reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja niemowląt :)

U mnie nie dzialal, nawet na mocne odparzenia. Bepanthen sie lepiej sprawdzal. Raczej nie polecany tez na co dzien tylko w trudniejszych momentach. Ale to nie znaczy ze u was sie nie sprawdzi

reklama
Ja polecam metanium przy odparzeniach, a zapobiegawczo to w sumie bepanthen u nas był ok, nie pamiętam czy coś innego stosowałam

DOMOWE CHUSTECZKI DO PUPKI

Co potrzebujemy:

Pojemnik najlepiej szklany ale moze tez i byc plastikowy z przykrywka, ktory pomiesci polowe rolki papierowych recznikow kuchennych
Rolka papierowych recznikow kuchennych, bialych, bez wzorkow

Mieszanka:
1/2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzki oleju ze slodkich migdalow
1 lyzka octu jablkowego ( ocet obniza ph i dzieki niemu mieszanka ma ph podobne do skory)
1 lyzeczka olejku z rozy rdzawej (rosa mosqueta)
500 ml przegotowanej wody w temp pokojowej

krok po kroku:
Rolke papieru przekroic na pol, najlepiej jakims ostrym nozem
Umiescic rolke w pojemniku

Dobrze polaczyc wszystkie skladniki mieszanki

Wlac mieszanke do pojemnika, zamknac, dobrze potrzasnac

Zostawic aby papier wchlonal mieszanke

Usunac rolke ze srodka

Wyciagac chusteczki ze srodka rolki

Tutaj jest filmik na yt. Napisy co prawda po hiszp ale dobrze widac krok po kroku

https://m.youtube.com/watch?v=iEW_lEst7ck

Uwagi:
Stosowac oleje dobrej jakosci, najlepiej bio, eko
Mozna dodawa rozne inne olejki np. z nagietka.
Jesli mamy olejek z drzewa herbacianego, dobrze dodac dwie krople bo pomaga dluzej je przechowywac. Sa to chusteczki naturalne wiec maja bardzo krotki okres trwalosci.
Dobrym pomyslem jest tez wlanie troche mieszanki do buteleczki ze spryskiwaczem i brac go ze soba jak jestesmy poza domem. Spryskujrm porzadnie chusteczke higieniczna nasza miksturka i czyscimy tyleczek :-)

Tak samo mozna zrobic chusteczki do demakijazu tylko dodac inne olejki :-)

Inne przepisy na mieszanki:

4 filizanki przegotowanej wody w temp. pokojowe
1-2 lyzki oleku kokosowego ( aby byl plynny rozpuscic go w kapieli wodnej)
10 kropel oleju z nagietka lekarskiego

Tutaj w przepisie nie ma octu, ale ja bym dodala aby obnizyc ph.

Mieszanka anybakteryjna:
2 szklanki wody przegotowanej
2 krople olejku z drzewa herbacianego
2 krople olejku lawendowego
1 lyzeczka olejku z nagietka lekarskiego
1 lyzka octu jablkowego

Ostatnia edycja:
A ktoras z was kupowala online z PL?
Ja wertowalam dzis strony z roznymi eko-kosmetykami, ale jakos nie znalazlam takiej, gdzie wszystko moglabym kupic za jednym razem. Moze cos polecicie?

reklama
Do góry