reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pięlegnacja dziecka

Myślę, że z tym fluorem i analizowaniem składu pasty do zębów to przesada. A przynajmniej dla naszych maluchów. Przecież to pastowanie ma być zachętą do dalszego dbania o zeby a nie szorowaniem:happy:

reklama
Wracam do autyzmu i co może róznić dziecko 18 miesięczne od dzieci rozwijających sie prawidłowo:

- unikanie patrzenia w twarz,
-brak wskazywania na osoby, obiekty
-brak reakcji na własne imię,
-nie rozumienie gestów,
- niezwykłe traktowanie ciała innych osód( zainteresowanie jedna częścia ciała i traktowanie jej jakby nie należała do całości)
-brak dzielenia sie radościami i smutkami
-brak reakcji na ból- reakcja nieadekwatan
-manieryzmy ruchowe rąk i palców-
-niewłaściwe reakcje na dźwieki

Diagnoza tak małego dziecka jest bardzo trudna. To tylko kilka wsazówek, które powinny niepokoić!

Dzieczyny nie wiem co to jest, Tusiowi zrobil sie jakis pryszcz centralnie na siusiaku i nie da sie tego zmyc bo jest jakby pod skora. Wyglada jak bialy syfek, kaszak lub cos podobnego. Nie wiem co to jest a boje sie strasznie. Moze wiecie co to moze byc?

czasami chłopcom tak się gromadzi wydzielina i też tak wygląda. Niektórzy lekarze twierdzą żeby delikatnie odziągac i przeczyścić a inni żeby nie ruszać...Niestety nie poradzę Ci bom nie lekarz;-) .
W kąpieli możesz się temu lepiej przyjżeć.

słuchajcie proszę o radę.

Mamy termometr do ucha, ale dziad raz pokazuje 39 a raz 37,...
czuję że głowa ciepła ale na 39 to za diabła nie wygląda.

Muszę kupić nowy termometr.
Jakie używacie? Mam taki do pupy czy pod pachę ale jak Iga nie ma aż tak gorącej główki to nie chcę jej męczyć a dobrze wiedziec czy w ogóle ma temp.:-)

poradzcie jaki i jakiej firmy są ok?

ja nie wiem... tez mam do ucha, myslalam, ze to bedzie dobre wyjscie przy dziecku, ale nie jest jednak najlepsze...

zeby to w miare wiarygodnie pokazywalo, trzeba chwile w tym uchu jednak potrzymac, tyle ze moj to raczej zaniza, wiec ja wierze w to najwyzsze co pokzuje...

na szczescie Krystian mial goraczke 3 razy w zyciu

no właśnie średnio dobre sa te termometry. Myślałam że to może mój tylko taki. Wiesz, jak ma ponad 37 to się nie przejmuję ale jak jest gorąca to raczej warto byłoby wiedzieć czy ma 38 czy 39. Ja w ręku mam spaczony termometr bo zawsze mi się wydaje że ma mniej niż póxniej pokazuje termometr a ponieważ nie chcę jej podawać panadolu za szybko to czasami przydałby się dobry termometr.

Mi kiedyś pediatra coś tłumaczyła, że dorosłym to pod takim kątem się wkłada czujnik dzieciom pod innym...ale nic z tego nie pamiętam.

...pod jakim katem by nie mialo byc, to ciezko jest utrzymac maluchowi w uchu przez dluzsza chwile... a w ogole nie mam pojecia jak sie mierzy innym sposobem normalnym termometrm...

ja robie tak, ze wykonuje tych pomiarow kilka 4-5... te wyzsze uwazam za wiarygodne... i tyle...
zreszta bardziej patrze jak Krystian znosi goraczke, jesli mu b. doskwiera, znaczy mozna przyjac ze jest na tyle wysoka ze warto dac czopek... jesli zachowuje sie w miare normalnie, to tylko daje chlodne picie i przecieram czolko...

ale jak mowilam, wielkiego doswiadczenia goraczkowego nie mamy...

a mi się telepie że własnie nie można robić tyle pomiarów bo następne nie są wiarygodne....

no my niby też nie ale dzis tak przy okazji postanowiłam się Was podpytac jakie termometry używacie.

reklama
My używamy elektronicznego i pomiarów dokonywalismy do tej pory w pupie. Na szczęście póki co używaliśmy go tylko podczas trzydniówki :-)

Do góry