Nanya
(Samo)dzielna Mama
Mi lekarz prowadzący i Pani doktor, u której będę miała usg genetyczne powiedzieli, że badanie w 1 trymestrze określa tylko ryzyko wystąpienia wad. Nie potwierdza ich, ani nie wyklucza. W ciągu trwania całej ciąży jeszcze będzie mnóstwo czasu, żeby wychwycić zespół Downa. Prenatalne w 1 trymestrze nie są jedynym takim badaniem. Są właściwie potrzebne tylko dla osób, które zdecydowałyby się przerwać ciążę ze względu na duże ryzyko wad (potwierdzone amniopinkcją). Ja wiem, że na amniopunkcję nigdy bym się nie zdecydowała, jakiekolwiek nie byłyby wyniki badań. Więc nie mam parcia na test podwójny, a usg genetyczne robię by dojrzeć ewentualne wady, które da się leczyć jeszcze w życiu płodowym (np. niektóre wady serca) i żeby podejrzeć maluszka i poznać płeć [emoji16]@Czoperka powinnaś zrobić takie badania, bo nawet jeśli totalnie nie ma dla Ciebie znaczenia, czy dziecko będzie miało ZD lub jakiś inny zespół, czy niepełnosprawność, to ma to znaczenie dla lekarzy przyjmujących poród takiego dziecka. Muszą się odpowiednio przygotować na przyjście na świat dzieciaczka z jakąś wadą, żeby zapewnić mu jak najlepszą opiekę.