reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

reklama
Naszemu malcowi ktoś dzisiaj zamontował czujniczek, jak tylko uśnie na rączkach- oczywiście, a potem zostanie położony do łożeczka ,nie mijają 3 min. a już włącza się alarm- krzyk i płacz. No to brzdąc ląduje znowu na rączkach i cisza, spi kochany dzidzius i tak w kólko. Ale widzę, że nie tylko naszemu malcowi zamontowano taki czujnik.:-)

Mam za to jeszcze inny problemik. Nosek i smarki... Niby nie katar, bo nie cieknie z niej cały czas, być może za suche powietrze choć staram się nawilżać kładąc ręczniki na kaloryfer. :baffled: Oddycha normalnie ale słychać że ma smarki w środku. To może mi poradzicie, czy Frida, czy porządna gruszka?? Mam małą gruszeczkę w domu z miękkimi wkładami, ale nie wiem czy do końca z niej wszystko udaje mi się "wysiorbać" nią...

Reni twoja niunia ma pewnie sapkę ja ze swoją też to przerabiałam i co Ci radzę: nawilżaj małej pokój dość sporo tzn ręczniki na kaloryferach i dodatkowo mokre pieluszki na łózeczku, temperatura w pokoju szczególnie w nocy nie powinna przekraczać 20/21 stopni. I tak jak Pysia radziła zastosuj wodę morską do noska - polecam Sterimar - bo ma końcówkę dla niemowlaków i fajnie można ja zaaplikować do malutkiego noska - kupisz ją w aptece (około 20 zł) kilka razy dzinenie zraszaj nosek dzidzi również po wieczornej kąpieli. Żadnej gruchy nie używaj, taka mała dzidzia sama opróżni sobie nosek przez kichanie a gruszką można łatwo podrażnić śluzówkę (ja podrażniłam mojej niuni śluzówkę a starałam się robić to baaaardzo ostrożnie i tak jej spuchł nosek wewnątrz że miała jeszcze większe problemy z oddychaniem niż jak miała w nosie gile)
Po takich zabiegach mojej Karolce wystarczył jeden dzień i wszystko przeszło - teraz co 2 dni małej aplikuję wodę morską do noska raz dziennie i wszystko jest ok. Pokój nawilżam tak jak pisałam powyżej i jak wychodzimy na spacer to porządnie wietrzę jej pokój.
Acha gdybyś miała zwykłą sól fizjologiczną taką do przemywania oczu to też ją można wykorzystać po kropelce (albo po dwie) zaaplikować do dziurek - ja tak robiłam gdy nie miałam Sterimaru - i też działało. Chodzi o to zeby rozluźnić gilki i nawilżyć śluzówkę by dzidzia mogła je wykichać. :sorry2:

Hej ja na chwilkę, ale bardzo żałuję bo wasze rady są naprawdę przydatne ale nie radzę sobie z trójką dzieci, nie mam na nic czasu nie wiem w co mam najpierw ręce włożyć a i tak mam wyrzuty że tym starszym za mało czasu poświęcam.
Mój Michaś jak na razie z noskiem kłopotów nie mam ale co do temperatuty to muszę mieć 23 stopnie w domu bo jak mam mniej to strasznie czkawka go męczy co chwilę. Nie wiem czy dobrze robimy ale wydaje mi się, że nic mu nie będzie od takiej temperatury

Celinka ja elocomem sporadycznie w ciązy sie smarowałam jak miałam napad zapalenia torebek na nogach
u Julki tez stosowałąm
Kluliczku uwazaj z elocomem bo po nim zostaja jasniejsze plamy na skórze- dlatego na twarzy go raczej sie nie stosuje chyba ze mus..

a ja jeszcze wrócę do witaminek, wczoraj byliśmy na wizycie i lekarka kazała nam podawać witaminkę K (w końcu), przepisała nam jakąś inną ale kupiliśmy te w mikrodawkach ;-) natomiast co do witaminy D3 to cosik naciskała na główce małej stwierdziła, że ciemiączko jest malutkie, tylko na opuszkę i że na razie nie trzeba podawać tej witaminy, że jak będziemy na szczepieniu (dopiero na 18 marca nas zapisali, mam nadzieję że to nie będzie za późno, mała będzie miała wtedy 8 tyg....) to mamy się wtedy zapytać czy mamy podawać tę witaminę....
nic się nie stanie jak nie będziemy tak długo podawać tej witaminki? czy to faktycznie ma jakiś związek z ciemiączkiem?

reklama
mamajakty - podobno nie ma, na to wskazują zachodnie badania, ale w polsce to dominujący pogląd ;-)

Do góry