reklama
PerseaNigra
Fanka BB :)
Tola zgadzam się, że coś trzeba wybrać i w zasadzie myślę podobnie do Ciebie. Miałam swego czasu fiksację na punkcie bio ale mi przeszło. Staram się zachować zdrowy rozsądek i balans między naturą a tą znienawidzoną chemią. Swoją drogą gdyby nie środki chemiczne, to mnie na pewno by tu nie było z wami ale zastanawiające jest to, że nawet ci, którzy bronią się przed farmakologią, w chwilach kryzysowych nie mówią "proszę mi wstrzyknąć wyciąg z marchewki!".Dziewczyny z całym szacunkiem ale o jakiej chemii piszecie? Przecież zamknięte w tabletkę witaminy czy minerały nie pozyskuje się z proszku do prania, żelazo zamknięte w pigułce jest tym samy co ma piętrucha.
Rozumiem dziewczyny które boją się tabletki bo suplement nie jest doskonały, problem jest taki że nasz organizm po łyknięciu pigułki dostanie 193%zds na przykład rano, na obiad zjem szpinaku pół kilo i mój organizm odrzuci żelazo że szpinaku bo nie potrzebuje, kiedy odstawie suplement, organizm może nie rozpoznawać żelaza że szpinaku i innych, podobnie jak witamin itd.
Idę o zakład i chętnie go przegrał jeśli dostarczycie organizmowi tyle kwasów witamin i minerałów ile powinno się dziennie. Będzie trudno zwłaszcza nie mając apetytu lub po pizzy itp. Np;: Wit. B3 112%zds, kwasy czy selen 109% zds. Warzywa owoce super, tylko ile trzeba zjeść pietruszki żeby dobić żelaza? Kilo? Wątróbka jeść nie możemy ona ma najwięcej, do tego żeby żelazo się chlonelo trzeba zjeść 2 cytryny, czy truskawki, aby żelazo się wchlonelo a nie przeleciało. I rzecz taka z morfologia, morfologia to ogólne badanie krwi ile macie procent krwi? To jest żelazo, na razie krew wychodzi ok bo pewnie pobiera sobie zapasy żelaza z wątroby, ale nagle.moze się Skończyć, poza tym dobrze mieć do porodu więcej krwi, coś o tym wiem. Czy oprócz morfologii lekarz zleca wam badanie na elektrolity?
Np badanienie poziomu Wit D to koszt ok 100zł nie robią na fundusz. Takich badan na poziomy należałoby wykonać kilka jak nie kilkanascie co chociaż 3 miesiąc. Nie jestem lekarzem, byłam przeciwna suplementacji, coś się Dowiedziałam poczytałam i takie mam zdanie, z dwojga złego wybrałam tak. Moje witaminy nie zawierają nic oprócz Wit i minerałów w odróżnieniu od vibowitu dla dzieci z żelatyna i innymi dodatkami. Też bym ich nie ruszyła.
Buziaki :-) i sorki!
No i co mnie zbija z tropu przez całe życie? A no to, że znam osoby, które odżywiały się w moim odczuciu dziadostwem a dożyły sędziwego wieku lub nadal żyją ciesząc się dobrym zdrowiem, jak i takie, które odżywiają się bardzo zdrowo i mają dużą wiedzę a tu ciach, miażdżyca, nadwaga, rak... I bądź tu człowieku mądry. I tak samo, babki, które nie szanują swoich organizmów rodzą zdrowe dzieci. Mam ciotkę co paliła faje w trzech ciążach, piwko popijała, nie wiem czy jedno dziennie. Zjadła bułę z parówą, zagryzła chipsami. Dzieciaki zdrowe jak tralala. Ale nie próbujmy tego w domu
Ja myślałam, że mi się mali giganci spodobają. Oglądałam trochę pierwszą edycję i mi się na mdłości zbierało, gdy patrzyłam na tych zarozumialców. A im większy cham, tym większy poklask zdobywał. Lubię ludzi przebojowych ale to mi się nie podobało. Nie moja estetyka.Ja czasami oglądam tego mastrrcheffa junior ale ja wogole jestem sceptycznie nastawiona na takie programy z dziećmi. Mam mieszane uczucia.
