reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PIERWSZE RUCHY MALUSZKA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witajcie :) Od kilku dni mnie rownież wydaje się, że dzidzia fika. Ale pewności jeszcze nie mam... Jestem z tych pulchniejszych więc podobno pierwsze ruchy mogę poczuć nieco później niż inne mamy... Ale tez zauważyłam, że te niby-fikołki pojawiają się częściej kiedy jestem zdenerwowana, albo wieczorem.

VenuS W pierwszej ciąży mąż często wchodził ze mną, żeby popodglądać lub posłuchać dzidziusia. Doktor prosil go do środka po badaniu i razem słuchaliśmy serduszka :)

reklama
Moj maz nie przepusci zadnego badania, raz spoznil sie i przyjechal jak juz mialam wypisywane recepty... efekt byl taki, ze musialam sie ponownie szykowac bo maz MUSIAL zobaczyc po raz kolejny malenstwo wiec badanie mialam robione po raz kolejny, zeby bylo smieszniej przyszedl z siostra i wszyscy ogladali jak maluch macha raczkami i kopie nozkami. Dla faceta to tez niesamowite przezycie - w koncu tez jakos sie przylozyli, zeby w brzuszku powstal "maly kosmita", mysle ze dobrze jak zobacza dzidzie na usg.

Mój mąż tym razem jeszcze nie był na żadnym USG, w czasie gdy ja jestem u gina, on zajmuje się dzieckiem. Może załapie się na połowkowe w 20 tyg?

Dzieki serdecznie za pomoc. Nawet nie wiele ile to dla mnie znaczy :)) Jestescie dla mnie jak najwazniejsza encyklopedia :** Nie bylo mnie przez ostatnie dni bo bylam na..malej wycieczce z chlopakiem i bejbusiem we Wroclawiu. Wypoczelam, wypoczelam i jeszcze raz wypoczelam :)) Polecam serdeczie takie male wypady za miasto :))) 3majcie sie :)))

Hej dziewczyny.

Maleństwo wyczuwa nasz nastrój i rzeczywiście więcej kopie, gdy jesteśmy poddenerwowany. Mój mały kosmita ostatnio jest wyjątkowo spokojny, mam wrażenie, że cały czas śpi - przeciwieństwo Wiwi - ona chyba nigdy nie spała. Dzidzia gdzieś dwa razy dziennie daje znaki, że jest (rano i wieczorkiem, sporadycznie w południe). W tej ciąży jestem spokojniejsza i podobno mniej "złośliwa" - tak twierdzą najbliżsi, a ja się tylko śmieję, bo przecież nikt nie wie co siedzi w mojej głowie.

Na ostatnim usg w 16 tyg. lekarka powiedziała mi, że należy robić już zwykłe usg, gdyż dopochwowo dzidzi już nie widać i tak też miałam wykonane. Jak już wcześniej pisałam, byłam z siostrą, która najpierw była w poczekalni a po badaniu i zmierzeniu maluszka dołączyła do nas, żeby zobaczyć maleństwo.
Tym razem, za trzy tygodnie, chyba pojadę z mężem, jak będę mogła gdzieś podrzucić Wiwi. Chociaż dziewczyny zastanawiałam się czy Wiwi mogłaby też oglądnąć dzidzię, przecież to już jest zwykłe usg brzuszne - zapytam lekarkę za trzy tygodnie to może następnym razem zabiorę małą ze sobą.

Fajnie by było, jakby córka mogła to zobaczyć. W końcu USG przez brzuch wykonuje się już w majtasach :)
Było by to na pewno niesamowite przeżycie dla niej.

Ja się wybieram do gina w czwartek. Narazie jestem na etapie zastanawiania się, jak tam moje wyniki. Staram się jeść różnorodnie, co oznacza, że jem wędliny i nabiał. Codziennnie owoce jem po kilka sztuk, natomiast o dziwo warzywa mi nie podchodzą, chyba, że gotowane - fasolka, albo sałata ze śmietaną.
A swoją drogą na początku ciąży najadłam sie wątróbki, a potem przeczytałam, że w ciąży nie powinno się jej jeść. Najpierw sie zestresowałam, a potem stwierdziłam, że bez przesady, raz nie zaszkodzi, a przynajmniej tych czerwonych krwinek mi przybędzie. No ale ja wątróbkę uwielbiam (ciekawe tylko, czy nadal :p)

Joaśka

Ja też raz na dwa tygodnie zajadam wątróbkę - cała moja rodzinka ją lubi. Ogólnie nie podchodzi mi nabiał, źle się po nim czuję, ale nie przejmuję się tym zbytnio, gdyż zawsze tak miałam - nadrabiam to jogurcikami.

U mnie dzidzius tez spokojniejszy, odkad zwolnilam tempo. Brzusio tez mniej boli, chyba ze malec wepchnie noge nie tam gdzie trzeba i uciska na jakis organ (chyba dosyc czesto wciska sie pod jajnik ;) i widze tylko wilka gule

reklama
ostatnio moja kolezanka (ok 20-21 tydzien) byla na usg ze swoja 4 letnia coreczka - lekarz nie widzial przeciwwskazan :)
ja tez wybieram sie za jakies 4 tygodnie na to tzw usg polowkowe - genetyczne - musze isc do innego lekarza bo moja gin nie ma odpowioedniego sprzetu - ale poradzila mi dwoje lekarzy z gdanska - oboje powszechnie znani :)
ale jeszcze musze poczekac troszke na odpowiedni termin ;D

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry