reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

Hej mamuski

Ja tam od początku jem prawie wszystko , odstawiłam tylko cytrusy i nabiał którego tak zazwyczaj mało jem ale przyprawy muszą byc
kiełbaska np z chrzanem albo musztardą i nic się nie dzieje takze trzeba próbować

Pupkę też smaruje po każdym przewinięci linomagiem ;D tylko dwa razy smarowałam sudokremem bo mąż kupił " pampersy " jakieś zwykłe pieluchy i chyba były za bardzo szczelne i małemu na wysokości pod pępkiem wyszły krosteczki ale to już historia ;D

reklama
Napiszcie Mamusie czego używacie do kąpieli Maluszków i czym smarujecie skórkę po kąpieli ? A jeśli jest to oliwka, to czy używacie jej też do buźki i główki ? Aha, i czym smarujecie buźkę gdy idziecie na spacerek ? czy smarować tylko policzki i nosek czy całą buźkę ?

No tutaj tez troszke tylko do nadrabiania...
No ja nie bede skarbnica wiedzy jezeli chodzi o odparzenia czy krostki na pupie, bo Paulinka nie ma poki co ani jednej - a najlepsze jest to, ze ja jej niczym pupy nie smaruje - co najwyzej oliwka zwykla bambino natluszczam ja od pasa w dol - ale zwlaszcza skupiam sie na nozkach, bo bidulka ma bardzo sucha skore w zgieciach stopek...
No i co do ulewania tez za wiele nie powiem, bo narazie ulala mi moze ze trzy razy i to malutko... A odbija tak jak Lenka - niezbyt czesto, ale czasem bekniecie takie walnie ze szok !!! hehe :)

A wlasnie usmiechnela sie tak mocno ze az mi sie oczka zaszklily :)

A co do kladzenia w rozku - moja Paulina ze szpitala moze go pamietac jedynie ;D ;D ;D przedmiot u mnie w ogole nie uzywany, takze dobrze ze nie kupowalam nowego, bo po co :) Od razu spala pod kolderka i od razu nosilam ja bez rozka - no taki kawal babki, ze jakos od razu sie nie balam - no i poza tym to drugie dziecko, wiec tez inaczej ;D

no i co do jedzenia, to Gonia - jak Ty moglas wytrzymac jesc caly miesiac bez soli ??? Ja zawsze duzo przypraw uzywalam- doslownie do wszytkiego i odstawilam jedynie papryczki chili, no i samo chili ma sie rozumiec :) Sole i pieprze nadal tak samo i narazie nie zauwazylam zeby od tego cos sie dzialo :) Takze smialo polecam :)

Bartys - ja uzywam mydelka Bambino do kapieli i oliwki tez Bambino. Smaruje wszystko, od gory do dolu - lacznie z buzka i glowka :) A na spacerki jeszcze nie chodzimy na dwor - narazie sie werandujemy przy szeroko otwartym balkonie, a smarowac zamierzam zwyklym kremem do pielegnacji tez Bambino :)

my kapiemy w balneum. wlewamy do wody i juz ni splukujemy. skorke smaruje oliwka nivea ale nie codiennie bo po balneum nie trzeba. pisze jedna i to lewa reka....;)

buzie tez ta oliwka.Na spacer calutka buzie.

wanda lenka miala tez b sucha skorke na stopkach.Az takie rysy na skorze jakby miala. Ale balneum+oliwka i luz.

A te krostki na brzusiu o ktorych pisze donia to lena tez miala. przeszlo smarowane linomagiem i chronione gaza przed kontaktem z pampersem. do dzis nie wiem co to bylo, ale jeden pies skoro juz nie ma!

Pamciaw czy Ty po kazdym przewijaniu smarujesz Lence pupe Linomagiem? Bo ja za każdym razem i zastanawiam się czy nie za często.

A propos pyytania Bartys - trzeba smarowac główke dzidzi? Ja tego nie robie ale jak trzeba...I drugie pytanie - czy Wy pod czapke ciepla zakladacie czapeczke lekka bawelnina? Zdjecia Paulinki Wandowej natchnely mnie tym pytaniem. Ja nie zakladalam ale moze faktycznie powinnam.... Napiszcie co o tym myslicie.

Pupcia juz sie prawie wygoila, krostek nie ma, zostala lekko czerwona plamka. Zastosowalam za rada mojej mamy krochmal i smaruje nim pupe prawie po kazdej zmianie pieluszki. Faktem jest, ze ja sudokrem uzywam non stop, od kiedy wyszlismy ze szpitala - nawet jak pupa jest ladna, ale tak mi ktos zalecil i tak robilam bezmyslnie i robie nadal. Moze powinnam faktycznie zaprzestac profilaktycznie ta pupe mu tym smarowac. W szpitalu pielegniarki mi powiedzialy, ze ma bardzo wrazliwa skore i moze z tego stosowania kremu jest wiecej szkody niz pozytku.

Ja kapie Kubusia w plynie do kapieli z oliwka Nivea, tez za kazdym razem dolewam tego plynu do wody przy podmywaniu przy kazdej zmianie pieluchy. Po kapieli cale cialo smaruje jeszcze oliwka Nivea, a przy przebieraniu tylko od czasu do czasu smaruje pupe dodatkowo oliwka. Glowke myje na razie mydelkiem kremowym Nivea i splukuje woda z plynem do kapieli Nivea. Cala glowke tez smaruje po kapieli oliwka.

Kubus po urodzeniu mial baaardzo suche stopki i raczki, ze az mu platki odchodzily. Smaruje mu je kilkakrotnie w ciagu dnia oliwka i teraz juz ma ladniutkie.

Tez zakladam czapeczke cienka bawelniana pod gruba do werandowania i na spacery.

A tak poza tym to chce Wam sie pochwalic (mam nadzieje ze nie zapesze), ale laktacja mi sie poprawila :D Ciesze sie, ze sie nie ugielam i nie podalam butli Malemu. Wczoraj mialam juz wiecej pokarmu, a dzis w nocy to blagalam w myslach Kubusia zeby sie obudzil i oproznil mi jedna piers, bo mialam w niej twarde grudy i mnie bolala, a nie chcialo mi sie isc i sciagac recznie lub laktatorem. A druga piers mimo ze tak nie bolala to zalala mi doslownie pol koszuli gdy malego w nocy przewijalam :D
Najlepszy dla mnie dowod, ze pokarm musze miec to jest to ze maluch przybral na wadze w ostatnich 2 dobach 170gram, a od najnizszej wagi juz - UWAGA, UWAGA - 900 gram ;D ;D ;D Strasznie jestem podbudowana gdy waze Kubusia i widze ze ladnie przybiera :D Wydaje mi sie, ze duzo przybral, a jutro konczy dopiero 3 tyg. Dziewczyny, nie poddawajcie sie z karmieniem piersia, bo natura nas wszystkie obdarzyla zdolnoscia wykarmienia swojego malenstwa. Problemy z laktacja pojawiaja sie przewaznie z powodow psychicznych, zlego nastawienia, zwatpienia! Ja jestem tego zywym przykladem, a naprawde mialam mase powodow zeby zwatpic ze mi sie uda Synka karmic tylko piersia.

Pozdrawiam Was Mamuski,
Agnieszka

agnesa super ze masz tyle mleczka! no i Kubus pieknie przybiera! Strasznie jestem ciekawa jak waga Leny? /juz jej nie wazylam od prawie 2 tygodni bo nie mam gdzie. Ty jak wazysz Kubusia?

reklama
Moja mała nie ma żadnych krostek..odpukac i ładna skórkę ( oprócz stópek bo tez jej strasznie skórka schodzi, ale jest juz poprawa) ;)
Co do spacerków, to ja zakladam cienka bawełniana czapeczke pod grubszą :)
Agnesa super że laktacja ci sie poprawiła, ja nadal walczę, mała ssie tylko 10 min i ma dość a za godzine jest głodna ::) a ile twoje maleństwo je minut? Wczoraj była u mnie koleżanka i mnie podbudowała troche, że mam nieprzestawać dawac pierś, że sie wszystko unormuje itp najgorzej że mama mi sie narzuca iz mała niedojada i mam jej z butli dawać ::)

Do góry