reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

reklama
mam neisvac - za 95 :tak:
z nowosci: odre-swinke-rozyczke szczepi sie miedzy 13 a 15 miesiacem. najlepiej, tu uklon w strone Doxy ;-) , po ukonczeniu 14mcy. i my tak sie zaszczepimy. mmr rozni sie od priorixu tylko tym, ze priorix mniej boli.

Teddy, nasza lekarka odradza szczepienie grypy. mowi, ze jesli w ogole to to: Dolisos :: Leki Homeopatyczne

Qrcze, tyle piszecie o tych szczepionkach ... a ja jestem przerażona bo Tymek dostał Odrę różyczkę i świnkę 14 września czyli w 12 m-cu :-(.
To moja wina... lekarka zapisała mi datę w książeczce ale miała chyba na myśli drugą grużlicę (która zresztą przestałą być obowiązkowa), a my poszliśmy na szczepienie z 13 m-ca. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam Tymkowi :-(. Jakie moga być powikłania? I kiedy się mogą pojawić. Minął już ponad miesiąc...

Ufffffffffff ... uspokoiłam się :-)

"Dzieci powinny otrzymać 1. dawkę szczepionki MMR w wieku 12-15 miesięcy (tj. nie wcześniej niż w dniu pierwszych urodzin. Na obszarach, gdzie ryzyko zachorowania na odrę jest duże, zaleca się szczepienie MMR u wszystkich dzieci tak szybko, jak to tylko możliwe (tj. w wieku 12 miesięcy). "

Ciekawy artykuł. Polecam !
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=10100&_tc=A136BB16F1964C248C5664485AD66D7E

Jolik, Daruś jak skończył roczek, to też dostał szczepionkę różyczka + świnka + odra. Następny termin, o ile się zdecydujemy wypada na połowę listopada - szczepionka na ospę.

Nicole - no to mnie pocieszyłaś, a czy ta ospa jest obowiązkowa? Ja się zastanawiam nad grypą. Tydzień temu byłam na swoim szczepieniu i lekarz stwierdził, że wskazane jest szczepienie takich maluchów. Dzieci otrzymują dwa razy po pół dawki ...

co lekarz to opinia. ja zbieram opinie i uśredniam:-)

Jolik ja tez szczepiłam na swinke, odre i rózyczke w 12 miesiacu. takie zalecenie i nie jest to bład. w zaleznosci od terminów szczepien w danej przychodni. mozna szczepic od 12.

na ospę nie szczepię (choc na zajeciach z dermatoliogii własnie sie dowiedziałm, ze szczepic + troche o powikłaniach) ale pytałam juz chyba z 30 lekarzy i wszyscy mowia zeby nie szczepic.

nad pneumokokami sie bardzo zastanawiam z racji wykonywanej pracy choc tu tez ilu lekarzy tyle opinii.

ze szczepien najbardziej przerazaja mnie opinie reumatologów na ten temat. znam leakrzy ktorzy nie szcepili dzieci na nic choc ja akurat sie ku temu nie przychylam

reklama
Do góry