reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Co do zabków to wlasnie ogladalam co sie dzieje w buzce mojego dziecka no i mamy smieszna kolejnosc...
Mamy juz:
- górne jedynki
- górne dwójki
- dolne jedynki
- dolne czwórki (prawa cała, lewa wyłazi)
A co z dolnymi 2 i 3??? :-D

reklama
Kubusiowi przeciwgorączkowo i przeciwbólowo podaje paracetamol i działa skutecznie.

Co do ząbków to idą mu górne 3, czwórki tez już dawno mamy za sobą...

Monika3 ja kiedyś słyszałam, ze najgorsze są 4,bo są duże i płaskie i cięzko im się przebić, potem znowu słyszałam własnie jak Ty piszesz, że kły są najgorsze, choc wydawało mi się to dziwne, bo w sumie są ostro zakończone.... ale po swoich obserwacjach, tzn po obserwacjach Kubusia dochodze do wniosku, ze jednak 3 są gorsze... bardzo długo mu wychodzą i widzę, ze mu dokuczają, bo jest maruda i zaśliniony po pas. Na szczęście pozwala smarować dziąsła żelem i jakos ciągniemy... no i gorączki nie ma.

Ines trójki wychodzą najpóźniej (nie licząc 5), także o to się nie martw, a dwójki dolne tez wyjdą. Kuba miał podobną sytuację- miał
-jedynki na górze i na dole,
-dwójki na górze,
-jedną dwójkę na dole,
-prawie wszystkie czwórki
-i wtedy wyszła mu dwójka na dole.
(zakręcone to , ale jak spokojnie przeczytasz to bedziesz wiedziała o co mi chodzi;-):tak::-))

Macie racje dziewczyny....róznie bywa z Tą kolejnoscia wydostawania się ząbków na powierzchnie dziąselka...
u nas maciej mial jedną dolną 2...
potem wyszly cztery na raz czworki i dopiero druga dolna 2:-D:-D:-D:-D
A co do tych trójek...niestety tez doszly mnie sluchy ze są dosc bolesne:-:)-(
A jua myślalam ze najgorsze dawno za nami

A u nas juz sie piatki szykuja:eek: Mam nadzieje, ze bedzie podobnie jak z poprzednimi zabkami i wyjda w miare bezbolesnie:happy: (puk, puk- zeby nie zapeszyc;-))

A u nas cztery na gorze i cztery na dole i koniec..Ale juz widze na dole kreske w miejscu 3i..
Byłam u pediatry i na pytanie o spozycie przez dziecko płynu powiedziała mi tak;
Jesli wypije płyn nie zracy to tak jak mowiła Mamuska prowokujemy wymioty!
Jesli wypije zas srodek zracy to łapiemy opadowanie i do szpitala.Na moje pytanie czy podaje sie mleko powiedziała,ze tak,ale trzeba najpierw znac skład płynu czyli nie robimy nic samemu!!Nie wolno wywoływac wymiotow!
Oczywiscie taka sytuacja nie powinna sie zdarzyc.Wszystkie chemikalia mam pochowane w gornych połkach poza zasiegiem małej.Ale lepiej wiedziec takie rzeczy,prawda?Przynajmniej ja uswiadomiona czuje sie pewniej.
Iwona.c28 co powiedział neurolog?

Dziewczyny u mnie też jest inaczej z ząbkami. Mamy dolne i górne 1 i 2. Myślałam,że ida nam czwórki,ale się pomyliłam:zawstydzona/y:. Wyszła nam górna trójka i idzie druga górna trójka. Na szczęście dość bezboleśnie. Nie ma gorączki, jedynie młody jest trochę marudny i zaśliniony strasznie.

Natomiast co do wizyty u lekarza to mam dziś dość. To jest Ośrodek Wczesnej Interwencji i ja musiałam dostać skierowanie dokładnie do tego ośrodka. No wiec w związku z tym dziecko musi przejść przez konsultacje wielu specjalistów: neurolog, rehabilitant, logopeda, psycholog, pedagog:szok: Dziś zaliczyliśmy neurologa i logopedę. U logopedy w porządku. Pani neurolog powiedziała nam,że problemow neurologicznych Kuba nie ma. Chodzić napewno będzie tylko jest to trochę późno i może być podyktowane lenistwem ( i tu się zgadzam bo leń okropny). Dała nam rehabilitację tylko dlatego,żeby mu pomóc przyspieszyc ten rozwój ruchowy, ale powiedziała,ze na dobrą sprawę wcale młody jej nie wymaga. Trochę pogmatwałam, ale mam nadzieję,że zrozumialyście.:sorry: W piątek mamy pierwszą rehabilitację i pedagoga ( tylko nie wiem po co mi ten pedagog:eek:). Chciałam ominąć tych wszystkich lekarzy,ale się nie da:baffled: Ponadto Kuba nie bardzo chce współpracować. W gabinecie neurologa nie chciał raczkować,a na korytarzu rzucił sie na kolana i zaczął uciekać. A w gabinecie logopedy nie chciał nic pokazywać i mówić( chociaż po wielu namowach coś tam pokazał i powiedział) już jak wychodziliśmy to śmiał się robił i mówił "papa",a jak wyszliśmy to głośno wołał "rrrrrrrrr" i pokazał wszystko o co go prosiła logopeda:baffled::oo2::rolleyes2:

przepraszam za tego tasiemca:zawstydzona/y::sorry:

iwona.c28 czyli jest wszystko w porzadku,rehabilitacja to moim zdaniem swietny pomysł:tak: Kubus troche pobaraszkuje na materacach i jesli rehabilitant bedzie miał podejscie do dziecka to moze sie to okazac swietna zabawa.A o innych lekarzy sie nie martw.Masz co prawda troche latania ale jak przeswietla Kube z kazdej strony specjalisci to uspokoisz sie mamusiu na dłuuugi czas.Trzeba sie tylko postarac zeby sie młodemu ta rehabilitacja podobała.

reklama
Iwonko czyli czeka Was to co Nas ... my juz przyzwyczajeni do neurologa, logopedy, psychologa i rehabilitatora ;-) ... ostatnio doszedł jeszcze ortopeda ... wizyty meczące ( znaczy samo czekanie ) ale jak pisze Mada ... spokojniejsze bedziemy :tak:

Jesli chodzi o ząbki to u Nas
1 dolne
2 górne
1 górne
2 dolne
4 dolne
4 górne
3 górne
i

teraz ida 3 dolne ... jedna noc nie przespana ... coś czuje ze dzisiejsza noc tez taka bedzie :sorry:

gorączkował tylko przy 4 ... ale za to przy 3 takiego marudy to Go jeszcze nie widziałam :eek:

Do góry