reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pazdziernik 2016

Hej dziewczyny troche mnie tu nie bylo. Z dzieckiem ciezko cokolwiek zrobic. Na dodatek mdlosci dokuczaja raz rano raz popoludniu, najchetniej bym lezala w lozku i nie wstawala. Na jedzenie ciezko patrzec a przeciez trzeba cos jesc. Ratuje sie cukierkami mietowymi moze i ktorejs z Was choc na troche ulge przyniesie.

reklama
Dziewczyny taj czytam wasze rozmowy dot. usg prenatalnego i już się gubię... Czym się to badanie różni od usg w 3d czy 4d ? Oprócz tego że robi się z krwi ten test pappa.

Joani 5,2 mmol/l (cokolwiek to znaczy), wg gina jest przekroczona, a wg widełek które są podane na kartce z wynikami norma to 5,7 - za chwilę powinnam dostać dzisiejsze wyniki na maila, to chociaż pi razy oko zobaczę, czy wszystko ok.

Kurcze to ciekawe czemu w dolnośląskim nie robią tych badań. Autentycznie żadna z moich koleżanek poniżej 35 na tych nie była, dlatego w szoku jestem. :errr::errr: Wiem, że lekarze nie chętnie wypisują, bo podobno istnieje jakiś procent, że można w czasie tych badań dziecko skrzywdzić - co dokładnie nie wiem, bo nie czytałam na ten temat.

A co to znaczy dziecko ZD? Z Downem?

Acha, ale zespół downa można na zwykłym badaniu USG wyłapać koło 12 tygodnia, więc prenatalne do tego nie są potrzebne.

@larkaa na usg nikt dziecka nie skrzywdzi :) To tylko usg, bardzo precyzyjne, zazwyczaj na dobrym sprzęcie, w dodatku na tym etapie jest to już usg przez brzuch nie trans waginalne :)

Jedynym inwazyjnym badaniem prentalnym jest amniopunkcja która zwiększa ryzyko poronienia ale jest ono rekomendowane przez lekarzy tylko jeśli są ku temu poważne wskazania.

reklama
Okej, trochę zielona jestem w tym temacie, dlatego pytam. Przy pierwszej ciąży to pamiętam, że standardowo badali przezierność karkową, no i miałam USG 3D i to by było na tyle.

Do góry