnimy czasy rozbrykal, zwlaszcza wieczorami kiedy ja sie ukladam do snu, On wstaje i uzadza sobie tance ;) ... najbardziej oczywiscie uhahany tatus ... dzisiaj specjalnie przykladal ucho zeby dostac "po uszach" od syna :D

A tak wlasnie mam pytanko: czy wasze polowki tez caly czas staraja sie obudzic swojego potomka? bo moj to jak tylko sie dorwie do brzucha to do niego mowi, "puka" i cieszy sie jak dziecko kiedy uda mu sie Dawidka obudzic :D

Mój synek też coraz to bardziej ruchliwszy :) Pytałam ostatnio gina czy mam już sprawdzać regularność ruchó powiedział że nie, że gdy mały będzie ważył te 2 kg to wtedy mozna mówić o regularności, póki co ważne bym go czuła codziennie ;)
A mój mężuś ostatnio tak zapracowany że na nic sił nie ma, jedynie upewnia się czy mały kopał i zasypia ::) Mój to w ogóle chyba należy do tego grona tatusiów co to czują że zostali ojcami dopiero po porodzie ::) :( Póki co przejmuje się mną, dba o mnie, dopytuje jak mały ale jakoś nie pali się do kontaktu z synem przez brzuś :(

Jak tak czytam jak Wy zwracacie uwage na ruchy Waszych malenst to ja przy Was taka wyrodna matka sie okazuje..... bo jak mala daje mi czadu to blagam aby sie uspokoila ::)
Ogulnie uwielbia mnie kopac kiedy siedze i leze , a szczegolnie jak klade sie spac....a przy pozycji stojacej - uspokaja sie.

JA poczulam w 4 miesiacu delikatne ruchy dziecka.Teraz jestem w 7 miesiacu i kopie mocno do mpjego brzuszka.MA czasami czkawke,wierci sie.a jak sie wierci to az mi sie chce smiac bo to mnie laskocze.hehe.A jak sie obudze to sie ze mna wita (na dzien dobry hehe)Chyba ,czuje kiedy mam otwarte oczy hehe.Moj narzeczony byl smutny, bo nie czul ruchow dzidzi:)A teraz jest szczesliwy, ze widzi na brzuchu jak sie wierci,jak kopie itd.Moj facet pierwszy raz poczul ruchy w 5/6miesiacu.to bylo wtedy jak sie przytulil do mojego brzuszka i podsluchiwal co synek nasz robi w srodku.hehe a synus przywital sie z nim (kopiac do jego ucha)ale sie wystraszyl.a ja mialam ubaw z tego powodu.Smialismy sie pol godziny.Ja nie moglam przestac sie smiac, bo mnie laskotalo wtedy w brzuszku.

Mój maluszek im ma większe upały tym jest bardziej ruchliwy. Ale zdarzają się dni wyciszenia i wtedy czasem mnie popuka abym sie nie denerwowała. trudno to liczyć, wiem, że mam jeszcze czas ale i tak już widzę, że z moim dzidziusiem nie będzie tak prosto :laugh: :laugh: :laugh:Jest nicpoty jak tatuś, w nocy z soboty na niedzielę ni emogłam przez niego spać. Stale dostawałam po pęcherzu, zabawa pod tytułem "Ile razy zmusimy mamusię do skorzystania z toalety". Padł rekord 8 razy. A dziś w nocy było maleństwo grzeczne i spało. Charakterny jest i nie daje sobie nic zrobić jak usiądę przed kompem lub na krześle i jestem pochylona w stronę stołu lub biurka to mały zaczyna mnie kopać bo go chyba ściskam ;D ;D ;DWalczy dzielnie o swoje miejsce :p :p :p

ja tez nie licze .. dopoki czuje w miare regularnie, ze Mala kopie, to sie nie martwie. a dzis mnie w nocy tak skopala, ze przez godzine spac nie moglam!!! jak tylko odwrocilam sie na bok, to zaczynala wsciekle harce. niezla imprezka byla :D

reklama
Wiesz co Gufi to u mojej Mariczki podobnie! Wczesniej brykała najbardziej jak leżałam na plecach a teraz się jej coś pozmieniało i teraz jak leżę na boku to kopie i rozrabia jak nie wiem co!!! :)

Do góry