reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja maluszka

Moj tez czasmi ma takie problemy z gazami. Nam pomaga polozenie na brzuszku na moich kolanach (w poprzek, podtrzymujac glowke), lub gimnastyka nozek - lekko dociskam do brzuszka, a gazy same leca.

reklama
u nas ani gimnastyka, ani masaże nie działają na tle, by odstawić leki, niestety; a najlepiej działa położenie małego na swojej klacie na żabkę - uspokaja się i zasypia spokojnie; tylko nie jestem w stanie tak z nim siedzieć nie wiadomo ile;

Krople SAB SIMPLEX dostępne w Czechach i Niemczech...rewelacyjne...lek cud...najskuteczniejszy na kolki
tą samą subst.czynna ma właśnie Esputicon (bo simetokon i dimetikon to to samo); ale konsystencja już inna, no i to dawkowanie: Sab aż po 15 kropli, a Esputicon max 2 (jednorazowo)

dotarła wreszcie waga:)
Adaś waży dziś - 2 m-ce i 3 dni (na golaska) 4.350 kg i mierzy 54-55 cm, co w obu pomiarach plasuje go między 50 a 75 centylem na siatkach dla wcześniaków:) w odniesieniu do danych wyjściowych, tj. 1890 kg i 45 cm daje zadowalający wynik:)
jutro jedziemy na wizytę kontrolną do przyszpitalnej poradni neonatologicznej; ciekawe co lekarka powie na przepuklinkę pępkową;

Ostatnia edycja:
Andariel, my bierzemy esputicon, z resztą leków nie mam problemów, ale ten ciężko mi podać- wycisnęłam 2 krople na łyżeczkę, ale jest tak gęsty, że nie spływa do buźki... Macie jakies inne sposoby??

Dziewczyny czy Wasze Maluszki mają suchą skórę?

Majka chyba ma skórę po mnie - strasznie suchą - na przegubach stópek, w okolicach kolanek, w miejscu granicy pampera na brzuszku i udach, na rączkach ma taką suchą łuszczącą się skórkę, ale nie ma zaczerwienienia.
W szpitalu do kąpieli położne nie używały żadnych specyfików, my w domu włączyliśmy żel do mycia ciała i włosów Hipp, wczoraj po kąpieli był masażyk oliwką i smarowanie suchych miejsc kremem ziajki do codziennej pielęgnacji. Efekt - skórka jest miększa ale dalej sucha...
Myślicie że to znak żeby zakupić Oilatum albo jakiś inny emolient?? A może to coś poważniejszego?

Andariel, my bierzemy esputicon, z resztą leków nie mam problemów, ale ten ciężko mi podać- wycisnęłam 2 krople na łyżeczkę, ale jest tak gęsty, że nie spływa do buźki... Macie jakies inne sposoby??
Aestima a może spróbuj połączyć z kilkoma kroplami swojego mleka na łyżeczce? Może wtedy pójdzie łatwiej?

Madzioolka...moja Julcia też miała mega suchą skórę, normalnei w zgięciach to jej schodziła płatami. Położna kazala smarować alantanem ale słabo pomagał, kupiłam więc krem Oilatum soft i jest rewelacyjny. Problemu praktycznie nie ma po dwóch dniach stosowania. Także polecam.

Madzioolka, wszystkim noworodkom się łuszczy skórka. nasz ma skórkę jak ta lala (od razu jak niemowlak wyglądał a nie noworodek) a też miał taki 3 dni kiedy mu złazliła- to normalne. Ja polecam oliatum a właściwie lepsze jest emolium. MOżna też troszkę swojego mleczka dodać do wanienki- pomoże:tak:

reklama
mój Mateusz miał mega suchą skórę położna poleciła zwykłą parafinę za 5 zł z apteki - działa rewelacja, polecam

Do góry