reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

moja Ninka dzis ma jakis dzien glodomora. obudzila sie o 10 i co 1,5 godziny chce cycka - poje sobie troche i potem sie bawi. bardzo malo spala - zwykle po spacerku 3-4 godzinki, a dzis ledwo godzinka drzemki a reszta zabawa. ale zaczyna sie slicznie bawic - traca lapkami zabawki na luku, lapie je i tarmosi :-)

reklama
My bylismy dzisiaj na spacerku ... jutro tez idziemy :happy: ... a niech sie dzieciatko przewietrzy :happy: ... a tak spokojnie pozniej zasypia, taki grzeczniusi :happy:

A powiedzcie mi dziewczynki czy dajecie swoim maluszkom herbatki miedzy posilkami? Ja daje ... dziala jak taki mini usypiacz ;-)

Monia - ja karmię na żądanie i połozna powiedziała mi żeby absolutnie nie dopajać
ze względu na to że maluch przywyczaja się do smoczka i nie chce ssać piersi a poza tym jak chce pić - to daje Aluni pierś ...

Narazie sie sprawdza

A jaka herbatke Ty dajesz ?? jakąś koperkowa? z Hippa czy co? zwykłą
A czym słodzisz glukozą?

Tak koperkowa oslodzona glukoza ... z Hippa daje mu herbatke przeciw przeziebieniu ... moj synus juz sobie wybral godzinki kiedy chce jesc i tego sie skrupulatnie trzyma ... a daj mu troche pozniej .. larmo :laugh2:
U mnie pokarm niestety zanikl calkiem :-( ( mamy to chyba rodzinne - nikt u Nas nie karmil piersia) pomimo ze co dwie godziny odciagalam, pilam rozne trunki na laktacje ... buuuu ...

ja wlasnie worcilam od pediatry - napisze wam, co powiedziala, to moze cosik sie Wam przyda:

1. wit. D3 mam dawac raz dziennie jedna kropelke od 6 tygodnia. to ustala sie indywidualnie dla kazdgo dziecka w zaleznosci od wagi, tempa wzrostu i wielkosci ciemiaczka.
2. na usg stawow mamy isc po skonczeniu 2 m-ca. pieluszkowac nie trzeba, bo pampersy same ustawiaja nozki w odpowiedniej pozycji. tylko nosic dziecko z reka miedzy nozkami.
3. w 6 tyg mam zaszczepic mala tylko na zoltaczke. reszta dopiero w 12 tyg, bo ma stosunkowo niska wage (3570g).
4. jesli karmie piersia i sztucznym, to nie trzeba dopajac zadnymi herbatkami i glukoza.

Ninka alergii zadnych nie ma, rozwija sie prawidlowo i wszystko jest ok :-)

MoniQa jaką herbatkę dajesz przeciw przeziębieniową bo ja mam kupiony plantex i z Hippa rumiankową od 1tg innej u nas nie znalazłam :tak: My już też chodzimy na spacerki - przynajmniej maluszek dobrze śpi bo ostatnio troszkę się zrobił marudny. Jutro idziemy do lekarza na pierwszą kontrolna wizytę :tak:

dziewczyny, to nieprawda ze jak sie dokarmia dziecko butelką to nie chce ssać piersi!!
ja raz dziennie, a mianowicie po kąpieli daje małej oprócz cyca 120 ml NANa, dzięki czemu przesypia całe noce- czyli od 22- do ok 5!!

absolutnie nie wpływa to na karmienie piersią

reklama
Proponuje zeby jednak dziecko znało choc troche smoczek. Moze to nie bedzie konieczne, ale czasem trzeba wyjsc gdzies gdzie dziecka sie nie zabierze i wtedy jest problem jak je nakarmic. To zalezy od dziecka, ale wiekszosci przypadków faktycznie nie ma dla niego znaczenia czy cyc czy butla. Tylko w butli warto miec troche mniejszy smoczek niz by wskazywał na to wiek. Olkowi tez nie robi róznicy, czy cyc czy butla.

Do góry