reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

Szerokie pieluchowanie jest stosowane od urodzenia.
Robi się je profilaktycznie.

USG bioderek jest konieczne!!!
Bo jak później jest coś nie tak, to uszywniana (tzn. szyna).

U nas w szpitaliu zalecają szerokie pieluchowanie do 6 tygodnia życia, a po wizycie na usg i mimo pozytywnego wynkiu wciąż zaleca szerokie pieluchowanie do następnej wizyty (czyli wyjdzie 3 m-c).

Bardzo często bioderka są uszkadzane przy porodzie naturalnym, podczas wyciągania oraz częściej na problemy z bioderkami są narażone dzieci ułożone pośladkowo.

reklama
Ja właśnie na usg bioderek idę w 6 tygodniu.Na wizycie pediatra mówił,że jest ok, ale trzeba sprawdzić u ortopedy, profilaktycznie. Ta szyna to podobno koszmar , ja miałam jak byłam mała. Mama twierdzi, że to było kilka miesięcy koszmaru!!!Choć pewnie teraz troszkę inne są te szyny. Mam nadzieję, że u Mojej Karolci wszystko będzie ok.

Napiszcie od kiedy zaczęłyście "werandować" dzieciaczki i po jakim czasie pierwszy spacer o tej porze roku?????????????????????

Ja moja Mała zaczęłam werandować po około tygodniu od narodzin a pierwszy spacer zaczęliśmy jak Mała miała 2 tygodnie:tak:

Od kiedy zaczyna się szeroko pieluchować? My mamy niecałe dwa tygodnie,. Małej nie odpadł jeszcze pępuszek dlatego nadal zawiązuję ją w beciku- tak jest mi szybciej i wygodniej do przewijania i pielęgnacji.
Mam pytanie odnośnie buźki- wyszły jakieś krosteczki- połozna powiedziała, że to najprawdopodobniej od naszych ubrań i że przejdzie tylko przemywać mam rumiankiem i smarować kremem Oilatum. Narazie nic to nie pomaga- może macie jakieś sprawdzone sposoby?? I jeszcze maleńkiej badzo łuszczy się skóra na czole- czym to smarować żeby buźka znowu była gładziutka???

Moja mała ma to samo krostki to po prostu najzwyklejsze potówki od dotykania całowania , przytulania i przebywania ciągne na innych materiałach i pocenia się , przemywać 2 razy na dzień przegotowaną wodą bo rumianek noworodki uczula więc lepiej z niego zrezygnować , a skóra u takiego maleństwa schodzi nawet po tym ze się go wyciera ręcznikiem po kąpieli a nie delikatnie oklepuje nim do wchłonięcia wody , to rady mojej dobrej połoznej która ma swoich 5 dzieci

mojej małej schodzi skórka paskudnie pod paszką jedną...macie jakieś sposoby na to? generalnie zaczęła sie łuszczyć ale jak kąpiemy w oilatum to skórka robi sie ładniutka tylko te paszki...

reklama
Myszce tez skorka schodzi ale odkąd zaczełam smarowac ja po kazdej kąpieli oliwką bambino jakos tak lepiej to wygląda.

Do góry