reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

co do smoczków to ostatnio chyba w panoramie mowili, ze Amerykanie przeprowadzili jakies badanie , gdzie udowodniono, ze dzieci ssajace smoczek rzadziej dotyka nagła smierc łozeczkowa. wynika to z tego,ze dzieci cały czas mietolą gębusia i przez to pobudzają jakis tam przewod w ukł, nerwowym w mozgu.
nie znam sie na tym wiec nie podam Wam jaki konkretnie

reklama
tez o tym slyszalam, ale w wersji, ze jak miele buzia, to trudniej sie dziecku przydusic np. lezac na brzuchu... a i ze smoczek zwieksza odleglosc miedzy noskiem a podlozem... ;)

i ciekawe, czy to nie jakis producent smoczkow zlecil te badania, bo przeciez wiadomo, ze wiekszosc tego typy testow jest oplacanych przez prywatne firmy... :)

Ja tez o  tym czytałam. Poza tym dzieci które ulewają bądź mają refluks, to nawet powinny ciągnąć smoka. Lepiej im robi i mniej ulewają.

Orzech jakbym miała czekać aż kikut odpadnie to nie mogłabym kapać dziecka ponad 7 tygodni!!! ;D

Ina qrcze to mnie przestraszyłaś z tymi witaminami bo biorę maternę a dzidzi daję wit D3 jedną kropelkę dziennie. Wczoraj jak jej dotykałam główkę to wydawało mi się że ma strasznie małe ciemiączko.
Właśnie dziewczyny jakie powinno być u 2 miesięcznego dziecka?

Malgos, mam wrazenie, ze byly bysmy madrzejsze, gdybysmy troche mniej tego wszystkiego sluchaly... ;)

Teddy pisze:
Karen, ale mala Idy ma juz prawie 2 miesiace... jak sie dotad uchowala bez smoka, to po co teraz zaczynac...
...a moga sie pojawic problemy z ssaniem cycka... ja m.in. przez to nie karmie, i chyba Magdusiek tez miala po smoczku jakiej dziwne akcje...

Karen - dokładnie. Natalia po smoczku przez 3 dni ciamkała zamiast jeść, pierś chwytała płytko i w ogóle do bani. Więc u nas jest zakaz smoczka :) A butelka bardzo, bardzo sporadycznie, tylko gdy Ntalia zostaje w domu, a ja wychodzę- czyli maks raz w tyygodniu albo raz na dwa tygodnie ;)

reklama
Teddy pisze:
a ze ssnie lapki, to nic absolutnie nie szkodzi (nie wiem skad sie wzelo takie przekonanie, ze ssanie lapek jest czyms zlym)

Teddy moja siostra ssała swoje 2 palce (środkowy i serdeczny) i niestety robiła do IV klasy szkoło podstawowej! Nie dało jej się oduczyć. Nic nie pomagało. Przez to ssanie ma jedynki lekko skręcone do środka i miała wyciągniętą dolną żuchwę. Lekarz zalecił zakładać na noc specjalny "hełm" (tak go nazywaliśmy :laugh:) to była czepeczka z kawałkiem materiału na brodzie, który był na gumach i w czasie snu cofał tę żuchwę. Dodatkowo dzięki temu nie mogła już wpychać palców (gumki były dość silne) i tak w wieku 11 lat przestała je ssać!!
Dlatego ja zdecydowałam dawać Olemu smoczek gdy tylko zobaczyłam jak skubaniec ssie kciuka!

Teddy pisze:
ja sie teraz zastanawiam, jak Prezesowi odstawic smoczek... wiem ze Doxa tez trenuje... ciekawe jak jej idzie... :)

oj słabo idzie, słabo - za bardzo wygodne to jest dla mamusi :laugh: :laugh: :laugh: A poza tym Oli bardzo ulewa, więc podobno powinien ssać! Jak narazie to daję mu smoczka tylko jak on bardzo go potrzebuje, staram się nie dawać mu na zasadzie "zapychania dziury" ;)

Do góry