reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze podejście do in vitro. Kto zaczyna?

reklama
Miałam 3 zarodki. Zrobiłam badania. Wynik: 1 zdrowy zarodek. Nie żałuję. Pomoże mi to uniknąć transferu chorego zarodka (za mną poronienia w ciążach naturalnych).
Niestety, ale nasza córeczka miała takie wady, że to badanie ogolne genetyczne zarodka nie wykazałoby tych wad. To jak loteria :( teraz będziemy badać zarodki konkretnie pod ten uszkodzony gen, ale jeszcze czekamy na wyniki wes malutkiej i nasze . Przynajmniej tak zrozumiałam dwóch lekarzy.

Niestety, ale nasza córeczka miała takie wady, że to badanie ogolne genetyczne zarodka nie wykazałoby tych wad. To jak loteria :( teraz będziemy badać zarodki konkretnie pod ten uszkodzony gen, ale jeszcze czekamy na wyniki wes malutkiej i nasze . Przynajmniej tak zrozumiałam dwóch lekarzy.
Rozumiem. Współczuję ci. To prawda, że te badania nie wykluczają wad na 100%. Generalnie nic nie wyklucza. Ale po wcześniejszych poronieniach, jeśli będę mogła zminimalizować ryzyko, to dopóki starczy mi siły i pieniędzy, to to zrobię.

A możesz na priv napisać jakiej wady badanie ogólne nie wykazałoby?Martwie się,bo my też bedziemy badać zarodki ,jeśli jakikolwiek będzie,ciężka sprawa u nas.

reklama
A powiedz mi,wynik zarodka masz w %?Gdzieś kiedyś czytałam ,że nie ma zdrowego 100%,
Tak, wynik jest podany w %.
My wykonaliśmy badanie Embrace.
82% to, jeśli dobrze pamiętam, najwyższy wynik jaki można uzyskać. Taki zarodek jest traktowany, jako zdrowy.
My mieliśmy jeszcze wynik ok. 60% i ok. 20%. Żaden z tych zarodków, zdaniem genetyk, nie jest polecany do transferu (zastanawiałam się, czy można transferować ten ok. 60%, który ma niepełne ramię chromosomu).

Do góry