Szczególnie do Małych Gigantów
Magda86Poznań
wesoła tez podgladam domki;-) nie lubie małych gigantow, ani innych talent show- jedyne te o gotowaniu mnie przekonuja- Top chef - jest teraz naprawde swietny kucharz z Mierzęcina, bylismy tam na wakacjach i jedzenie bajka- Dawid Łagowski chyba, jemu kibicuję ;-)
tekila85
Cześć..... Ja znowu będę marudziła... Ale cóż... Kurczę tak pisaliśmy wczoraj o tych witaminach, więc sobie wczoraj pyszną zupę pomidorową ugotowałam i jakaś masakra... myślałam, że żołądek wypluję z sobie... no wychodzi na to, że nie mogę jeść zup..już któryś raz po zupie się źle czuje a teraz już chyba jestem pewna, że ich jeść nie mogę :-( ciekawe dlaczego... Ani rosołu, ani pomiodorowej, warzywnej..no masakra od 19-2 się mêczyłam .. a rano pół kilo mniej... super :-(
Dziewczyny od kiedy powinno się zacząć przybierać na wadze??
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Wydaje mi się , żę nie ma regułyCześć..... Ja znowu będę marudziła... Ale cóż... Kurczę tak pisaliśmy wczoraj o tych witaminach, więc sobie wczoraj pyszną zupę pomidorową ugotowałam i jakaś masakra... myślałam, że żołądek wypluję z sobie... no wychodzi na to, że nie mogę jeść zup..już któryś raz po zupie się źle czuje a teraz już chyba jestem pewna, że ich jeść nie mogę :-( ciekawe dlaczego... Ani rosołu, ani pomiodorowej, warzywnej..no masakra od 19-2 się mêczyłam .. a rano pół kilo mniej... super :-(
Ann_
Tola zgadzam się, że coś trzeba wybrać i w zasadzie myślę podobnie do Ciebie. Miałam swego czasu fiksację na punkcie bio ale mi przeszło. Staram się zachować zdrowy rozsądek i balans między naturą a tą znienawidzoną chemią. Swoją drogą gdyby nie środki chemiczne, to mnie na pewno by tu nie było z wami ale zastanawiające jest to, że nawet ci, którzy bronią się przed farmakologią, w chwilach kryzysowych nie mówią "proszę mi wstrzyknąć wyciąg z marchewki!".
No i co mnie zbija z tropu przez całe życie? A no to, że znam osoby, które odżywiały się w moim odczuciu dziadostwem a dożyły sędziwego wieku lub nadal żyją ciesząc się dobrym zdrowiem, jak i takie, które odżywiają się bardzo zdrowo i mają dużą wiedzę a tu ciach, miażdżyca, nadwaga, rak... I bądź tu człowieku mądry. I tak samo, babki, które nie szanują swoich organizmów rodzą zdrowe dzieci. Mam ciotkę co paliła faje w trzech ciążach, piwko popijała, nie wiem czy jedno dziennie. Zjadła bułę z parówą, zagryzła chipsami. Dzieciaki zdrowe jak tralala. Ale nie próbujmy tego w domu
Ja myślałam, że mi się mali giganci spodobają. Oglądałam trochę pierwszą edycję i mi się na mdłości zbierało, gdy patrzyłam na tych zarozumialców. A im większy cham, tym większy poklask zdobywał. Lubię ludzi przebojowych ale to mi się nie podobało. Nie moja estetyka.
A mi się odechcialo oglądać jak widziałam płacz tyg dzieciaków które odpadaly. Choć przyznaje ze te starsze dzieci talent do tańca i śpiewu miały. Cudowne
Te programy dla dzieci to porażka. Ja tego oglądać nie mogę. Bo sorry ale co ... mam się zachwycać piejacym dzieciakiem bo to dziecko... no bez przesady... albo małymi przemadrzalymi ... nie dla mnie to ... przez ambicje rodziców dzieciaki później nie mają kolegów bo są przemadrzale co to nie one.... ze nie wspomnę ze 90 procent tych dzieci to żadnego specjalnego talentu nie ma....
tekila85
Ja w ogóle nie lubię żadnych takich programów a te z dziećmi mnie wkurzają dwa razy bardziej :-) może i część dzieci ma talent a ich zachowanie i to co później się z nimi dzieje mnie przeraża... dziecko powinno być dzieckiem a nie robić karierę w wieku 5 lat...
tekila85
A i chciałam się pochwalić, że dziś chyba usłyszałam serce dziecka :-) :-) póki co to tak jakby za ścianą i jeszcze pod wodą :-) Ale chyba to to, bo taki stały rytm :-)
reklama
justjestem
Moderatorka
Q
Ostatnia edycja: