reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pępek noworodka

Rose.mart

Fanka BB :)
Jak powinien wyglądać pępek po odpadnieciu kikuta?
U mojego maleństwa położna na wizycie podwazyla kikut i ku mojemu przerazeniu okazalo sie ze ten pępek nie jest zagojiny tylko jakby pokryty taką jasną mazią/wydzieliną. Czy tak powinno byc?
Jak teraz pielęgnowac to miejsce?

reklama
Pępek noworodka najlepiej przemywać Octeniseptem. Moja mama przemywa nim pępek mojego małego braciszka. Największym plusem Octeniseptu jest to, że jest skuteczny, bezpieczny nawet dla takich maleństw i przede wszystkim - nie szczypie.
Nie wiem czy Pani wie ze obecnie sugeruje sie tzw. sucha pielegnacje czyli nie "psikac" niczym!

reklama
Nie wiem czy Pani wie ze obecnie sugeruje sie tzw. sucha pielegnacje czyli nie "psikac" niczym!
Tak nam poradzili w szpitalu jak wychodziśmy do domu - sucha pielęgnacja. Po kilku dniach zaczęła zbierać się ropa, położna która przychodziła na wizyty, poleciła przemywać pępek kilka razy dziennie octeniseptem. Dopiero wtedy pępek zaczął się ładnie goić i odpadł.

Tak nam poradzili w szpitalu jak wychodziśmy do domu - sucha pielęgnacja. Po kilku dniach zaczęła zbierać się ropa, położna która przychodziła na wizyty, poleciła przemywać pępek kilka razy dziennie octeniseptem. Dopiero wtedy pępek zaczął się ładnie goić i odpadł.
Do nas jak przychodzila polozna to uzywala tylko gazikow nasaczonych spirytusem! Bylo to co prawda 3 lata ale octaniseptu nie uzywala. Natomiast w szpitalu zalecali sucha pielegnacje. Wiec teoria z praktyka nie ida w parze jak widac

Tak może wyglądać, jeżeli kikut jeszcze nie odpadł. Octanisept- 2razy na dobę, częściej nie polecam, bo może przynieść skutki odwrotne do oczekiwanych. U jednej z moich córek kikut trzymał się 3tyg, ale wszystko było ok.

Do góry