reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

moja też była tym szczepiona trzy razy.
Dzwoniłam do infolinii "wszystko o szczepieniach" czy jakos tak i zapytałam, co ze skutkami ubocznymi, kiedy mogą się pojawić. Powiedzieli, że gdyby coś miało być, to by było. Oby!!!

reklama
Hej - właśnie odczytałam w książeczce, że mój Franek był szczepiony ta właśnie szczepionką i właśnie tą trefna serią UVA06007 w szpitalu, potem nie wiem jakie serie to były bo w przychodni zapisano tylko ich nazwę. Trzecią szczepionkę dostał 16 maja i do dziś nic mu nie jest, czy jeszcze coś może się wydarzyć czy mogę spać spokojnie. Dziś się dopiero o tym dowiedziałam, co radzicie Dziewczyny

Z tego co nam powiedzieli w sanepidzie to objawy mogą wyjść do 7 dni, ale ja im już nie wierzę, pewnie że nie ma się co martwić na zapas, ale po latach ktoś zapada na jakąś chorobę i wszyscy się dziwią 'skąd to się wzięło". tak naprawdę nie ma 100% pewności, bo albo nie robili pod konkretnym kontem badań, albo w badaniach nie wyszło. A wkurza mnie to że badania robią te firmy farmaceutyczne które produkują dany lek:wściekła/y:.
I wiecie co- kto mi da gwarancję że za chwilę z jakąś inną szczepionką nie będzie to samo? Albo z lekiem.
Mamuska tez czytałam to co zacytowałaś-ale weź pod uwagę że to pisał jakiś dziennikarzyna, plotkarz który dokładnie nie wie co pisze. napisał że w Wietnamie były jakieś przypadki a mi w sanepidzie powiedzieli że w Polsce. Przeczytaj mój poprzedni post z cytatem o tej konkretnej szczepionce z 2001 roku!!

zaraz, zaraz, a ja przeczytałam taką informację: "Główny Inspektor Farmaceutyczny ostrzega, by nie kupować i nie aplikować szczepionki Euvax B, stosowanej w przypadku żółtaczki wszczepiennej typu B. Choć w Polsce lek nie został wprowadzony do obrotu, można go było nabyć np. na Słowacji czy w Niemczech.
Chodzi o Euvax serii: UVX 05027, UVX 05028, UVX 05029, UVX 06005, UyX 06006, UVX 06007, UyX 05030, UyX 05031, UVX 05032, którego producentem jest LG Life Sciences z Republiki Korei.

- Mając na uwadze możliwość indywidualnego nabycia wyżej wymienionego produktu leczniczego poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, Główny Inspektor Farmaceutyczny apeluje o niestosowanie szczepionki Euvax B o podanych w komunikacie seriach - czytamy w komunikacie GIF. "
to by znaczyło, że te trefne serie nie trafiły do nas. Chyba więc nie ma co panikować. Ja dziś dowiem się u siebie w przychodni jaką serią była szczepiona moja córa, ale mam nadzieję, że jest tak jak w cytowanym powyżej artykule.
Mnie bardziej interesuje inna kwestia - jesli jednak moja córa była szczepiona tą pechową szczepionką, to jak długo po szczepieniu można spodziewać się jakichś złych skutków. Czy gdyby cos miało byc nie tak to już by było, czy to może wyleźć po latach?! :confused:

Witam! Po przeczytaniu Waszych informacji zadzwoniłam do mojej mamy, która jest farmaceutką i pracuje obecnie w zawodzie. Powiedziala mi, że Euvax była w Polsce dostepna ale własnie ją wycofali. Mój syn mial 2dawki tej szczepionki a na trzecią mial iśc za tydzień, ale napewno nie pozwolę jak coś go nią więcej zaszczepic. Mama powiedziala, ze na 3dawkę bedzie mozna użyc engerixu bo to jest sklad chemiczny ten sam a poprostu inna firma i cena. Więc jeszcze zobaczymy po konsultacjji z lekarzem i jak cos to dostanie tę drugą szczepionkę.

