Jeśli nigdy nie próbowałaś to czemu piszesz, że powodują odparzenia. To właśnie jednorazówki powodują odparzenia i podrażnienia bo zawierają w sobie dużo chemii która nie jest zbyt przyjazna dla skóry dziecka. Przekonałam się o tym przy córce. O wielorazówkach usłyszałam zbyt późno. Czego bardzo żałuję i zaczęłam je stosować jak córcia skończyła roczek. Pupa w końcu zdrowa
Wcześniej ciągle walczyłam z odparzeniami pomimo częstej zmiany pieluch. Już stawałam na głowie - co tu robić>
Chciałam też obalić krążący mit, że używanie tetrówek zabiera dużo czasu i pracy. Otóż ja jestem żywym przykładem, że NIE zabiera
i nie wiem skąd ta opinia??? Używam z powodzeniem tetrówek i co trzy dni wieczorem włączam pralkę z pieluchami – płukanie, gotowanie, płukanie. Rozwieszam co zajmuje mi max 10 minut. Rano prasuje i składam co zajmuje mi max do godziny czasu. Zazwyczaj 30-40min (przy starszym dziecku nie trzeba ich prasować
Stosik świeżutkich pieluch znowu mam na 3 dni. Wykonuję te czynnosci jak dzieckośpi lub się bawi. Poza tym na pieluchę używam wkładek sucha pielucha i dziecko jak zrobi siku nie czuje, że ma mokro a jak kupę to zostaje ona na tej wkładce i można ją wyrzucić do kosza, niektóre do ubikacji. Zależy z czego jest zrobiona. Zasikane wkładki można uprać i użyć ponownie. Zamiast przebrzmiałej już ceraty używam majteczek ze specjalnego materiału, który oddycha ale nie przepuszcza wilgoci. Do tego nie ma przecieków więc ubranka pozostają suche. Dzięki temu pupa mojego dziecka nie kisi się w chemii jaką dają jednorazówki a ja nie produkuje tony śmieci, które rozkładają się setki lat.
Uważam, że nie ma tu jakiejś strasznej pracy a parę minut, które zajmuje przygotowanie pieluszek, można poświęcić co 3 dni dla dobra i zdrowia naszego dziecka.
Jak ktoś nie ma nawet tej godziny aby poświęcić na przygotowanie pieluch to są też takie wielorazowe, które wrzuca się do pralki na 60 stopni, suszy i są gotowe do użytku.
Jednak tetra + otulasz z pula + wkładka sucha pielucha wychodzi taniej.
Przy następnym dziecku też będę używać tego zestawu + dokupię jakieś wielorazowe kieszonki na noc i na spacery.
Polecam drogie mamy bo uważam, że warto