reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja maluszka

Ja po kapieli uzywam parafiny do całego ciałka. Mała ma łuszczącą się skórkę na stópkach i rączkach więc smarujemy dokładnie. Resztę miejsc tylko przecieramy lekko tą parafiną.

reklama
u nas młody linieje jeszcze troszke na stópkach, ale w szpitalu go niczym nie smarowali mówili ze to przejdzie, bo musi starą skórke zrzucić... spróbuje mu dziś stóópki troszke oliwką pojechać :-)

czy po kąpieli zakładacie czapeczke, bo ja nie zakładałam, wczoraj spróbowałam i awantura była okropna... mały ma uraz chyba po tych wszystkich badanich i usg głowy :-(

Ironia ja sie nie znam, ale wg mnie jest na tyle ciepło, że chyba nie trzeba tych czapeczek, pilnuj żeby w domku przeciągu nie było i powinno byc ok, ale mogę sie mylic :)

U nas też skórka się łuszczy. W szpitalu niczym nie smarowali, a po fototerapii mam wrażenie że to się nasiliło. Wiem, że skórka musi się złuszczyć ale strasznie żal mi mojej Niuni i zastanawiam się czy ja to nie swedzi. Od dwóch dni smaruję jej nóżki i raczki kremem Oilatum co miała kilka próbek, kąpiemy się w Oilatum Soft.
Jak chodzi o czapeczki to Natalia miała zakładaną tylko kiedy wychodziła na dworek. W szpitalu cały czas przy otwartych oknach, położne kazały tylko pilnować żeby nie było przeciągu. Jak po pierwszej kąpieli w szpitalu zaproponowałam połoznej czapeczkę to popatrzyła na mnie jak na kosmitę i kazała z Natalki nie robić Michaela Jacksona...:-D Od tego czasu zluzowałam i wzięłam sobie te słowa do serca. W ogóle ta fajna część połoznych które się trafiy zaznaczały mi np. że w domu pępuszek mam pielęgnować spirytusem i go nie rozrabiać! że on szybko paruje, krzywdy małej nie zrobię i szybko odpadnie. Mówiły żeby nie rozcieńczać wodą dlatego, że często spirytus paruje i potem maże się dziecku pępucha wodą. My tak robimy i jest ok.

Przepraszam dziewcznki, ze rzadko zagladam ale jeszcze nie doszlismy o ładu. Poza tym przyjechała moja mama, która pilnuje mnie żebym odpoczywała, a siedzenie przed kompem nie uważa za odpoczynek. Bardzo sie ciesze że mama jest na L4 i przyjechała, bo kuchnia to od zawsze jej królestwo więc pieści nas na maksa, a i zapasy robi ;)
Postaram się w miarę możliwości częściej wpadać i zaczać nadrabiac poszczególne watki ale myślę, że będzie to w okolicy połowy tygodnia dopiero....

Kochane czy będziecie robić swoim maluchom usg główki to przezciemiaczkowe? Namawiały mnie na nie niektóre położne w szpitalu, że niby u nas robi się tylko z dzieciom z grup ryzyka, ale w wielu krajach robi się wszystkim maluchom i polecały ze jak mam możliwości to żeby sobie zrobić. Co Wy na to?

my mamy usg mózgowia za 6 tygodni ze względu na mega krwiaka jakiego miał po vaccum, ale o tym przezciemiączkowym nie słyszałam?

to dobrze ze nie zkaładacie czapeczek myśląlam ze ja jakaś wyrodna matka :) mały ma ciepełko

dziewczynki a jak sobie radzicie z odbijaniem? Bo moja Mała zwykle zasypia przy cycu i potem mam problem, bo jak ją wezmę do odbicia to raczej się budzi. Moża są jakieś inne pozycje do odbijania poza tą na ramieniu, bardziej na leżąco? Ja czasem noszę w nocy Małą pół godziny zanim jej się odbije, a ona akurat po następnym pół godziny się budzi.

trasia możesz odbijać trzymając ją na kolanie w pozycji półsiedzącej, tzn Ty siedzisz a Marysia leży na półsiedząco na Twoim przedramieniu a główkę opiera w zgięciu łokcia. Moja mała nie zawsze odbija i strasznie mnie to martwi...chociaż podobno dzieci karmione piersią jak się dobrze dostawią to niekoniecznie musza nałykać się powietrza. Powiedzcie czy to bardzo źle jak nie odbije za każdym razem?

reklama
Do góry