Cześć :) Wreszcie nas wypuścili z szpitala, wyszliśmy wczoraj a dzisiaj Mata rozłożyło tym razem coś z oskrzelami -szmerek bardzo delikatny ale niestety następny antybiotyk podany. Ja też ledwo żyję chyba mnie rozkłada jakieś grypsko o które w szpitalu nietrudno ale najważniejsze że jesteśmy w domu bo za nic nie chciałabym tam wrócić :no: poprostu makabra w najgorszym wydaniu :wściekła/y:ale nie będe się rozpisywać bo zaraz mnie coś trafi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mati był zaszczepiony szczepionką UVA 06007 i ta niestety została wycofana z użytku na pierwszy ogień:szok: to była jego pierwsza szczepionka:szok: ostatniego szczepienia nie dostał przez chorobę- uf

BUZIAKI DLA WSZYSTKICH CIOCI!!!!!:tak::tak::tak:
Ja po szpitalu też ściągam napletek Maciowi, w szpitalu musieli go cewnikować i był problem bo okazało się że Mat ma stulejkę i niestety żeby się dostać do cewki moczowej naderwali mu napletek poprzez ściągnięcie go siłą :wściekła/y:- Mati strasznie płakał w zabiegówce a ja pod gabinetem :-(jak mi go oddali to miał go zakrwawionego:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ale na szczęście zagoił się dobrze i od tej pory ściągam i przemywam systematycznie

Mam małe pytanko czy u waszych maluszków też po ściągnięci napletka jest dużo mastki:confused:
MoniQa mam nadzieję że Dawidek się już dobrze czuje :tak:
Dużo zdrówka dla Dawidka i wszystkich maluszków :tak::tak::tak:

Mamuśka - Mati też niestety się nie kwapi do siadania o innych rzeczach nawet nie wspomnę był badany neurologicznie i wszystko w miarę OK, dostał parę ćwiczonek do domku i już widzę poprawę ! został zakwalifikowany do leniuchów no i jest też mały problemik z wagą ciałka a raczej był bo po szpitalu Mati wychudł , U Madzi też napewno wszystko będzie dobrze:tak:

Oj ja tez mialam dzis przeprawe z lekarzami:wściekła/y:. Najpierw jedna mi uciekla sprzed nosa (konczyla dyzur, ale spytalam, czy nas jeszcze przyjmie, poszlam do samochodu po dziecko a kiedy wrocilam, lekarki juz nie bylo:wściekła/y:) a druga spoznila sie pol godziny:wściekła/y:.

Z tymi szczepionkami podobno jest tak: Euvax B nie zostal wycofany, tylko wstrzymany i lekarze zawiesili szczepienia nim do czasu podjecia decyzji przez ministerstwo co dalej. Moze w przyszlym tyg. dostana Engerix, ale on jest platny (mimo, ze szczepienie jest obowiazkowe:dry:). A w ogole to trzecia dawke dziecko powinno dostac przed ukonczeniem roku, wiec nie ma stresu, bo jest jest jeszcze czas. Tyle dowiedzialam sie od pediatry.
Ja wiem jedno- na pewno nie zaszczepie Pauli Euvaxem. Niech sobie mowia, ze jest super bezpieczna. Ja juz im nie wierze...

Dawidek byl szczepiony szczepionka z serii UVA 06006 ... dwa razy na poczatku ... teraz 20 kwietnia nie zapisali numeru serii ... i kto wie :sick: ... kurcze

Emilka była szczepiona 06013 dwie dawki a ostatniej nie wpisali mam nadzieję, że tez nie mam sie czym martwić.
Loja to dobrze, że już jesteście w domku Mati pewnie teraz szybciutko się wyleczy i Ty też, usciskaj od nas maluszka
Moniqa a jak się ma Dawidek

reklama
Olo był szczepiony Euvax B 06006, później dwa razy 6013.
Jakie są objawy??

Olek od 3 dni ma gorączke ale mam nadzieje że to przez ząbki....
wezwaliśmy dzis lekarza i powiedział by sie nie martwic... bo dziecko jest pogodne i nic nie słychac w oskrzelach i płuckach.. ufff

dowiedziałam się równiez, że gorączka 3dniowa jest wirusowa i zdarza się raz w życiu... :confused: moze zakończyc sie rumieniem. Należy to wtedy wpisać w książeczkę, bo kolejne gorączki juz nie są takie "bezprzyczynowe".

Do góry