reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pediatra - zalecenia

My pediatre mamy jutro.Czy o te skojarzone szczepionki sie trzeba pytać czy lekarz sam mówi co i jak?

Była połozna.Jak zwykle było miło, Toska tym razem nie tylko walneła kupe ale i osikała pania ;) ale dzięki Bogu ulzyło.Ja już nie wiem co z tymi kolkami.... :(
No i pepek.Slimaczący sie niestety ale pani podsuszyła go spirytem i już oks.Kurka co ja źle robię???

reklama
A u nas jak położnej nie było tak nie ma ech.. ale póki co nie ma kolek i innych problemów wiec w sumie położna mi niepotrzebna!
Antares najlepiej spytac pediatry czy mają w przychodni te szczepionki czy należy je kupic w aptece, nie wiem czy recepta nie jest potrzebna
ja dostałam w szkole rodz. recepte na 5w1 lub 6w1 !

My już po pierwszej wizycie u pediatry, były dwa szczepienie, buuuuu...., po jednym w każde udko. Troszki było płaczu, ale króciutko. Jedno na WZW B, drugie na DTaP-IPV/HIB (120 zł)- tj. błonnica, tężec, krztuiec, poliomyeliti i haemophilius influenzae typu B. Ta szczepionka będzie jeszcze 3 razy, więc w sumie ok. 500zł.
Maluszek urusł- waży już 4600 g, czyli od wyjścia ze szpitala 1650g na + ;D. Lekarka powiedziała, że jest dość silna- mocno dźwiga głowę, i że ma nie za duże ciemiączko: 2x2cm ??? Juz sama nie wiem, czy to bardzo źle, czy nie. Bynajmniej dała jej po 1 kropli D3, a potem zobaczymy. Pierwsza córcia w tym wieku miała 3x3cm. Następna wizyta i szczepienie po świętach.
No i dała mi jakąś maść robioną w aptece, na tą biedną pupcię mojego bąbelka, cały czas odparzoną. Mam ją stosować na zmianę z tormentiolem.
Cieszę się, że mamy ta wizytę za sobą, bo z tą pogodą u nas nie trafi; wczoraj ślicznie, a dziś rano minus 15 stopni, a my musiałysmy wyjść, brrrrr...

My tez byłysmy u pediatry, martwiła mnie ta wysypka na buźce ktora nie schodziła mimo ograniczenia nabiału i skręcenia kaloryferów. Pani doktor kazała nie jeść przetworów mlecznych dopóki Mała nie skończy sześciu tygodni, przemywać buzię rumiankiem i mamy pojawić się do kontroli za tydzień. Nasza Irenka przez 2 tygodnie przytyła 840g, waży 4100g, duża dziewczynka! Pytałam tez o ulewanie - bo ulewa strasznie, i okazało się żę nasz Żarłacz sie po prostu przejada, z resztą awanturowała się w gabinecie i musiałam ja nakarmić, po czym dała śliczny przykład ulewania na czyściutką narzutkę na leżance :)

Dziewczynki jak będziecie wybierały szczepionkę 5 q 1 to zwróćcie uwagę czy na krztusiec jest acelurarna (chyba to się tak pisze) - to ważne bo wtedy jest przyjazna dla malucha i dziecko nie gorączkuje ;D

No to my po pediatrze :)

wszytsko gra - odruchy jak najbardziej w normie :) Córcia wazy 3680 :)
Recepta: dostałam na pepek antybiotyk w sprayu, vit D3 i jakiś preparat na kolki (zapomniałam nazwe ale na D).
Skierowanie: na bioderka i do okulisty (dno oka)
Szczepienie: na szczepienie została Tosia zapisana na 26 kwietnia (!) - będzie miała 10 tyg - czy to nie za póxno? Myslałam, ze te szczepienia to tak w punkt 6 tyg sie robi... jak u Was?
Szczepionka Glaxo kosztuje 60 zł, 130 zł lub jest jeszcze droższa w zaleznosci od opcji.

Uwaga :)
Pani dr na podstawie oględzin stwierdziła, ze.... Tosinek jest prawdopodobnie młodsza i urodziła sie nie w 38 tyg (zgodnie z okresem) ale w 36-37 :) w zasadzie mogłoby sie zgadzac bo z USG wychodziła róznica ponad tydzień... :) ale jaja :)

Antares77 pisze:
Szczepienie: na szczepienie została Tosia zapisana na 26 kwietnia (!) - będzie miała 10 tyg - czy to nie za póxno? Myslałam, ze te szczepienia to tak w punkt 6 tyg sie robi... jak u Was?

Antares, myśmy zostały zapisane na szczepienie na 24 marca i na USG bioderek na 31tego. Może w Warszawie tyle bobasków sie porodziło, że nie wyrabiają z terminami.

reklama
My do lekarza idziemy jutro. Zobaczymy ile kluseczka przybrała, a wydaje mi się że nie mało ;D Za jednym zamaczem załatwimy też Wiktorka, bo nie miał bilansu dwulatka, bo matka zaniedbała :-[

Do góry